of 61869 LinkedIn

GroenLinks-raadslid uit fractie om Erdogan

In de Volkskrant vertelde Tekir begin vorige maand Erdogan te steunen. Dat was volgens GroenLinks aanleiding om ‘intensieve gesprekken’ met het raadslid te voeren.
9 reacties

Het GroenLinks-raadslid Ilhan Tekir uit Gorinchem, die eerder in de media zijn steun uitsprak voor de AK-partij van Turkse president Recep Tayyip Erdogan, is uit de fractie gezet. ‘Steun aan de AK-partij staat diametraal tegenover de opvattingen van GroenLinks’, aldus landelijk partijvoorzitter Marjolein Meijer donderdag in een verklaring.

Gesprekken
In de Volkskrant vertelde Tekir begin vorige maand Erdogan te steunen. Dat was volgens GroenLinks aanleiding om ‘intensieve gesprekken’ met het raadslid te voeren. In juli mislukte een militaire staatsgreep in Turkije. Daarna zijn er duizenden mensen opgepakt.

Uit fractie gezet
‘In die gesprekken bleek dat er met Ilhan geen overeenstemming kon worden bereikt hoe met de gevolgen daarvan (van zijn steun voor de AK-partij - red.) om te gaan. Dit maakt dat hij wat ons betreft niet verder kan functioneren als raadslid van GroenLinks’ aldus de fractie van GroenLinks in Gorinchem. Tekir is uit de fractie gezet en gevraagd zijn zetel ter beschikking te stellen.


Zonder pardon
Tekir spreekt op Twitter tegen dat er 'intensieve gesprekken' zijn gevoerd. 'Met stomheid geslagen. Zonder pardon, zonder fatsoenlijk gesprek, zonder hoor en wederhoor uit de fractie gezet. GroenLinks onwaardig!', aldus Tekir.

Schizofrenie

Meteen na de uitlatingen van Tekir klonk harde kritiek van partijgenoten. De Amsterdamse fractievoorzitter Rutger Groot Wassink twitterde: 'Je kunt nooit GroenLinkser en Erdogan-aanhanger zijn. Uitgesloten. Punt.' En: 'GroenLinks en Erdogan dienen kan alleen als je aan de meest extreme vorm van schizofrenie lijdt.'


Achttien aangiftes van Turkse Amsterdammers
In Amsterdam zijn bij de politie de afgelopen anderhalve maand achttien aangiftes binnengekomen van Turkse Amsterdammers nadat ze in hun stad zouden zijn bedreigd of geïntimideerd na de mislukte staatsgreep in hun land van herkomst. Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan donderdag tegen de gemeenteraad.

Verwensingen
Volgens de burgemeester ‘barst het van de verwensingen, maar dat is iets waar politie en justitie weinig mee kunnen’. Voor een strafbaar feit moet sprake zijn van bedreiging of intimidatie, zei Van der Laan. Hij vond het aantal aangiften nog meevallen, zo reageerde hij na de zorgen die raadsleden over de situatie uitten. De gevolgen van de staatsgreep zijn volgens hem in ‘alle straten van alle hoofdsteden goed te merken. Ook in Amsterdam.’ Overigens zei hij het idee te hebben dat het in de hoofdstad een stuk rustiger is dan in Rotterdam en Deventer. 'Ik heb ook geen brief gehad van de consul.'

Leerlingen
Eerder op de dag zei wethouder Simone Kukenheim (onderwijs) dat er minimaal 150 leerlingen deze week niet naar een basisschool zijn gegaan omdat ze te maken hebben met intimidatie en pesterijen als gevolg van de Turkse spanningen. Over het middelbaar onderwijs is het aantal leerlingen dat thuis blijft nog lastig te zeggen, omdat die net zijn begonnen.

Leerplicht
De gemeente zet extra leerplichtambtenaren in om het gesprek aan te gaan met ouders die scholieren thuis houden. Ook is er een coördinatiepunt waar hulp wordt geboden om kinderen over te plaatsen. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jhr. van Avezathe en Zottegem (vrolijke burger) op
Door alles wat uit Midden-Oosten of uit Arabische landen komt verheerlijken, heeft GroenLinks zelf een onmogelijke situatie geschapen. Het is al jarenlang intern geen democratische partij. Overigens extern willen ze ook zo veel mogelijk elke kritische discussie weren. Ze voeren ook een merkwaardig voorkeursbeleid voor kandidaat-raadsleden en dan krijg je zulke situaties ! Het gaat niet om meneer Tekir, wel of er een open gesprek wordt gevoerd.
Door kid congo op
Juiste beslissing van groenlinks, je kan
maar één demon dienen; Marx of Erdogan.
Door Gerritsen op
Mensen met een dubbel paspoort zouden geen bestuursfuncties moeten bekleden. Dat geeft vroeg of laat loyaliteitsproblemen. Kijk maar naar burgemeester Aboutaleb in Rotterdam.
Door Opmerker op
Om een recente reactie in aanvang te gebruiken: de Engelstaligen hebben een mooie uitdrukking.
"Beauty is in the eye of the beholder". Dat geldt natuurlijk voor meer zaken dan schoonheid alleen.
Vaak zien wij maar weten wij geen achtergrond. Overigens, er bestaat inderdaad verschil tussen niet- juridisch en juridisch. Wat is niet strafbaar en wat wel. Morele bekritisering bestaat ook, maar is veel sneller subjectief - aan eigen (juiste?) mening onderhevig.
Door Socrates op
Zo veel medelanders die niets over Turkije en Turkse cultuur weten en toch een mening klaar hebben... Ik begin onze media steeds meer te wantrouwen. In bovenstaand stuk staat dat Tekir aangaf AK-partij te steunen. Elke idioot kan wel begrijpen dat niemand zoiets zo maar roept... Kortom het is uit zijn context gehaald.

Tekir gaf na mislukte couppoging aan dat hij op dat punt AK-partij steunt!
Door August Biels (gewezen ICT ambtenaar) op
Het wordt tijd dat links Nederland eens een keer ballen krijgt, op dit punt.

Ik schat dat van de Turkse raadsleden die voor linkse partijen in de raad zitten ruim driekwart aanhanger is van een islamofascistische dictator. En alleen maar voor een linkse partij in een raad zit, omdat dat de snelste weg was voor een Turk om politieke carrière te maken.

Allemaal dankzij een volslagen kritiekloos positief discriminatiebeleid van linkse fatsoensrakkers. Wordt wakker, en onderwerp je Turkse raadscollega's eens aan een kritisch onderzoek. En als je toch bezig bent: je Marokkaanse collega's zijn geen haar beter.
Door Adriaan op
Liesbeth de jurist spuit ook wat modder.

Steunen van de AK-partij van Erdogan betekent: tegen gelijkheid van man en vrouw, tegen vrijheid van meningsuiting, tegen vrijheid van godsdienst, tegen vrijheid van politieke partijvorming. Allemaal zaken waar GroenLinks wel voor gaat. Vraag maar aan die andere Liesbeth (van Greenpeace). Terecht dat het Gorkumse raadslid er uit is geknikkerd.

GroenLinks toont meer ballen dan de PvdA: in Rotterdam bv. zitten de Erdoganlovers nog gewoon namens de PvdA in de Raad.
Door Jan op
En wat bedoeld u nu precies @Liesbeth?
Door Liesbeth (jurist) op
En wat houdt 'steunen van Erdogan' nou precies in? Met een Turkse vlag zwaaien? Meelopen in een demonstratie? Handtekeningen verzamelen?

Vacatures

Van onze partners