Advertentie

Groningen kwaad om ‘gas-tweet’ Limburgse burgemeester

‘Snap sowieso niet hoe heel Nederland zich door een paar Groningers haar gasrijkdom laat afnemen!’ Een tweet van burgemeester Wil Houben (Voerendaal) zet kwaad bloed in Groningen. Het noorden verwijt hem gebrek aan kennis en invoelend vermogen.

30 juli 2018

‘Snap sowieso niet hoe heel Nederland zich door een paar Groningers haar gasrijkdom laat afnemen!’ Een tweet van burgemeester Wil Houben (Voerendaal) zet kwaad bloed in Groningen. Het noorden verwijt hem gebrek aan kennis en invoelend vermogen.

Volstrekt te verwaarlozen

Aanleiding voor de tweet is een column van Loek Radix in dagblad De Limburger. ‘Als CO2-reductie het klimaat al verandert, dan is de bijdrage van Nederland daaraan (…) volstrekt te verwaarlozen en met de beste wil van de wereld niet waarneembaar’, luidt het betoog van Radix. ‘Desondanks zijn de economische offers die we brengen gigantisch. (…) Als klap op de vuurpijl moeten we nu van het gas los. De idiotie van deze maatregel is onnavolgbaar.’

Benieuwd naar reactie elite

‘Ben benieuwd hoe de “elite” hierop reageert’, retweet Houben het stuk van Radix. ‘Snap sowieso niet hoe heel Nederland zich door een paar Groningers haar gasrijkdom laat afnemen! De Limburgse kolen zijn er destijds tot de laatste kuubs uit geroofd!’

Werkbezoek 

Burgemeester van Eemsmond Marijke van Beek nodigt haar Limburgse collega via twitter uit voor een werkbezoek ‘aan onze (aardbevings-)gemeente. Bij het ontbreken van zoveel kennis en invoelend vermogen een absolute must.’ Gronings Tweede Kamerlid Henk Nijboer, eveneens via twitter: 'We zouden als regio’s elkaar moeten steunen met de gas- en mijnbouwproblemen.' 

Eerder bedreigd

Wil Houben kwam in februari in het nieuws toen hij als burgemeester door een gewapende man met een vuurwapen werd bedreigd. De dader is nog steeds niet gevonden. De politie heeft inmiddels een beloning van 12.500 euro uitgeloofd voor de gouden tip die leidt tot oplossing van die zaak.  

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bernard
De strekking van de column van de heer Rdix; daar kan ik me wel in vinden. Maar het commentaar van de burgemeester van Voerendaal is lomp ten opzichte van de Groningers die schade hebben ervaren en feitelijk onjuist; de beslissing van het gas af te gaan (waar ik het volstrekt niet mee eens ben overigens) is niet gebaseerd op de Groningers die klagen n.a.v. de opgelopen schade. Ondanks dat ik voor gaswinning in Groningen ben verdienen de Groningers wel medeleven en een passende vergoeding voor schade. Een burgemeester zou zich eigenlijk ook beter met zijn eigen gemeente kunnen bemoeien.
criticus
Tja, de invloed van 1 individu op de CO2 uitstoot is mondiaal gezien verwaarloosbaar, de invloed op zwerfafval van dat ene papiertje is verwaarloosbaar, de invloed van die ene gloeilamp op het stroomverbruik telt niets voor dus laten we met zijn 8 miljarden gewoon lekker niets doen....

