of 63428 LinkedIn

Groningen past ‘betuttelende’ zorgwebsite aan

'Als u een kopje na gebruik even omspoelt met heet water, kunt u die daarna zelf wel weer gebruiken.'
'Als u een kopje na gebruik even omspoelt met heet water, kunt u die daarna zelf wel weer gebruiken.'

Wethouder Ton Schroor van Groningen heeft opdracht gegeven om omstreden tips op een gemeentelijke website aan te passen. Het gaat om suggesties voor hulpbehoevende burgers die volgens critici denigrerend zijn. Op de site worden handige weetjes gedeeld zoals: Als u een kopje na gebruik even omspoelt met heet water, kunt u die daarna zelf wel weer gebruiken. Of:  Als u te weinig verdient, kunt u proberen een betere baan te zoeken. De teksten staan op wij.groningen.nl, de overkoepelende website van de sociale wijkteams in de stad.

Creatief
Het vergt creativiteit van gemeenten om met minder middelen meer taken uit te voeren. Zorg is duur, burgers ertoe bewegen om meer voor zichzelf te zorgen is dus per definitie lonend. De vraag is echter of de burger zich met teksten als heeft u last van overgewicht , dan kunt u proberen af te vallen nog serieus genomen voelt. Wethouder Sociale Zaken, Ton Schroor, denkt van wel. ‘Al deze vragen komen uit de praktijk, het zijn zaken die onze zorgmedewerkers tijdens de keukentafelgesprekken te horen krijgen.’

Niet neerkijken
‘Vergis je niet,’ vervolgt Schroor, ‘er zijn veel mensen die echt wat aan deze tips hebben. Ik vind dan ook niet dat je op dit soort hulpvragen neer moet kijken. Natuurlijk, de kop die boven sommige tips staat is misschien een open deur maar als je naar de context kijkt dan snap je het meteen. Het gaat erom wat eronder staat, mensen worden uiteindelijk doorverwezen naar praktische hulp.’


Stupide
De SP uit de stad ziet het echter anders en eist dat de website meteen offline wordt gehaald. ‘Het is een enorm denigrerende toon tegen mensen die om hulp vragen, ze worden behandeld alsof ze infantiel zijn,’  zegt raadslid Jimmy Dijk van de SP boos. ‘Pas als alle stupide opendeurtips eruit zijn gehaald kan de site weer online wat mij betreft.’

Top 3
Raadslid Dijk heeft een top 3 van wat hem betreft de slechtste tips. ‘Ik heb me nogal geërgerd aan Kunt u niet strijken omdat u niet lang kunt staan? Gebruik een stakruk of zet de strijkplank lager en ga er bij zitten. En ook de tip dat mensen maar huishoudelijk apparaten als een vaatwasser of wasdroger moeten kopen vind ik schofferend. 65 procent van de mensen in deze doelgroep zit op het minimuminkomen. En wat denk je van de suggestie om dichterbij boodschappen te gaan doen als je moeilijk ter been bent?’

900 suggesties
‘Van het offline halen van de website is absoluut geen sprake,’ zegt de wethouder vastberaden. ‘Van de ongeveer 900 suggesties die er worden gedaan zijn er nu tien waarvan de kop misschien wat simpel is geformuleerd. Die worden samen met de makers aangepast, as we speak.' 


Twitter

Ondertussen zijn de gemeentetips op twitter een eigen leven gaan leiden. Onder de hashtag #GroningseTips wordt de spot gedreven met de goedbedoelde handreikingen. Bent u gokverslaafd? Stop er zo snel mogelijk mee, u zult zien dat het u direct geld bespaart! en: Is uw geld op? Probeer eens te gaan bedelen, het levert meer op dan u denkt! wordt er gegrapt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Ja, deze voorbeelden zijn lachwekkend en betuttelend. De kritiek van de SP schiet mij echter ook in het verkeerde keelgat. Die partij vindt namelijk dat iedereen altijd overal recht op heeft. Terwijl sommige mensen inderdaad best zitten kunnen strijken in plaats van daar de hulp van de overheid voor te verlangen. Door dat principe zijn deze voorzieningen onbetaalbaar geworden terwijl die betaalbaar had kunnen blijven als we alleen degenen die echt hulp nodig hebben hadden bediend en tegen degenen die zelf middelen of mogelijkheden genoeg hebben nee hadden verkocht. Nu is iedereen de dupe, met dank aan onder andere de SP.
Door johannes (ambtenaar) op
De beste wethouder blijkt geen idee te hebben waar hij het over heft. Op deze manier worden mensen weg gezet als achterlijk. Nog een tip voor de wethouder. Theezakjes kan je ook te drogen hangen, dan zijn ze nog een keer bruikbaar
Door Jan op
"Kom je geld tekort? Trouw dan snel met een rijke man of vrouw (doorhalen wat niet van toepassing is)"
Door secretaris PEL (secretaris) op
Ik sluit me aan bij de reactie van Rick van Rhenen. En natuurlijk waren het weer die a-sociale wijkteams die dit soort onzin on-line zetten. Met dat soort lui in je wijk loop je het risico dat je geen baas meer bent over je eigen leven. Houd ze buiten de deur!
Door opmerker op
weet je, dat hete water kun je filteren (€17,50) en weer gebruiken voor warme thee!
goed initiatief van groningen, wel hoog warmewollenondergoed niveau.....kun je ook wat mee doen, schier mij opeens tebinnen (verhuren)
Door Rob Dalmijn op
Leuke website. En een zeer geavanceerde publiciteitscampagne. Wij zijn wel een beetje een zeur volkje geworden , nu is er een Gemeente met creatieve doorpakkende energie die de moeite neemt alles, van heel simpel tot ingewikkelder, op een rijtje te zetten ; is het weer niet goed. En alleen glimlachen zonder commentaar is ook goed. En Fin ik ga een kopje omspoelen.
Door Willem op
Geen geld om eten te kopen? Sla een dagje over, dat is goed voor de lijn en u voorkomt schulden (of wordt niet opgepakt vanwege winkeldiefstal).
Door H. Holleman (ondernemer) op
Toegegeven de website is wat betuttelend en ook wel naief te noemen. Echter, de bedoelingen erachter zijn niet verkeerd en zelfs aan te moedigen. We leven in een land waar veel mensen in de schulden steken terwijl we wel 1/3 van ons voedsel weggooien, kinderen tekort komen en ook ouderen. in de kou staan. Doe het eens anders en geef uw positieve bijdrage aan dit initiatief.
Door August Biels (gewezen ambtenaar) op
Wen er maar aan. Je wordt door je eigen overheid of als verdachte behandeld, of als volslagen debiel. En dat gaat alleen maar erger worden.
Door Luppo (Inwoner provincie Groningen) op
Bedankt, Schroor. Je zet mijn provincie weer mooi op de kaart.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners