of 59179 LinkedIn

Groningen gedaagd door sekswerkers

Groningen zou de prostituees in die stad nu al willen registreren, terwijl de Tweede Kamer over dit onderwerp nog moet debatteren. Sekswerkers uit Groningen klagen daarom de gemeente aan.
Reageer

Sekswerkers willen registratie door gemeenten voorkomen. De belangenvereniging PROUD vreest dat die landelijke discriminatie en schending van de mensenrechten van sekswerkers tot gevolg zal hebben en begint daarom samen met Vereniging Vrouw en Recht en Swexpertise een juridische procedure tegen de stad Groningen. De nieuwe Wet regulering prostitutie, die donderdag in de Tweede Kamer wordt behandeld, moet die registratie mogelijk maken. Volgens PROUD is Groningen hier echter al mee gestart. Maar burgemeester Den Oudsten verzekert dat dit absoluut niet het geval is.

Ingrijpen
,,Groningen loopt in zijn aanpak vooruit op de nieuwe landelijke prostitutiewet en doet iets wat helemaal niet mag. We moeten nu ingrijpen en als het zover komt, de rechter laten beslissen,” aldus Yvette Luhrs, voorzitter van PROUD. ,,Wanneer de nieuwe wet wordt aangenomen is het zeker dat meer gemeenten hun sekswerkers nog meer als tweederangsburgers zullen gaan behandelen.”


Vergissing
Maar burgemeester Peter den Oudsten zegt juist dat Groningen alles doet om de kwetsbare groep te beschermen. 'We registreren daarom juist niet, de gemeenteraad heeft dat ook nog eens bevestigd,' zegt een verbaasde burgemeester. 'Hier in Groningen gaan we zeker met deze doelgroep in gesprek, maar er wordt niets op papier gezet: geen naam, geen gegevens, niets.' Het gemeentebestuur gaat er dan ook vanuit dat er een vergissing in het spel is en ziet een eventuele rechtszaak met vertrouwen tegemoet,


(EW/ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.