of 60775 LinkedIn

Groningen wil erkend worden als aardbevingsgemeente

De provincie Groningen telt nu negen aardbevingsgemeenten, die aanspraak kunnen maken op de 1,2 miljard euro voor het verstevigen en versterken van woningen en gebouwen. De stad Groningen, waar eind september een beving van 2,8 werd gevoeld, hoort daar niet bij.
2 reacties

Minister Kamp van Economische Zaken moet de stad Groningen zo snel mogelijk erkennen als aardbevingsgemeente. Dat is cruciaal voor de economische en sociale continuïteit van de stad. Dat zei waarnemend burgemeester Ruud Vreeman van Groningen woensdagochtend in reactie op het gasbesluit.

Ook geld voor stad Groningen
De provincie Groningen telt nu negen aardbevingsgemeenten, die aanspraak kunnen maken op de 1,2 miljard euro voor het verstevigen en versterken van woningen en gebouwen. De stad Groningen, waar eind september een beving van 2,8 werd gevoeld, hoort daar niet bij. ‘Alle belangrijke gebouwen in de stad waar veel mensen komen, zoals ziekenhuizen, scholen en politiebureaus, moeten zo snel mogelijk worden versterkt om de veiligheid van Groningers te garanderen’, zegt Vreeman. Groningen wil daar geld voor zien van de NAM en het Rijk. Bedragen noemt de burgemeester niet.

CdK redeljk positief
Commissaris van de Koning Max van den Berg zegt positief te zijn over het besluit de gaswinning in 2015 terug te schroeven tot 39,4 miljard kuub. ‘Dat kan van betekenis zijn voor de problematiek waar we hier mee kampen.’ Of het genoeg is om een gang naar de Raad van State te voorkomen, kan hij nog niet zeggen. De provincie Groningen wil eerst nog het advies van SodM nader bestuderen voordat er besloten wordt of ook de provincie naar de Raad van State stapt.

Speciaal programma voor de stad
De Groningse bestuurders zijn niet onder de indruk van het voornemen om volgend jaar duizenden woningen te verstevigen. Het geld is er en de capaciteit ook, maar er is nog geen manier gevonden om de aanpak te organiseren, merkte Van den Berg op. De Groningse bestuurders gaan woensdag opnieuw met minister Kamp om de tafel. Ze willen dat er een speciaal programma komt voor de stad. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Piet van Noort (Kustcriticus ) op
Voeg gemeente Bergen toe als aardbevingsgemeente. De grond beweegt nog niet zo veel als in Groningen maar als de gashandel van TAQA, met Poetin als groot aandeelhouder, doorgaat is de toekomst van heel Nederland in het geding. Die aangerichte schade is nimmer door een garantie van TAQA te dekken.
Door H. Wiersma (gepens.) op
Vreeman is niet wijs. In alle delen van Nederland komen aardbevingen met een dergelijke luttele uitslag voor. Hij moet het vooral zoeken in de slechte staat en achterstallig onderhoud van de gebouwen van zijn stad. Maar dat is natuurlijk voor eigen risico.