Advertentie

GroenLinks definitief de grootste in Amsterdam

GroenLinks is definitief de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. De partij krijgt, zoals eerder voorspeld, tien plekken in de raad. Forum voor Democratie (FVD) en DENK zijn de grote nieuwkomers, met ieder drie zetels.

23 maart 2018

GroenLinks is definitief de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen in Amsterdam. De partij krijgt, zoals eerder voorspeld, tien plekken in de raad. Forum voor Democratie (FVD) en DENK zijn de grote nieuwkomers, met ieder drie zetels.

Geen afwijking
Ook BIJ1 van Sylvana Simons heeft een plek in de raad bemachtigd. Dat blijkt uit de definitieve uitslag van de gemeente Amsterdam. Tot nu toe was alleen een tussenstand op basis van 69 procent van de getelde stemmen bekend, maar de uitkomst van vrijdag wijkt hier niet van af.

PvdA gehalveerd

Dat betekent dat D66 van 14 naar 8 zakt, de PvdA van 10 naar 5 zetels en de SP van 6 naar 3. De Partij voor de Dieren heeft 3 zetels bemachtigd, tegen één in 2014. De VVD blijft gelijk op 6 zetels en de Partij van de Ouderen, CDA en ChristenUnie hebben 1 zetel. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Keijzer
Helaas is door 2 kapitale flaters van Pechtold, een sterk linkse partij de grootste geworden in de hoofdstad, die daarbuiten volstrekt vervreemdend is geworden als herkenbare hoofdstad. Hoog tijd voor een hoofdstad in het midden van het land.



Pechtold zocht Baudet op, i.p.v. Groenlinks en de nice guy next door Klaver als grootste concurrent. Klaver, gekneed door de grijze links-links hoofden in die partij. De inhoud is precies hetzelfde als voorheen zonder Klaver. Namelijk die grijsharige, echte macht in die partij. De aanhang hebben het niet door en zitten in de Jesse-hype. De oude partijideologen hebben een ideale verpakking gevonden in de persoon van Klaver met een uitgelezen marketingstrategie.



Pechtold kan als ouder wordende man en met een hoofdmeester uitstraling, in wervend opzicht daar niet meer tegen op en heeft zich met het afschaffen van raadgevend referendum, zichzelf en de partij ongeloofwaardig gemaakt en aldus in feite een vrij ondemocratisch sterk linkse partij in Amsterdam en 2 andere steden, versterkt en het initiatief gegeven.



Wie hebben het altijd over een links blok bij een grofweg Fifty-fifty links-rechts verhouding in Nederland? Geen centrum rechtse partij, of rechtse partij in elk geval! Wel linkse flanken. D66 is de kingmaker nu in Amsterdam. Dus red wat er te redden valt D66!



Zoals PvdA de fout blijft maken te denken, dat wie in Amsterdam of elders succes heeft in politiek, dat ook automatisch in Den Haag krijgt, heeft het bestuur van D66 ook geen goede politieke feeling meer. Een lijststrekker heeft moeite om tijdig de eigen positie in te ruilen, als die niet meer effectief is. Er zit in de fractie in Den Haag wel iemand, die de links-links populistische Jesse Klaver gemakkelijk aan kan als fractieleider en lijsttrekker en oud en jong centrum links NL aanspreekt!

Advertentie