Advertentie

Groningen wil extra geld voor aardbevingsgebied

De provincie en de gemeenten vinden het geld een 'absolute voorwaarde om de Nationaal Coördinator Groningen van voldoende slagkracht te voorzien.' Alleen met dat extra geld kan het opgestelde meerjarenprogramma voor het aardbevingsgebied gezamenlijk worden uitgevoerd, zo stellen de partijen in een brief aan de Tweede Kamer.

12 april 2016

Het kabinet moet in de komende voorjaarsnota extra geld vrijmaken voor het aardbevingsgebied in Groningen. Dat is nodig om de provincie Groningen weer perspectief te geven. Dat staat in een brief van de provincie Groningen en twaalf Groningse gemeenten van maandag aan het kabinet.

Nationale verantwoordelijkheid

Zij vinden dat het beschikbaar stellen van extra geld een nationale verantwoordelijkheid is. De provincie en de gemeenten vinden het geld een 'absolute voorwaarde om de Nationaal Coördinator Groningen van voldoende slagkracht te voorzien.' Alleen met dat extra geld kan het opgestelde meerjarenprogramma voor het aardbevingsgebied gezamenlijk worden uitgevoerd, zo stellen de partijen.

Scepsis
De brief is geschreven omdat de provincie en de gemeenten merken dat onder de Groningers scepsis is over de bereidheid van het Rijk en de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) om mee te werken aan oplossingen. De provincie en de twaalf gemeenten vinden dat aan het meerjarenprogramma consequent uitvoering moet worden gegeven. Alleen als dat gebeurt, en er zichtbare resulaten worden geboekt, kan het vertrouwen van de Groningers worden teruggewonnen.

Twaalf gemeenten

De twaalf gemeenten die de brief samen met de provincie Groningen stuurden, zijn: Appingedam, Bedum, Delfzijl, Eemsmond, Groningen, Hoogezand-Sappemeer, Loppersum, De Marne, Menterwolde, Slochteren, Ten Boer en Winsum. (ANP)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie