of 64621 LinkedIn

GroenLinks en Pvda niet samen in grote steden

GroenLinks en de PvdA zetten in de twintig grootste steden geen stappen voor verregaande samenwerking. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur .
2 reacties

GroenLinks en de PvdA zetten in de twintig grootste steden geen stappen voor verregaande samenwerking. Dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur.

Gezamenlijk

De partijen willen geen gezamenlijke campagnes, posters of gemeenschappelijke lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart. Ook zijn er nog geen afspraken om samen collegeonderhandelingen te voeren. De afgelopen maanden zochten de twee partijen landelijk toenadering. Bij de Tweede Kamerverkiezingen kreeg GroenLinks een nederlaag te verwerken, de partij zakte van veertien naar acht zetels. De PvdA bleef steken op negen zetels.

 

Fusie

Tijdens de kabinetsformatie hielden GroenLinks en PvdA elkaar zo stevig vast, dat er zelfs over een fusie werd gesproken. De partijen presenteerden zich als één fractie bij de onderhandeltafel, maar komen nu hoogstwaarschijnlijk in de oppositie terecht.

 

Sentimenten

Voor de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart 2022 zijn geen plannen om een links blok te vormen, zeggen vertegenwoordigers van de partijen in de verschillende gemeenten. Veel lijsttrekkers benadrukken dat de situatie in hun gemeente anders is dan de landelijke situatie. De grootte van de fracties verschilt, de positie in coalitie of oppositie en soms ook onderlinge sentimenten. (ANP/Red.)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door anand (adviseur) op
Hadden ze dit maar eerder bedacht.
De Jessias kon niet anders mee omdat hij in de uitgelekte formatiestukken had gezegd niet erg te hechten aan samenwerking met de PvdA. Dit is hem niet in dank afgenomen door de kiezers.
Door zijn vasthouden aan de PvdA is hem de laatste kans op regeringsdeelname ontnomen.
De consequent doorgevoerde gezamenlijke presentatie gaf mij de indruk van een tragikomisch duo.
Door Stef op
Dit verbaast nikt. Want als puntje bij paaltje komt, gunnen de linkse partijen elkaar het licht nog niet in de ogen.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners