of 63998 LinkedIn

GroenLinks wil uitspraak Kamer over weigerambtenaar

Groenlinks wil dat de Tweede Kamer zich dinsdag uitspreekt over het opstellen van een wettelijke regeling die het gemeenteambtenaren onmogelijk moet maken het huwen van homo's te weigeren.
Reageer
GroenLinks vraagt de Tweede Kamer dinsdag een uitspraak te doen over een wettelijke regeling die moet voorkomen dat ambtenaren nog kunnen weigeren homohuwelijken te sluiten.

Verplicht
Een meerderheid van de Tweede Kamer, inclusief de PVV, is voorstander van het verplichten van het sluiten van een homohuwelijk door alle trouwambtenaren. Maar de kans dat een Kamermeerderheid dat ook uitspreekt, is heel klein. Binnen de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV is onlangs afgesproken dat de kwestie van de weigerambtenaren niet tot interne problemen zal leiden. Doordat de PVV gaat schrijven aan een tijdrovend initiatiefwetsvoorstel om weigerambtenaren te verbieden, wordt de kwestie op de lange baan geschoven. De PVV zal initiatieven vanuit de oppositie daarom niet steunen.

Gevoelig

Het tegengaan van weigerambtenaren ligt gevoelig bij CDA en SGP, de partij die het minderheidskabinet in de Eerste Kamer aan een meerderheid kan helpen. De coalitie werd onlangs onaangenaam verrast door de aankondiging van de PVV dat die per wet ambtenaren wil verplichten homohuwelijk te sluiten. GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent wacht al een tijd met het in stemming brengen van de motie over de weigerambtenaren in de hoop met de steun van PVV of VVD een meerderheid van de Tweede Kamer achter zich te krijgen. De VVD gaf eerder dit jaar aan sympathiek tegenover het voorstel te staan.

Juridisch advies

De VVD wil echter een reactie van het kabinet afwachten op een advies van de Commissie Gelijke Behandeling uit 2008 over weigerambtenaren. Juist woensdag liet het kabinet weten eerst nog juridisch advies nodig te hebben van de Raad van State en niet zoals toegezegd nu met een reactie te kunnen komen. Tot op heden wilde het kabinet de mogelijkheid steeds openhouden dat trouwambtenaren met gewetensbezwaren een homohuwelijk weigeren te voltrekken.

Klaar

Van Gent is er nu klaar mee. ,,Traineren, traineren, traineren dat is de tactiek van CDA, VVD en PVV om de SGP maar niet voor het hoofd te hoeven stoten.''

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners