of 64621 LinkedIn

GroenLinks en PvdA Amsterdam willen samengaan

Beeld: Shutterstock
Beeld: Shutterstock
3 reacties

Amsterdamse leden van GroenLinks en PvdA willen dat de partijen na de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2022 zich samenvoegen, om zo als één team te onderhandelen over de de vorming van de nieuwe gemeenteraad. Dat schrijven ze in een open brief in Het Parool zaterdagochtend, die is ondertekend door tientallen leden en prominenten van beide partijen.

Oud-burgemeester

Onder meer voormalige PvdA-leider en oud-burgemeester van Amsterdam Job Cohen, oud-fractievoorzitter van GroenLinks Maarten van Poelgeest en meerdere Amsterdamse oud-wethouders, onder wie Andrée van Es (GroenLinks), scharen zich achter het initiatief.

 

Strijdbaar blok

Met de samenwerking hopen de leden een 'strijdbaar links progressief blok' te vormen in Amsterdam. 'De afgelopen jaren zijn de PvdA en GroenLinks inhoudelijk steeds verder naar elkaar toe gegroeid. De noodzaak om als linkse partijen te concurreren is voorbij. Het is tijd om de verschillen achter ons te laten en ons te richten op onze gedeelde idealen', staat in de brief.

 

Tweede Kamer

De ondertekenaars willen ook graag na de vorming van een nieuwe gemeenteraad dat de twee partijen als één team opereren. Ze roepen de lokale partijleiders op zo snel mogelijk gehoor te geven aan hun oproep.

GroenLinks en PvdA werken in de Tweede Kamer veel samen. Ze houden hun fractievergadering regelmatig gezamenlijk en Kamerleden voeren soms namens beide partijen het woord. Tijdens formatiegesprekken besloten de partijen bovendien als een gezamenlijk blok te onderhandelen, maar van een fusie mocht toen nog niet worden gesproken. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Bart (Beleidsadviseur) op
@Arjan, zeker, de tegenpartij. Economie moet weer ten goede komen aan de bevolking en niet aan enkelen. Waaronder veel buitenlandse investeerders, zoals in onze distributie economie. Wist je dat 90% van de investeerders in deze economie uit het buitenland komt? Chinezen die Nederland gebruiken als doorvoerland voor rotzooi oa? Amerikaanse bedrijven zoals CROCS die de belasting tillen? Een vrachtwagenchauffeur moet van zijn salaris weer een huis kunnen kopen en een gezin kunnen onderhouden. Daar is een zwaar pakket aan maatregelen voor nodig. De huidige middenpartijen zullen dat niet leveren. Mevrouw Sent van de PvdA heeft ideeën in deze richting, maar ik zie het verder niet goed terug in het beleid van de partij.
Door Arjan op
@Bart

Als de SP en de PVV dat nu eens zouden doen samen fuseren voor de eigen zwakkeren, en de onderkant van de samenleving een sociaal economisch linkse en cultureel rechtse partij te geven dan weet ik zeker dat die veel kiezers kan pakken. De naam van die partij is de tegenpartij.
Door Bart (Beleidsadviseur) op
Jammer. De beste optie was geweest als de PvdA zich onder leiding van Asscher had hervormd tot sociaal democratische partij zoals de Deense: opkomen voor de EIGEN bevolking en de EIGEN sociaal economisch zwakkeren. Zal met een fusie met Groen Links niet meer gebeuren. De PvdA heeft de onderkant van de samenleving verraden.

Vacatures

Klik hier voor alle vacatures

Van onze partners