Advertentie

GroenLinks maakt zich zorgen over veiligheid kerncentrale

GroenLinks maakt zich zorgen over de veiligheid van de kerncentrale in Borssele. Nog niet de helft van de centrale blijkt op scheurtjes te zijn gecontroleerd.

03 januari 2014

GroenLinks maakt zich grote zorgen over de veiligheid van de kerncentrale in Borssele. Bij een veiligheidsonderzoek is slechts 44 procent van het reactorvat van de kerncentrale op mogelijke scheurtjes onderzocht, zei fractievoorzitter Leen Harpe van GroenLinks in de Provinciale Staten van Zeeland vrijdag.

100 procentcontrole
Hij baseert zich op een plan van aanpak voor de inspectie van het reactorvat, dat het ministerie van Economische Zaken grotendeels openbaar heeft gemaakt. GroenLinks vindt dat er een 100 procentcontrole op het reactorvat moet komen.

Tweede Kamer
Liesbeth van Tongeren, lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks, gaat de kwestie aan de orde stellen bij minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Janet / beleidsadviseur
Onbegrijpelijk dit. Bij een controle, zeker bij kernenergie ga je er toch vanuit dat ALLES gecontroleerd wordt. Het is veel te gevaarlijk om risico's te nemen. Laten we heel die kernenergie toch gaan uitbannen dat is het enig juiste wat je kan doen.
Toon Nieuwhof
Heel vreemd. Ze moeten op korte termijn met wel een verdomd goede reden komen waarom niet alles bekeken is. Het is ook dom: je wéét dat zoiets tot nieuwe onduidelijkheid zal leiden. Snel 100% controle!
Stokje
GroenLinks bedoelt eigenlijk dat ze tegen kernenergie is. Laat de partij dat dan ook gewoon zeggen en niet met een smoesverhaaltje komen over 'zorgen rond veiligheid'.
Henk / adviseur
Het lijkt me redelijk als er een plan wordt gemaakt voor controles en dat daarin, rekening houdend met de verschillende risico's, met bij die risico's horende intervallen controles worden gedaan.

Het is vervolgens efficient de controles te clusteren om te voorkomen dat de centrale voor elke 'deelcontrole' moet worden stilgelegd. Zo ontstaat een patroon van controles waarbij een deel 100% omvat met daartussen kleinere (groepen) controles.Zo'n plan zou onafhankelijk getoetst kunnen worden. Of dat gedaan is, weet ik niet.

Cruciaal lijkt me het controleplan en de uitvoering daarvan, niet of er 'alleen maar 100%-controles' zijn.
Advertentie