of 64621 LinkedIn

Groningen wil af van ontgroeningen

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de gemeente Groningen en de Groningse Hanzehogeschool willen dat de ontgroeningen bij studentenverenigingen stoppen. Dat concluderen ze naar aanleiding van een geweldsincident bij de Groningse studentenvereniging Vindicat Atque.
3 reacties

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de gemeente Groningen en de Groningse Hanzehogeschool willen dat de ontgroeningen bij studentenverenigingen stoppen. Dat concluderen ze naar aanleiding van een geweldsincident bij de Groningse studentenvereniging Vindicat Atque.

Verenigingen aan zet

'De drie partijen vinden de recente gebeurtenissen volstrekt onacceptabel en keuren dit gedrag absoluut af', aldus de RUG. Volgens de universiteit is er een cultuurverandering nodig bij de verenigingen om er voor te zorgen dat de ontgroeningen stoppen. RUG, Vindicat, de gemeente en Hanze willen een externe commissie instellen die moet toezien op cultuurverandering bij verenigingen. 'De verenigingen zijn nu aan zet. Vindicat heeft aangegeven een herijking van hun introductietijd noodzakelijk te vinden. De commissie gaat erop toezien dat de gewenste verandering ook daadwerkelijk wordt doorgevoerd. Het doel moet zijn: van ontgroening naar introductie', aldus de Groningse universiteit.

Hersenoedeem

Bij een incident tijdens een ontgroening bij de studentenvereniging tijdens de introductieweek in augustus werd een eerstejaars zo hard op zijn hoofd geslagen dat hij hersenoedeem opliep, een gevaarlijke zwelling in de hersenen door vochtophoping. Vorige week kwam de vereniging ook in opspraak. Toen werden dertien leden geschorst die een lijst met 22 vrouwelijke leden hadden verspreid. Op de lijst stonden naast de naam en een foto, ook contactgegevens en een 'score' voor de prestaties tussen de lakens. Vindicat laat weten dat het bestuur van de vereniging zich 'de komende weken zal buigen over de concrete invulling en opdrachtformulering' van de commissie. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Annemiek (ICmedewerker) op
Besloten vereniging? En de motorclubs dan, die waren toch ook besloten? Moet rijkeluiscriminaliteit anders worden behandeld dan die van campers of hufters? Gelijke monniken, gelijke kappen. Of anders maar eens erkennen dat we hier in dit land klassenjustitie plegen.
Door Nick op
Het (bijna) overlijden van Groningse studenten in 1997 en 2005 was blijkbaar niet overtuigend genoeg om ontgroeningen in de ban te krijgen. Een bangalijst en een tik tegen het hoofd mogelijk wel. Aparte prioriteiten...
Door p op
Klinkt allemaal mooi, maar is natuurlijk boterzacht.
Een gemeente of universiteit heeft weinig te zeggen over een besloten vereniging

Vacatures

Van onze partners