Advertentie

Gronings raadslid aangehouden in Moermansk

Het Groningse raadslid Kris van der Veen van GroenLinks is in Moermansk aangehouden wegens verspreiden van homopropaganda. Groningen heeft een stedenband met Moermansk.

22 juli 2013

Een Gronings raadslid van GroenLinks is in de Noord-Russische stad Moermansk samen met drie andere Nederlanders opgepakt vanwege ‘homo-propaganda'. Dat heeft de fractievoorzitter van GroenLinks in de Groningse gemeenteraad gezegd.Het viertal moet maandagmiddag voor de rechtbank verschijnen.

Emancipatie homo's
De man, raadslid Kris van der Veen van GroenLinks,  moet maandag voor de rechtbank verschijnen. Hij was in Moermansk om een film op te nemen over de emancipatie van homoseksuelen. Het viertal had voor de film jongeren ondervraagd over hun seksualiteit. Van der Veen liet op Twitter weten dat hij kort voor vertrek naar Nederland werd opgepakt door de politie. Inmiddels zijn de vier weer op vrije voeten in afwachting van de rechtsgang en wordt er gezocht naar een geschikte advocaat.
  Stedenband met Groningen

Naast Van der Veen zouden volgens de Russische homobeweging nog twee andere Nederlandse leden van de filmploeg zijn opgepakt. Het drietal krijgt ondersteuning van het Nederlandse consulaat en leden van de homobeweging in Moermansk. Moermansk heeft een stedenband met de gemeente Groningen. 

House of Equality
De gemeente Groningen is verbijsterd over de arrestatie van het raadslid en de andere Nederlanders, liet de stichting stedenband Groningen-Moermansk, een orgaan van de gemeente, weten. Volgens de stichting komt de arrestatie als ,,een complete verassing''. In september vorig jaar werd er in Moermansk nog een 'House of equality' geopend, bedoeld voor mensen met vragen over homoseksualiteit. Daar was de Groningse burgemeester Rehwinkel bij aanwezig. De stedenband zegt organisaties als LGBT Groningen en LGBT Murmansk te blijven ondersteunen in hun initiatieven om homo-emancipatie bespreekbaar te maken.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kaas !
Hoe jong waren die jongeren?

Laetitia / Adviseur R&D
@Hank: Hoezo?
Kritikus / Geen Hagenees
Weer zo'n geitenwollensokkenwereldverbetering, uiteraard van GroenLinks. Beetje in Moermanks filmpje opnemen over homo-emancipatie. Had hij beter in Amsterdam-West kunnen doen. Stukken goedkoper ook (of zou hij reiskostensoepsidie hebben gehad van zijn homo-burgemeester ?).

O wacht, Amsterdam-West, dat zou zijn partij vast niet hebben goedgevonden. Moslims zijn liev, mag je niet filmen.
Piet / Ambtenaar
@Baby rasta is duidelijk aan vakantie toe.
jaap / ambtenaar
Uiteraard vertegenwwordigt een volksvertegenwoordiger zijn volk het beste in een ver buitenland met een filmploeg erbij.
De Meester / raadgever
Een Gronings raadlid bestaat niet. zoals ook een Amsterdammer raadslid een beetje vreemd is.

Een Groninger raadslid kan wel.
True
"een complete verassing" is best ontopic, of ga ik nu te ver?
Advertentie