Advertentie

Groningen: altijd aangifte van bedreiging b en w

De gemeente Groningen gaat voortaan altijd aangifte doen van bedreigingen tegen burgemeester en wethouders. Dit meldt de gemeente naar aanleiding van bedreigingen van de burgemeester door een lokale kapper.

03 september 2010

Consequent

Werd het vroeger nog per situatie bekeken, nu gaat Groningen consequent aangifte doen wanneer er bedreigingen zijn, aldus gemeentewoordvoerder Henk Bouwkamp. ‘Het is niet zo dat er tot nu toe nooit aangifte werd gedaan, maar het werd altijd per geval afgewogen.

Kapper
Onlangs bedreigde een Groningse kapper die zijn pand uit moest de burgemeester van Groningen, Peter Rehwinkel. Er is toen geen aangifte gedaan bij de politie. Vioortaan zal dat wel gebeuren.

Agressie
De bedreiging door de kapper is overigens niet de directe aanleiding dat Groningen heeft besloten voortaan altijd aangifte te doen  bij bedreiging van leden van het college.

‘Nu het Rijk met het project Veilig Publieke Taak is gestart, leek dat een goed moment voor ons om te beslissen om elke keer dat er sprake is van bedreiging, aangifte te doen. Dat heeft niets te maken met het gevoel van veiligheid van het College van b en w, maar met de lijn die het Rijk voert dat geweld en agressie tegenover mensen met een publieke taak niet kan,' zegt Bouwkamp. 'Vroeger was het nog wel eens zo dat mensen zeiden "het hoort bij je taak" en "je bent niet van suiker", dat is nu niet meer.’

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jofel / adviseur
Beste Henk, ik weet de details niet van jouw casus maar het is natuurlijk bijzonder vervelend (en dat is een understatement) als je invalide bent geraakt door toedoen van een ander.
Hoeveel ambtenaren en bestuurders, bijvoorbeeld burgemeesters en wethouders, er jaarlijks invalide worden door uitvoering van dreigementen weet ik niet. Wat ik wel weet is dat er bijna dagelijks bestuurders en ambtenaren worden bedreigd, partner en kinderen worden bedreigd, familie wordt bedreigd en soms, heel soms wordt het dreigement uitgevoerd.
De druk op mensen door dit soort dreigementen is aan dagelijkse hel en moet direct gestopt worden. Ambtenaren en bestuurders werken voor u en mij, en soms is dat moeilijk voor te stellen, maar niemand mag een ambtenaar of bestuurder bedreigen. Heck, men mag helemaal niemand bedreigen maar zeker niet de mensen die voor de publieke zaak werken: ambtenaren, bestuurders, verpleging, artsen, politie, brandweer, ambulancemedewerkers, etc. etc.

Dus dit is een goed initiatief wat eigenlijk natuurlijk de norm moet zijn. Het is zo onfatsoenlijk om publieke dienaren te bedreigen.

PS Wat is een MS spelletje?
Els Boers, Krachtig Lokaal Bestuur / adviseur, auteur
Hoe staat deze maatregel in verhouding met het meer klantvriendelijk zijn? Natuurlijk is het niet prettig om een scheldende burger voor je te hebben. Maar de frustraties kunnen hoog oplopen als je het gevoel hebt tegen een machtsblok op te moeten boksen. Waarom niet het traject voor klachten gebruiken, mediation? Agressie met agressie bevechten levert voor niemand iets op. Zorg dat een ieder zich fatsoenlijk door de gemeente behandeld weet, dat voorkomt agressie. Bij voorbaat dreigen bij wat vaak zeer subjectief beoordeeld wordt, een wel erg vanuit angst voor de burger houding.
J.P.M. Straatman / toezichthouder
Dit artikel suggereert dat een PV laten opmaken na een bedreiging HET middel is maar vergis je niet. Als je niet kunt bewijzen dat de bedreiging heeft plaats gevonden gaat het PV de kast in voor dossiervorming en wordt je probleem alleen maar groter.
O. ten Hove
Soms lokt B&W het zelf uit, of ambtenaren die uit naam van B&W optreden. En dan heeft de gemeente het geld en de tijd, terwijl de gemangelde burger dat niet heeft. In Den Haag hebben ze zelfs ambtenaren die uit naam voor de rechter liegen en daar doet men niets aan. Typisch regentesk gedrag van wij weten het beter...
Henk / prive
Ik vraag mij af of aangifte doen ook niet een vorm van bedreigen is .En hoeveel overheidsdienaren zijn er dan nu wel al niet vermoord of andersinds invalide .
Ik ken er in heel Nederland niemand .
Ik denk dat er veel meer burgers zijn die nu invalide zijn door optreden van overheidsdienaren want ik ben ook al 15 jaar geleden invalide gemaakt door een corrupte ambtenaar .Want die kunnen er ook wat van.Want machtsmisbruik is blijkbaar ook een MS spelletje waar de overheid gretig gebruik van maakt.
Advertentie