Het Calimero-argument is niets meer dan een gelegenheidsargument om geen moeite te hoeven doen!
Wottsjer
Dom he, hoe iemand waar half Nederland compassie mee voelt, zo uitglijdt over iets zo doms als die banale klimaatontkenners-onzin die kennelijk nog steeds ruimte krijgt in de regionale pers en in ons landelijk lijfblad. Met bedreigen en aanslagen komt er kennelijk wel angst, maar weinig inzicht.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
De burgemeester Wil Houben uit Voerendaal heeft hierin groot gelijk want Nederland hoeft m.i. helemaal niet van het gas af. Allereerst ligt er een bestaand peperduur leidingennetwerk van vele miljarden onder de grond. Bovendien wordt er inmiddels met veel succes naar gas geboord ten noorden Schiermonnikoog en in de Noordzee door Shell. Bovendien kunnen we gas betrekken uit Noorwegen, Duitsland en Rusland en m.i. is dit soort bangmakerij alleen maar bedoelt om de burger zand in de ogen te strooien en ze nog verder te armoediseren dan nu het geval is.
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
Of het stoppen met gaswinning in Groningen een weloverwogen besluit is valt te bezien. Of het de juiste beslissing is vanwege de lichte aardbevingen staat voor mij ook niet vast. Duidelijk lijkt me wel dat Wil Houben met zijn opmerking de plank behoorlijk misslaat. Ten eerste heeft hij het over steenkool dat "geroofd' zou zijn waarmee hij een zeer subjectieve kijk geeft op de exploitatie van bodemschatten in Nederland. Het tweede deel van zijn opmerking is ernstiger en hij geeft daarmee aan niet te weten wat er aan de hand was in Limburg ten tijde van het sluiten van de mijnen. Tot groot verdriet van vele 'kompels' gebeurde dat terwijl er nog enorme voorraden steenkool aanwezig waren. Daar is de parallel met Groningen snel getrokken, want ook daar lijkt het erop dat de gaswinning wordt gestopt terwijl er nog voor kapitalen aanwezig is.
Ar smit / Dir
Deze burgemeester zeg wel wat veledenken , en zeker wat de Limburgse mijnen betreft ,maar hypocriet Nederland verzint zaken, waar een heel stel personen die zonder hieraan mee te doen geen bestaan hebben

Dus puur eigenbelang
Ger Luit / raadslid Brunssum
Dag,



Ik blijf de laatste reactie van Toine Goossens vreemd vinden. Het artikel van Radix ging over de bijdrage van Nederland aan de Co2-reductie door de gaskraan dicht te draaien en de zin en onzin daarvan. Dan komt Wil Houben met een tweet over het feit dat we als heel Nederland ons laten gijzelen door een paar Groningers. Dan begint Toine Goossens over orde handhaving en dat Wil Houben een pistool op zich gericht kreeg. Vreemde logica. Van gaswinning naar wel of niet gas afsluiten, uiteindelijk naar gezag, orde etc. Iemand die de orde handhaaft, mag onzin uitkramen. Wie het snapt, mag het zeggen.
Reynders / ambtenaar
Het artikel van Radix bevat zeker zinnige opmerkingen.

Waarom laten we 70 mrd euro aan gas zitten? Waarom niet terug naar een voor Groningen jaarlijks veilige hoeveelheid winbaar gas? Waarom voor miljarden aan infrastructuur vernietigen? Waarom niet eerst de mogelijkheden van waterstof onderzoeken, kan waarschijnlijk prima door het bestaand gasnet.

En totdat we duurzaam zijn kunnen we beter aardgas gebruiken dan op kolen of olie stoken.
Petra
Een veilige hoeveelheid winbaar Slochterengas bestaat niet, er zullen vanaf het moment van stoppen nog zeker 30 jaar aardbevingen zijn.

De aardbevingen tot nu toe veroorzaken een groot gevoel van onveiligheid, hele wijken worden gesloopt, in naastgelegen wijken met huizen met veel schade en ook elders worden de eigenaren niet tot nauwelijks gecompenseerd aangezien zowel de NAM als Den Haag alle moeite doet zich onder vergoedingen uit te draaien. Men moet maar zien te leven met het idee dat je huis nu eigenlijk onveilig is en misschien bij de volgende aardbeving wel rijp is voor de sloop.

Van veel boeren zijn de landerijen minimaal 30 cm verzakt, 'men' beweert dat dit is veroorzaakt door de gaswinning....



