of 63966 LinkedIn

Groningen heeft 30 miljoen bij IJslandse banken

Reageer
De provincie Groningen heeft in totaal 30 miljoen euro vastgezet bij de in de problemen geraakte IJslandse banken Kaupthing Bank en Landsbanki Islands. Tot nu toe is dat het hoogste bedrag wat een gemeente of provincie bij een bank in IJsland heeft ondergebracht. Op de tweede plaats staat de gemeente Amstelveen met 15 miljoen euro.

Het geld dat Groningen in IJsland heeft weggezet is behalve van de provincie ook van het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN), de Regiovisie Groningen-Drenthe, het OV-bureau Groningen-Drenthe en de Stichting Landinrichting en Bodemverontreiniging. Bij de Kaupthing Bank heeft de provincie in totaal 20 miljoen vastgezet, waarvan een deposito van 10 miljoen in de nacht van dinsdag op woensdag afloopt. De andere twee lopen op 3 november van dit jaar af.

'Desnoods knokpartij' 
Calon gaat er niet vanuit dat de provincie het geld op korte termijn terugkrijgt. 'We maken ons geen illusies.' Hij benadrukt dat de provincie zich hier niet bij zal neerleggen en eventueel samen met andere overheden juridische stappen zal nemen. 'Desnoods wordt het een dikke knokpartij.' Volgens de gedeputeerde zet de provincie sinds 1 januari van dit jaar geen geld meer uit bij buitenlandse banken. In totaal heeft de provincie 450 miljoen aan middelen uitstaan.
In tegenstelling tot de provincie, ontsprong de gemeente Groningen net op tijd de dans. In het voorjaar besloot de gemeente haar geld in Nederland onder te brengen.

Waterschap de enige

Waterschap Roer en Overmaas in Sittard heeft 5 miljoen euro in deposito bij de bank Landsbanki in IJsland. Het bedrag is in mei gestort en het deposito loopt op 15 december af. Dat heeft het waterschap dinsdag laten weten. Het waterschap beraadt zich nog op eventuele stappen als Landsbanki of IJsland in december niet aan de verplichtingen kan voldoen. Volgens de Unie van Waterschappen, de landelijke koepelorganisatie, is Roer en Overmaas het enig waterschap dat geld in IJsland heeft vastgezet.

Lees het volledige overzicht van gedupeerde gemeenten en provincies: Overheden in crisis

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.