of 62284 LinkedIn

Groninger wachtgeldsoap duurt voort

De wachtgeldsoap tussen de Groninger gemeenten Bellingwedde en Oldambt heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. In Bellingwedde is vorige week een amendement van de PvdA aangenomen dat zegt dat Bellingwedde vanaf 1 januari niet langer de tonnen wachtgeld voor voormalig CDA-wethouder Anne Marie Knottnerus zal betalen.
2 reacties
De wachtgeldsoap tussen de Groninger gemeenten Bellingwedde en Oldambt heeft een nieuw hoogtepunt bereikt. In Bellingwedde is vorige week een amendement van de PvdA aangenomen dat zegt dat Bellingwedde vanaf 1 januari niet langer de tonnen wachtgeld voor voormalig CDA-wethouder Anne Marie Knottnerus zal betalen.
Waarnemend
Knottnerus was begin dit jaar twee maanden waarnemend wethouder van Bellingwedde omdat de vorige wethouder, partijgenoot Ricky van den Aker, raadslid zou worden in de nieuwe fusiegemeente Oldambt. Inmiddels is Van den Aker daar wethouder. Knottnerus was daarvoor echter acht jaar wethouder in Scheemda (nu deel van Oldambt) en ontvangt daarvoor wachtgeld. Met de invoering van de nieuwe Algemene Pensioenwet Politieke Ambtsdragers (wet APPA) in februari van dit jaar draait de laatste gemeente waar een bestuurder actief is op voor het hele wachtgeldbedrag. Dat is dus Bellingwedde.

Morele verplichting
Indiender en PvdA-fractievoorzitter Stienus Melis zegt zich echter niet langer “moreel verplicht” te voelen het wachtgeld voor Knottnerus te betalen. ‘We gaven eind 2009 al aan dat we geen nieuwe wethouder nodig achtten voor die periode, maar dat was aan de partij zelf. Wij hebben ook een morele verplichting naar onze burgers. Dit valt niet uit te leggen.

Interpretatie
Melis wijst op de behandeling van de Wet APPA in de Eerste Kamer in februari van dit jaar. ‘Staatssecretaris Bijleveld zei toen dat de laatste gemeente de wachtgeldregeling volledig overneemt “op basis van interpretatie”. Oldambt heeft geld opgebouwd en een voorziening voor haar getroffen. Na de invoering van de Wet APPA is het label eraf gehaald. Het geld ging naar de algemene reserve en de beslissingsbevoegdheid over het geld verschoof van het bestuur naar de gemeenteraad. Zij kunnen hier dus in de najaarsnota een besluit over nemen. Wij hebben het besluit in onze najaarsnota al genomen.’

VNG
Melis voelt zich gesterkt door een VNG-schrijven, waaruit hij haalt dat als Bellingwedde besluit de wachtgeldbetaling stop te zetten, Knottnerus kan terugvallen op Oldambt. Melis’ amendement kreeg steun van coalitiepartij Plaatselijk Belang Bellingwedde en de SP. ‘Die fractievoorzitter is zelfs een vakbondsman!’, aldus Melis. Het juridische traject laat Melis verder over aan CDA-burgemeester Triemstra. Die was maandag echter niet voor commentaar bereikbaar. Melis: ‘Hij heeft de vergadering niet geschorst en ook geen andere wethouders geconsulteerd. Hij gaf geen waardeoordeel, dus ik neem aan dat het college het amendement zal uitvoeren.’

Onverkwikkelijk
Volgens Melis is Oldambt moreel verplicht het wachtgeld te betalen. De gemeente Oldambt kon maandag ook geen bestuurlijke reactie geven en verwees naar berichtgeving in het Dagblad van het Noorden. Die bericht dat burgemeester Pieter Smit van Oldambt de handelwijze van buurgemeente Bellingwedde “buitengewoon onverkwikkelijk” noemt. Hij stelt dat Bellingwedde geen been heeft om op te staan. ‘De wet is de wet. Die schuif je niet zomaar aan de kant.’ Hij zou zich beraden op stappen.

Fatsoenlijk
‘Na die berichten verwacht ik niet dat ze willen betalen’, zegt Melis. ‘Je moet je echter niet verschuilen achter de wet. Je kunt je afvragen of het wel fatsoenlijke wetgeving is. Het voelt niet lekker voor onze 10.000 inwoners.’ Het Dagblad schrijft dat Knottnerus recht heeft op een bedrag tussen de 250.000 en 400.000 euro. ‘De geneugten, dus de laatste gemeente betaalt, staan wel in de APPA-regeling, maar de sollicitatieplicht weer niet. Dat zijn rare dingen’, aldus Melis. Hoe het nu verder gaat, weet hij ook nog niet.

Regeling
Eerder overleg tussen beide burgemeesters zou een gezamenlijke regeling hebben opgeleverd, zo meldde het Dagblad in november. Oldambt voelde zich moreel verplicht Bellingwedde tegemoet te komen. De formule zou zijn dat Oldambt de helft van het bedrag zou betalen en voor de andere helft ambtelijke ondersteuning zou bieden. Triemstra heeft het totale bedrag van het wachtgeld nog steeds niet bekendgemaakt, aldus Melis. Volgens hem betaalt Oldambt nog steeds niet.
Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door piet brontsema (org. adviseur) op
regeling is natuurlijk ook te gek voor woorden, streng zijn voor uitkeringsgerechtigden en dan zelf heerlijk uit de ruif plukken zonder enige tegenprestatie. ik zou zeggen, je hebt je lol gehad, niet langer zeuren. Er zijn wel meer mensen die iets voor de gemeenschap hebben gedaan en vervolgens vervolgens een bod bloemen als dank krijgen.
Door Gerard Heetman (beleidsmedewerker) op
De interpretatie van het VNG-antwoord door de heer Melis is onjuist. De wettelijke regels luidden altijd al dat in de gemeente waar men wethouder is een ontslaguitkering wordt opgebouwd. Bij ontslag gaat de uitkering ambtshalve, dus zonder tussenkomst van wie dan ook, lopen. Ook luidden de regels altijd al dat nieuwe inkomsten worden verrekend met de uitkering. Die nieuwe inkomsten kunnen ook een tweede uitkering zijn. Wat nieuw is in de gewijzigde wetgeving is dat de aaneengesloten loopbanen als politiek ambtsdrager worden meegeteld. Dat was in oktober 2009 al bekend toen de Tweede Kamer de wetswijziging aannam. De verrekeningsmethodiek brengt meestal met zich mee dat ook de vorige gemeente een stukje meebetaalt. Dat is ook het geval in deze gemeenten.

Vacatures

Van onze partners