Advertentie

Groenstrook gratis voor wanbetalers

Betaal je braaf tien jaar lang voor het gebruik van een strookje gemeentegrond, word je ervoor gestraft door de gemeente. Mevrouw Kempink uit Wilp, gemeente Voorst, moet vierduizend euro betalen als ze een aangrenzend groenstrookje in haar bezit wil krijgen. Haar buren krijgen het echter gratis. Het verschil? Mevrouw Kempink betaalde netjes elk jaar, en de buren niet....

01 september 2009

Gemeentegrond toe-eigenen
Het gebeurt in elke gemeente; burgers die zich in de loop van de jaren een stukje gemeentegrond toe-eigenen. Zo ook in de gemeente Voorst. Die maakte in 2007 een inventarisatie van al het 'snippergroen' in hun gemeente. Er bleek uiteindelijk zo'n vijf hectare gemeentegrond in particulier gebruik te zijn, verspreid over een kleine duizend percelen.

 

Vierduizend euro
Enkele tientallen van die percelen waren al minstens twintig jaar stilzwijgend in gebruik door de bewoners. Zij konden aanspraak maken op verjaring en kregen de grond voor niets. Mevrouw Kempink betaalde als enige in haar straat, volgens afspraak, tien jaar lang jaarlijks een rijksdaalder, totdat de gemeente haar dat kwijtschold. De laatste tien jaar hoefde ze dus niets meer te betalen, maar nu komt ze dus nog tien jaar tekort voor verjaring. Als ze de strook grond, net als haar buren, in haar bezit wil krijgen moet zij als enige vierduizend euro betalen.

 

Rechtsongelijk
Het klinkt als een sterk staaltje ambtelijke bureaucratie. Maar volgens wethouder Bink is dit de gewone gang van zaken: 'Het lijkt misschien rechtsongelijk, ik voel daar wel in mee. Maar het is allemaal volgens de regels, ik ben wethouder en moet me dus aan de wet houden.' Volgens de wethouder is het legaliseren van de hectares gemeentegrond juist bedoeld om duidelijkheid te scheppen: 'We hebben het nu allemaal vastgelegd, zo weet iedereen precies waar hij aan toe is.'

 

Bezit bewaken
Een oogje dichtknijpen voor mevrouw Kempink zit er bij wethouder Bink niet in: 'Een gemeente moet natuurlijk wel haar bezit bewaken. U zou het ook niet prettig vinden als iemand een stukje van uw tuin zou afnemen. Als ik nu een uitzondering zou maken dan pakt iedereen zometeen een stuk grond van de gemeente.' De gemeente Voorst geeft na alle commotie de bewoonster nu wel de optie om de groenstrook in bruikleen te krijgen.

 

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

drs. dre
De wethouder zegt "Als ik nu een uitzondering zou maken dan pakt iedereen zometeen een stuk grond van de gemeente." - Uit het artikel blijkt dat voor tal van anderen die uitzondering wel - en gratis -is gemaakt! Voor de paarse krokodillen werpen, die Bink!
J. de Geus / projectleider buitenruimte
Juridisch klopt het natuurlijk allemaal. Op verjaring kun je niet meer terugkomen. Alleen wel jammer dat de wethouder zaken nu omdraait. Alles is nu bekend en helder voor iedereen, dus er hoeft geen illegaal landje pik meer plaats te vinden. Hierbij moet de politiek natuurlijk wel door drongen zijn dat de handhaving noodzakelijk is. Niet alleen voor de eerste jaren maar over een langere tijd zodat nieuwe gevallen direct gestuit kunnen worden. Voor de uitgevoerde en nu gelegaliseerde landje pik acties van huidige en eerdere bewoners is het te laat om wat te ondernemen. Jammer had men maar beter op de winkelgrond moeten passen. Maar kan men dan niet voor één keer de hand over het hart strijken voor een eerlijke burger en ook de grond overdragen?
Politiek moet dicht naar de burgers zegt men maar zo wordt de kloof alleen maar groter.
Criticus
Boerenverstand ontbreekt in dit vraagstuk. Liever houden we ons strikt aan de regels die leiden tot deze belachelijke samenloop van omstandigheden.

Geef mevrouw haar stukje grond en de gehele 'pacht' terug met de mededeling dat het een misverstand was dat zij dat ooit betaald heeft.
W.Wilkens
Op zich heeft de wethouder natuurlijk gelijk, je moet goed op eigendommen passen en weggeven kan natuurlijk niet. Maar dat had natuurlijk 10 à 20 jaar eerder moeten gebeuren door te inventariseren waar welke strookjes lagen en wie die al dan niet te goeder trouw in gebruik nam of had. Dat is helaas niet gebeurd. Mogelijk zal men in al die gemeenten wel niet zoveel behoefte hebben gehad aan het juridische 'gezeur' over het privaatrecht.
Je kunt inderdaad maar beter investeren in een ondernemingsplan of tevredenheidsonderzoek voor je gemeente dan je bezig houden met je 'kerntaken'.
Uiteindelijk resultaat: rechtsongelijkheid.
Waar was de staat ook al weer voor?
P.C. Groen / milieuinspecteur
Dit soort zaken zetten de gemeente, en haar ambtelijke vertegenwoordigers, wel in een geweldig bureaucratisch daglicht. Hier wordt illegaliteit beloont en degene die netjes zijn verplichtingen nakomt gestraft. Ik vind het knap van de wethouder dat hij nog steeds weet te beweren dat hij zich aan de "wet" moet houden. Waar was deze man, of zijn voorgangers, in het verleden. Had dan niets gedaan en de situatie gelaten zoals die was.
Paul Hart
Het woord kleinzielig zou hier goed op z'n plaats zijn.

En die wethouder moet naar huis gestuurd worden.
J vd Kroon / Stuurman aan de wal
Het is dit soort onzinnige redenaties en gelijkhebberij van de zittende politiek die elke burger met enig boerenverstand dus naar de PVV en soortgelijke partijen jaagt. Als op deze manier het overtreden van de regels wordt beloond en het je netjes houden aan de regels wordt afgestraft, VRAAG je er om dat niemand zich meer aan de regels houdt. En daarna gaan we ons natuurlijk afvragen hoe het komt dat niemand zich nog aan overheidsregels houdt en dat niemand het bestuur in dit land nog serieus neemt. Krokodillentranen!!!
A. van den Heuvel / Zelfstandig adviseur
Dit lijkt me er typisch eentje voor het museum voor overbodig beleid. www.museumvooroverbodigbeleid.nl
W. Sanner
Helaas deel ik de mening van "Hans • Ongeruste burger • 01.09.09 13:40".

Een overheid die het rechtsgevoel van de brave burger aantast. Dit proteststemmen voor PVV oplevert. Zo gaat Nederland naar de knoppen. Bedroevend dat dit bij het "bevoegd gezag" niet blijkt door te dringen.
adviesbureau Naruse / juridisch adviseur
Juridisch is het juist maar zoals met veel juridische zaken het geval is kun je dit aan een nette brave burger niet uitleggen. Ik adviseer iedere gemeente op te passen voor verkrijgende verjaring en aktie te ondernemen.
Advertentie