of 65101 LinkedIn

GroenLinks wil opheldering over online formulieren gemeenten

GroenLinks is bezorgd over de digitale toegankelijkheid van gemeenten voor Expats en vluchtelingen. Gemeenten gebruiken steeds meer digitale formulieren waarin ze om persoonsgegevens vragen aan burgers die digitaal vragen willen stellen.

GroenLinks is bezorgd over de digitale toegankelijkheid van gemeenten voor expats en vluchtelingen. Gemeenten gebruiken steeds meer digitale formulieren waarin ze om persoonsgegevens vragen aan burgers die digitaal vragen willen stellen. De formulieren werpen soms hindernissen op voor burgers.

Verplicht BSN invullen
Bij het invullen van de online formulieren hoort in sommige gevallen ook een burgerservicenummer of DigiD, zo meldde Binnenlands Bestuur in een onlangs verschenen artikel over een onderzoek van Wij Verdienen Beter. Kamerlid Özütok van GroenLinks wil naar aanleiding van de berichtgeving van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties weten of gemeenten aangesproken gaan worden op gebrekkige digitale toegankelijkheid.

Drempelverhogend

Özütok wil weten hoe de minister denkt over digitale formulieren en of deze in de ogen van de minister ook drempelverhogend werken voor burgers met vragen. Ook wil hij weten hoe de minister het overbodig opvragen van persoonsgegevens door gemeenten aan burgers beoordeeld, wanneer zij digitaal een vraag aan hun gemeente willen stellen. Özütok wil daarnaast horen of de minister bereid is om met de lokale overheden in overleg te treden over digitale toegankelijkheid van overheden.


86 gemeenten met online formulier

Er zijn momenteel 86 gemeenten die geen e-mailadres beschikbaar stellen en alleen nog een online formulier op hun website hebben voor burgers die digitaal contact met hun gemeente zoeken. In vergelijking met 2015 is dit een stijging van 30 procent van de gemeenten. De bereikbaarheid per online formulier in plaats van per reguliere e-mail kan soms hindernissen opwerpen voor de toegankelijkheid. De gemeente Den Haag verwacht met hun formulier volgens Wij Verdienen Beter bijvoorbeeld dat inwoners hun vraag tot 140 tekens beperkt houden. Daarnaast zijn er zes gemeenten waar alleen een vraag kan worden ingediend wanneer er ook een burgerservicenummer of DigiD wordt opgegeven. Daarmee wordt voorbij gegaan aan expats of vluchtelingen

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Petra op
Wat willen we nu: een overheid die alles voor ons regelt of willen we een overheid die ons de ruimte geeft en ons niet zoveel regels oplegt?

Maak een keuze, het is het een of het ander. Houdt op met zeuren over die enkele gevallen die wat meer aandacht nodig hebben (waar de omgeving voor kan zorgen) of die hun eigen verantwoording moeten nemen en het nu niet doen.
Door Kamal Ramkalup (Woordvoerder zwakkeren) op
De lokale overheid zweept alle burgers op tot gratis omzien naar elkaar. En zelf willen ze alleen digitaal bereikbaar en zichtbaar zijn. Mensen die het niet kunnen hebben pech en moeten maar zien hoe ze het redden. Ik schat in dat het gros van de ontheemden in de samenleving de weg kwijt zijn door de bewust terugtrekkende en onbereikbare overheid.
Door JH op
Het is natuurlijk een extra drempel, dat staat vast.
Los daarvan moeten ook expats en vluchtelingen zich bij de gemeente inschrijven in de BRP en krijgen dan een BSN.
Ook kunnen zij dan een DigiD aanvragen, dat is mogelijk voor iedereen die in Nederland verblijft (in de BRP geregistreerd) OF de Nederlandse nationaliteit heeft (Nederlanders die in een buitenland wonen).
Door Ruud Grondel op
Zo eens! Laatst een kwartier bezig geweest met het doorgeven van een volle afvalbak in Amsterdam
Door Piet op
Ook hier geldt:
Ken jezelf
Ken je klant
en besef
jouw werkelijkheid is er ook maar een van vele
dus, per definitie,
niet dè werkelijkheid

Vacatures

Van onze partners