Advertentie

Groningers krijgen folders met tips voor aardbeving

Groningers in het aardbevingsgebied krijgen folders thuisbezorgd met tips wat ze moeten doen bij aardbevingen.

22 april 2013

 Inwoners van de Noord-Groningse gemeenten Eemsmond en Loppersum krijgen maandag een folder in hun brievenbus met praktische tips over wat je voor, tijdens en na een aardbeving moet doen. Dat maakte de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) maandag bekend.

Hoofd afdekken

De NAM adviseert de mensen in het aardbevingsgebied om hun woning goed in de gaten te houden. Zo moeten ze voor en na een beving goed kijken of dakpannen nog op hun plek liggen, de schoorsteen nog recht staat en of schilderijen goed zijn bevestigd. Tijdens een aardbeving is het belangrijk om je hoofd goed af te dekken, staat in de flyer.


Klusbus rijdt rond 

Vanaf deze week rijdt er in het gebied ook een klusbus van het lokale werkvoorzieningschap die oudere mensen helpt met kleine klusjes zoals het vastmaken van een kast of schilderij en het rechtleggen van dakpannen. Het gaat daarbij volgens de NAM vooral om preventieve klusjes en niet om het verhelpen van schade.


Bijeenkomsten

Op woensdag en donderdag organiseert de NAM in Loppersum twee informatiebijeenkomsten die ook in het teken staan van hoe om te gaan met bevingen. ,,Dat zijn kleine bijeenkomsten waar de mensen hun ervaringen en eigen tips kunnen uitwisselen'', vertelde een woordvoerder van de NAM.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Norman Waalre
Geef rampenvoorlichting via internet en MW-radio

In Nederland kan een massale ramp gebeuren met honderden of zelfs tienduizenden slachtoffers. Bijvoorbeeld door een massale overstroming, bosbranden, chemische ramp, kernongeluk, epidemie, rellen, burgeroorlog, CBRN-terrorisme,enzovoort. Of door een combinatie van verschillende rampen en paniek.



De afkorting CBRN staat voor chemische, biologische en radiologische/nucleaire stoffen of wapens.



Toch weten de meeste Nederlanders niet, wat ze moeten doen bij zo’n ramp, en hoe ze elkaar dan doelmatig kunnen helpen. In veel andere landen is de voorlichting over omgaan met rampen stukken beter dan in Nederland.



Nederlandse politici, ambtenaren, bedrijven, verenigingen en burgers moeten daarom leren over omgaan met rampen.



Geef daarom 24/7 cursussen over rampenvoorbereiding en andere nuttige onderwerpen via de radio. Dat kan goedkoop op de nauwelijks gebruikte middengolf-frequenties (MW). Dan kunnen burgers dat beluisteren als ze bijvoorbeeld in de file staan. En verplicht rampenvoorbereiding ook als vak bij de meeste opleidingen.



Vertaal de rampenvoorlichting van de Amerikaanse overheid op internet in het Nederlands. Die voorlichting over "disaster preparation“ is te vinden op www.youtube.com en op de volgende websites:



http://www.ready.gov/



http://www.redcross.org/prepare



http://www.fema.gov/



Nederlandse publicaties op internet over bestuurlijke aspecten van rampen:



http://www.infopuntveiligheid.nl/Publicatie/Rubr …
Advertentie