of 61043 LinkedIn

GroenLinks spekkoper in provincies

In de tot nu toe gevormde colleges van Gedeputeerde Staten zitten zeven GroenLinksers. Daarmee heeft de partij haar verkiezingswinst weten te verzilveren, in tegenstelling tot Forum voor Democratie (FVD). De meeste provincies hebben nu een college, alleen Flevoland en Zuid-Holland niet.
2 reacties

In de colleges van Gedeputeerde Staten die tot nu toe zijn gevormd, zitten zeven GroenLinksers. Daarmee heeft de partij haar verkiezingswinst weten te verzilveren, in tegenstelling tot Forum voor Democratie (FVD). De meeste provincies hebben nu een college, alleen Flevoland en Zuid-Holland niet.

Extraparlementair college

Op vrijdag werd het college van Limburg geïnstalleerd. Het gaat om een extraparlementair college, dat werkt zonder coalitieakkoord en op zoek gaat naar wisselende meerderheden. Ruud Burlet van FVD is een van de gedeputeerden. Hij is daarmee de enige van zijn partij die tot een provinciebestuur is toegetreden. Forum werd in drie provincies de grootste partij, in zes de tweede partij en in drie provincies kwam de partij op de derde plaats.

Limburgse gedeputeerde niet meegerekend

GroenLinks kwam in vier provincies in de top 3, maar heeft tot nu toe wel zeven gedeputeerden. GroenLinks-lid Carla Brugman is op persoonlijke titel gedeputeerde in Limburg en is daarom niet meegerekend. De partij overweegt haar te royeren. In de vorige colleges leverde GroenLinks twee provinciebestuurders.

SP overal in oppositie

Het verkiezingsverlies van de SP is duidelijk terug te zien in de colleges. De partij leverde na de verkiezingen in 2015 nog vijf gedeputeerden. Na de laatste verkiezingen zit de partij overal in de oppositie.

Een op de vier gedeputeerden is vrouw. Dat is iets minder dan in de vorige colleges. Het verschil is vooral groot op de post van financiën. Alleen in Noord-Holland heeft een vrouw deze portefeuille. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Twijn ter Braake op
Krampachtig houden de middenpartijen (VVD, CDA, PvdA, D66) vast aan hun status-quo en verwordevn machtsposities. Men doet er alles aan om nieuwkomer FvD buiten de deur van het dagelijks bestuur van de provincies te houden. Het signaal van de verkiezingen wordt straal genegeerd. Liever nog gaat men in zee met GroenLinks, een partij van criminelen (Wijnand Duijvendak), terroristen (Sam Pormes), pedofielen (herman Meijer), fraudeurs (Mariko Peters), pathologische leugenaars (Tara Singh Varma) en massamoordenaars-verheerlijkers (Paul Rosenmöller). Beschamend!
Door H.thijssen (Projectleider) op
Waarom weer verschil maken in beloning tussen 1 jan 2019 en 1 oktober 2019 ?