of 59250 LinkedIn

GroenLinks uit Arnhems college

Aanleiding zijn de woningbouwplannen in de uiterwaarden. De collegepartijen D66, SP en CDA zijn voor een plan dat voorziet in de bouw van 250 of 350 in het uiterwaardengebied Stadsblokken/Meinerswijk. GroenLinks is daar op tegen en stelt dat de andere collegepartijen de afspraken uit de gebiedsvisie niet nakomen.

GroenLinks is uit het Arnhemse college van burgemeester en wethouders gestapt. Aanleiding zijn de woningbouwplannen in de uiterwaarden.

Gebiedsvisie
De collegepartijen D66, SP en CDA zouden voor een plan zijn dat voorziet in de bouw van 250 of 350 woningen in het uiterwaardengebied Stadsblokken/Meinerswijk. GroenLinks is daar op tegen en stelt dat de andere collegepartijen de afspraken uit de gebiedsvisie niet nakomen. ‘De gebiedsvisie geeft ruimte voor een bescheiden aantal ondersteunende woningen in Stadsblokken. Ondersteunde woningbouw zou ondersteunend zijn aan natuur, cultuur en recreatie’, zo haalt GroenLinks in een verklaring de gemaakte afspraken aan.

Niet passend
GroenLinks zegt te strijden voor een groen Stadsblokken/Meinerswijk en in de vastgestelde groene gebiedsvisie past het bouwen van een woonwijk met meer dan honderd woningen niet. Volgens een gezamenlijke verklaring van D66, SP en CDA had GroenLinks de coalitiepartijen gevraagd het aantal te bouwen woningen te maximeren. Die lieten daarop weten eerst de uitwerking van de gebiedsvisie door het college te willen afwachten, alvorens een definitief standpunt in te nemen. ‘Dinsdagavond, rond middernacht, heeft GroenLinks geëist dat wij vóór woensdagochtend 10.00u zouden instemmen met maximaal tachtig woningen op Stadsblokken. Terwijl wij bezig waren onze fracties te informeren en bijeen te roepen, ontvingen wij het bericht dat GroenLinks zich uit de coalitie heeft teruggetrokken’, aldus D66-fractievoorzitter Sabine Andeweg.


Geen meerderheid
Door het wegvallen van GroenLinks kan het college niet meer steunen op een raadsmeerderheid. Als D66, SP en CDA door willen, is een vierde coalitiepartij nodig voor een meerderheid. Samen hebben ze slechts 19 zetels. Dat is er één te weinig voor een meerderheid.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door C.van Rijswijck- aan den Boom op
'De gebiedsvisie geeft ruimte voor een bescheiden aantal ondersteunende woningen in Stadsblokken.'
Door het bouwen van 250 of 350 woningen in het uiterwaardengebied komen de andere collegepartijen de afspraken uit de gebiedsvisie niet na.
Door Krelis op
Goossens en Van Rijswijck: lees het artikel eens goed. GroenLinks is helemaal niet tegen bouwen in de uiterwaarden. Maar wil het aantal huizen gelimiteerd hebben. Dus niks geen principes van de geitenwollensokkenclub. Het is dwangmatig je wil opleggen aan de andere coalitiepartners. Stelletje nepdemocraten !
Door C.van Rijswijck - aan den Boom (Prive) op
Ik ben het helemaal eens met Toine en Broadcaster. De gemeente heeft rekening te houden met de vigerende regels en wetten. Het lijkt er op dat andere machthebbers een vinger in de pap hebben. Indien dit het geval is leidt dat tot verval van de democratie. Hoe kan men van de burger verwachten dat hij wet en regelgeving naleefd, terwijl de overheid dat niet doet. Chapeau voor de beslissing van Groen Links.
Door Toine Goossens (Toezichthouder gedrag en moraal) op
Laat politici die een streep trekken en zeggen tot hier en niet verder een voorbeeld voor iedereen zijn. Zij verdienen navolging.

Ik neem aan dat de provincie Gelderland in het belang van de Staat hier snel een streep door zal zetten. Lijkt mij nogal strijdig met het waterveiligheidsbeleid.
Door Caroline op
Opnieuw een bewijs dat GroenLinks wel overal over wil meepraten, maar nergens verantwoordelijkheid voor wil nemen. Het is en blijft een onvolwassen clubje van idealisten.
Door Monique op
@Mats
Ik woon al vele jaren in een straat met veel buitenlanders en geheel in geode harmonie. Ik wilde meer een punt maken dat politici met het innemen van een bepaald standpunt ook de consequenties hiervan op hun andere standpunten moeten overzien.
Door Mats op
@Monique, ja hoor laten we overal een fijne drog redenering tegen aan gooien. Het helpen van mensen die vluchten voor een van de meest vreselijke humanitaire problemen in de recente geschiedenis gaat natuurlijk ook ten koste van al het moois in Nederland. Laatst wilde ik mijn hondje uit laten, maar er was een tentenkamp opgezet in het losloop gebied! En die witte laagopgeleidde hangjongere die mij anders altijd zo vriendelijk uitscheld, die duwde me nu van mijn fiets omdat de waarde van zijn sociale woning naar beneden was gegaan door een azc! Tjongejonge Monique, heb je ooit iemand uit het buitenland ontmoet of denk je dat alles dat met een accent spreekt je kinderen wil aanranden en steelt? Mocht het laatste het geval zijn kan ik je aanraden om niet buiten de gemeente grenzen van Haarlem te komen en enkel nog Radio 1 te luisteren. Slaap lekker verder.
Door Monique op
Groen Links is voor het binnenhalen van vluchtelingen. Moeten ze wel beseffen dat er voor deze mensen ook veel huizen gebouwd zullen moeten worden. Dit gaat waarschijnlijk ook ten koste van natuur.
Door Broadcaster (gemeenteambtenaar) op
Mijn geheugen kan mij in de steek laten maar ik meen mij te herinneren dat we na de hoge waterstanden in de jaren 90 van de vorige eeuw tot de conclusie waren gekomen om niet meer in de uiterwaarden te bouwen.
Door Rkc op
Nu hebben de raadsfracties de gelegenheid de bijzondere houding van de voormalige coalitie richting de rekenkamer te doorbreken. Zorg voor een voldoende toegeruste rekenkamer die het college van burgemeester en wethouders en in het bijzonder de wethouder financien kan controleren. Herstel deze weeffout en breng weer checks en balances aan.