De hoeveelheid CO2 die Nederland veroorzaakt is maar voor 0,04% van invloed op de wereld. Wij gaan wel honderden miljarden uitgeven om een klimaatakkoord na te leven dat niet eens haalbaar is, laat staan dat Nederland het nog eens 'beter' wil doen dan de rest van de ondertekenaars.



Ik ben voor verandering, maar laten we eerst eens goed nadenken hoe we de zaken aan gaan pakken zonder dat het onze welvaart kost, dus: gebruik blijven maken van de bestaande gasleidingen eventueel voor waterstof en ontwikkelen van gesmolten zout-reactoren. Met 3 van die reactoren is het klimaatakkoord wél haalbaar zonder dat we Nederland en aangrenzende zeeën volplempen met ineffectieve en vooral veel te dure windmolens.
Petra
"Van veel boeren zijn de landerijen minimaal 30 cm verzakt, 'men' beweert dat dit is veroorzaakt door de gaswinning.... "



Men beweert dat dit NIET is veroorzaakt door de gaswinning. Compensatie is dan ook niet aan de orde....
Toine Goossens
´Burgemeester van Eemsmond Marijke van Beek nodigt haar Limburgse collega via twitter uit voor een werkbezoek ‘aan onze (aardbevings-)gemeente.´



Zou mevrouw van Beek al eens naar Limburg zijn afgereisd om ter plekke te gaan kijken wat een echte aardbeving eigenlijk is? Ik denk het niet, dat past niet in haar frame wereld. De zwaarste aardbeving van Nederland vond plaats bij Roermond en was meer dan 100 keer zo zwaar als de trillingen in Groningen.



Er wordt ook op grote diepte zout gewonnen in Groningen. Ook dat leidt tot verzakkingen aan de oppervlakte. De provincie Groningen en een aantal gemeenten hebben Arcadis een rapport laten opstellen dat de bovengrondse verzakkingen niet het gevolg zijn van de zoutwinning. Dat was om hun aansprakelijkheid voor die verzakkingen af te wijzen.



Dezelfde verzakkingen, andere belangen, ander standpunt. De lokale bestuurders van Groningen kunnen er wat van. Blijven zeiken totdat je gelijk krijgt al heb je dat niet. Dat is de huidige samenleving ten top.



Nu dat gedrag zich naar de internationale politiek heeft uitgebreid is het wachten op gewelddadige conflicten waar de westerse landen direct bij betrokken zullen raken.



