of 59318 LinkedIn

GroenLinks breidt macht ook buiten steden uit

Het beeld dat GroenLinks alleen heerst in de stad en daarbuiten amper voet aan de grond krijgt, is achterhaald. De steden zijn voor de partij niet langer electorale eilandjes, ze vormen de kern van een uitgedijd territorium.
Reageer

Het beeld dat GroenLinks alleen heerst in de stad en daarbuiten amper voet aan de grond krijgt, is achterhaald. De steden zijn voor de partij niet langer electorale eilandjes, ze vormen de kern van een uitgedijd territorium. Dat blijkt uit onderzoek van Trouw naar de formatie van gemeentebesturen.

Goede zaken

Met het einde van de collegevorming in zicht, kan GroenLinks concluderen dat ze goede zaken heeft gedaan bij de lokale coalitieonderhandelingen. Het aantal GroenLinks-bestuurders is flink gegroeid ten opzichte van 2014. Tot nu toe bevindt de partij zich in 86 van de nieuwe colleges. In 2014 stokte de teller op 65 colleges.

 

Rondom steden

De groei zit onder meer in de gemeenten die de grote steden omringen. Zo levert GroenLinks bestuurders in Haarlem, Oostzaan, Diemen en Ouder-Amstel die zo als een 'warme kraag' om Amsterdam liggen, de stad waar GroenLinks dit jaar de verkiezingen won. Rondom Utrecht, Den Haag en Eindhoven tekent zich hetzelfde beeld af, aldus Trouw. (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.