of 64707 LinkedIn

Gronings gemeentebestuur staat op knappen

Het conflict in Groningen draait om de Regiotram, een duur project om een sneltram aan te leggen rond en in de stad Groningen.
1 reactie

Het Groningse gemeentebestuur staat op springen. De wethouders van SP en D66 willen ,,geen verantwoordelijkheid meer nemen'' voor de begroting van de stad. Dat meldde de gemeente Groningen woensdag.

Onenigheid
In het gemeentebestuur van Groningen is grote onenigheid over de begroting voor 2013. Coalitiepartijen SP en D66 voelen er niks voor om miljoenen uit te trekken voor de Regiotram, een duur project om een sneltram aan te leggen in en rond de stad. PvdA en GroenLinks, de andere coalitiepartijen, willen de plannen wel doorzetten.

Financiële gevolgen
De wethouders Jannie Visscher (SP) en Ton Schroor (D66) vinden de Regiotram onverantwoord en vrezen dat de Groningse bevolking nog lang de financiële gevolgen daarvan zal ondervinden, vooral omdat zij de komende jaren nog fikse tegenvallers verwachten. ,,We willen de rekening niet doorsturen naar een volgend college.''

Regiotram
Zij willen daarom ,,geen verantwoordelijkheid meer nemen'' voor de begroting, zo verklaarden zij woensdagmorgen. Zij worden daarin gesteund door hun fracties, waardoor er ook geen meerderheid in de gemeenteraad meer is voor de tram. De Regiotram is al lange tijd een heikel onderwerp in Groningen, zowel in de politiek als onder de bevolking.

Geen breuk
De twee wethouders willen het op dit moment nog niet tot een breuk in het college laten komen, zo zeiden ze. Hun 'blokkade' is ,,een uiterste poging om tot een goede begroting te komen.'' Burgemeester Peter Rehwinkel heeft het college van B en W woensdagmorgen direct bijeengeroepen om de crisis te bespreken.

Situatie ‘onbestaanbaar’
Fractievoorzitter Arjan de Rooij van de PvdA vindt de situatie die nu is ontstaan ,,onbestaanbaar''. ,,Twee kleine partijen leggen via de media hun wil op aan de grote partijen.'' Volgens De Rooij is dat ,,min of meer hetzelfde als het opzeggen van het vertrouwen''. Volgens hem is het huidige college ,,niet langer houdbaar''.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Sini Dekker (gepensioneerd docent) op
Wie legt er nu wie de wil op, mijn heer De Rooy. Als een meerderheid van de stadjers tegen is en het gemeentebestuur zet deze dure plannen ondanks alles door. Is het dan een wonder dat stadjers zich gaan afvragen: wat is het democratisch gehalte van dit alles?

Vacatures

Van onze partners