of 59185 LinkedIn

Groen licht voor fusiegemeente Altena

De raden van Aalburg, Werkendam en Woudrichem zijn akkoord met de fusie van de drie gemeenten. Dinsdag hebben de drie gemeenteraden ingestemd met het herindelingsadvies. De beoogde fusiedatum is 2019.

De gemeenteraden van Aalburg, Werkendam en Woudrichem zijn akkoord met de fusie van de drie gemeenten. Dinsdagavond hebben de drie raden ingestemd met het herindelingsadvies. De beoogde fusiedatum is 2019.

De raad van Woudrichem is unaniem akkoord gegaan. In Aalburg is het voorstel met de grootst mogelijke meerderheid aangenomen (dertien voor, een tegen). In Werkendam stemden twaalf raadsleden voor en zes tegen.

 

Tips

Op het herindelingsontwerp zijn elf zienswijzen ingediend door inwoners en/of organisaties. ‘Dat is vrij uniek. Er zijn herindelingen in Nederland bekend waarvoor honderden zienswijzen zijn ingediend van inwoners met bezwaren tegen het ontstaan van de nieuwe gemeente’, melden de gemeenten op hun fusiepagina. De herindelingsplannen voor Groningen, Ten Boer en Haren leverde bijvoorbeeld ruim 1.100 reacties op; waarvan 60 procent negatief en het gros vanuit Haren. Die gemeente verzet zich met hand en tand tegen de door de provincie opgelegde herindeling. De reacties op het herindelingsadvies van Aalburg, Werkendam en Woudrichem betroffen geen directe bezwaren tegen een fusie, eerder tips voor de toekomst, zo melden de gemeenten. 


Hindernissen

Het herindelingsadvies gaat nu via de provincie Noord-Brabant naar ‘Den Haag’. De Eerste Kamer heeft uiteindelijk het laatste woord. Het duurt nog ongeveer 1,5 jaar voordat het wettelijke traject is afgerond. ‘De kans dat er in de loop van dit traject nog hindernissen ontstaan die het aannemen van het wetsvoorstel door de Kamers vertragen, is verwaarloosbaar’, zo melden de gemeenten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door H. Wiersma (gepens.) op
Verstandig besluit op weg naar regionalisering en efficiënter werken. Er zijn inmiddels voldoende landelijke voorbeelden en rapporten die de weg naar fusie onderschrijven.
Door Jan op
En maar denken dat nu alles goedkoper en efficiënter wordt. Het tegendeel is waar wijst de praktijk uit. En de burgers komen nog verder van hun gemeentebestuur af te staan.
Door Hans op
Ze konden ook niet anders dan instemmen want het is gewoon een verplichting. Dat is onze democratie. Als je niet wilt moet je toch.