Houben legt de vinger op de zere plek. Een man met lef die de criminelen in zijn gemeente ook een halt toe riep. Grensoverschrijdend gedrag is niet te tolereren. Ook niet als dat collectief door lokale Groningse bestuurders wordt georganiseerd. Houden ziet hetzelfde gedrag, alleen de situatie is anders.
Ger Luit / raadslid Brunssum
Het artikel van Radix slaat als een tang op een varken en de onnozele tweet van Wil Houben getuigt van weinig feitenkennis en een botheid die zijn weerga niet heeft. Iemand die nadenkt, die tweet zoiets niet. En zeker een bestuurder niet. Het gaat bij het Groningse gas niet om CO2-reductie maar om de veiligheid van landgenoten. Als de beleidsmakers van VVD en PvdA de afgelopen jaren wakker waren geweest hadden ze de zaken voor de Groningers geregeld: schadevergoeding, herstel van huizen, het veiligheidsgevoel vergroot. Nu kiest men voor een radicale omslag, lijkt het. Is het verstandig??? Ik denk het niet. Een Deltaplan van schadeherstel in Groningen en daarmee het vergroten van het veiligheidsgevoel moet op nummer één staan en dat moet vanaf morgen beginnen onder leiding van stevige bestuurders en geen nitwits, die maar wat twitteren. Het zijn landgenoten die al jarenlang door bestuurlijk Nederland verwaarloosd en verweesd zijn. Daarnaast lijkt mij een gefaseerde afbouw mogelijk, zodat we een punt bereiken, dat het veilig winnen van een aantal miljard m3 mogelijk blijft. Ik kan dat niet beoordelen. De ondergrond is hier dank ik toch cruciaal en die is in Groningen toch wel anders. Niet een paar Groningers gijzelen heel Nederland, maar heel Nederland heeft een deel van Groningen al jarenlang gegijzeld en in de kou laten staan, terwijl de rest van Nederland er “warmpjes” bij zat. Uiteraard is de vergelijking met Limburg te maken. Er zijn overeenkomsten en verschillen. In Limburg werd de zaak gesloten, omdat de kolen uit Amerika op de wereldmarkt werden gedumpt en de Limburgse kolen daarmee niet konden concurreren. Maar nog belangrijker was, dat er een schonere brandstof werd gevonden: het Gronings aardgas. Dat was de hoofdreden van sluiting van de mijnen. En die kolen zijn er dus niet tot de laatste m3 eruit geroofd. Dat zou je als “Limburgse burgemeester” toch moeten weten. En daar is nog iets. Tijdens de kolenwinning trad er ook “mijnschade” op. Die werd netjes hersteld of vergoed op kosten van de Staatsmijnen. Nog steeds heeft de mijnstreek last van mijnschade, omdat na de sluiting afspraken niet zijn nagekomen –de oude mijngangen zouden met het afvalgesteente, waarvan er nu nog bergen liggen in Parkstad, worden vol geblazen. Daardoor kunnen er plots na zo veel jaren verzakkingen optreden. Denk bijvoorbeeld aan de problemen die zich enkele jaren bij het winkelcentrum het Loon voordeden. Een tweede probleem is, dat men al heel lang niet meer het mijnwater weg pompt. Dat blijft maar stijgen en zorgt al voor problemen. Wat Limburg in de vorige eeuw gebeurde was, dat na mijnsluiting 70000 mensen op straat kwamen en het Rijk wel met enkele honderden miljoenen strooide, maar er geen duidelijk herstelplan kwam. Pas nu begint de oude Mijnstreek, nu Parkstad genoemd, enigszins op te krabbelen. Limburg bleef verweesd achter. Dat verweesde gevoel hebben de Groningers al jaren en ook hier ligt geen duidelijk plan. Samengevat: De Limburgers en Groningers mochten de rest van Nederland warm houden, maar de landgenoten gaven geen thuis, toen zij in de problemen kwamen. Radix en Houben houd je mond en verdiep je in de problematiek. Houd op met twitteren. Heeft het niet de oorspronkelijke betekenis van “kwetteren”?

Ger Luit, raadslid gemeente Brunssum, Provincie Limburg

Toine Goossens
@Luit,



Deze reactie van een PAK lid verbaast mij niet. In uw ogen horen Radix en Houben tot de bestuurselite die, een deel van, de bewoners van Brunssum in de weg zitten. Dus geeft u de Groningers gelijk. Feiten over Groningen doen er bij niet zoveel toe. PAK gijzelde Brunssum, Groningen gijzelt Nederland, van hetzelfde laken een pak.
ger luit / raadslid
Toine Goossens, je bent een man van gedrag en moraal. Je bent zelfs toezichthouder op die gebieden. Een zeer verantwoordelijke baan. Houd vooral op je zelf toezicht. Je aannames kloppen niet, de feiten ken je niet en vervolgens kom je tot een vaststelling (of is het een conclusie?)die kant noch wal raakt. De moraal: PAK je zelf bij de kladden en richt je pijlen vooral op je zelf.
Toine Goossens
@Luit,



Ik heb de wijze waarop PAK het de burgemeester Luc Winants het leven zuur heeft gemaakt onderzocht. En nu constateer ik dat de burgemeester van Voerendaal die al even consequent opkomt voor orde, voor het naleven van normen en waarden in zijn gemeente door een PAK lid op de korrel wordt genomen.



En laten we wel wezen Houben is met een wapen bedreigd omdat hij in zijn gemeente orde en gezag wenst te handhaven.
Advertentie