Advertentie

Groen licht voor fusie Beemster-Purmerend

De gemeenteraden van Beemster en Purmerend hebben recent ingestemd met het herindelingsadvies. Dat kan nu naar Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland worden gestuurd. Als de plannen nergens meer op verzet stuiten, is de fusie per 1 januari 2022 een feit.

03 maart 2020
shutterstock-142999714.jpg

Het herindelingsadvies van Beemster en Purmerend kan naar Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland worden gestuurd. De gemeenteraden van beide gemeenten hebben er recent mee ingestemd. Als de plannen nergens meer op verzet stuiten, is de herindeling per 1 januari 2022 een feit.

Identiteit

Het werk van de raden zit er nu op. Het vervolg van het proces ligt nu in eerste instantie in handen van GS. Beide gemeenten noemen het besluit van beide gemeenteraden ‘historisch’. ‘De gemeenteraden hebben besloten tot de bestuurlijke fusie vanuit het belang van beide gemeenten. De nu gevormde schaal past bij de opgaven waar gemeenten voor staan en in de toekomst voor komen te staan’, stelt burgemeester Joyce van Beek van Beemster. ‘De gemeenteraden hechten aan behoud van de identiteit van haar wijken, kernen en dorpen, de som der delen is bij deze fusie groter dan twee en dat vind ik een waardevol gegeven.’

Maatschappelijke verbinding

Ook de Purmerendse burgemeester Don Bijl kijkt tevreden terug op het tot nu toe gelopen proces. Hij heeft de samenwerking tussen colleges en raden zien groeien. ‘We zijn tot aan de fusiedatum twee autonome gemeenten maar het is belangrijk dat we met elkaar in gesprek zijn over belangrijke zaken die nu spelen in onze gemeenten en invloed hebben op de nieuwe gemeente. Dit lukt en daar kunnen we trots op zijn. Daarnaast werken we de komende tijd aan het versterken van de maatschappelijke verbinding tussen de twee gemeenten.’


De gemeenten gaan nu het beleid en de verordeningen harmoniseren. In dat traject werken beide gemeenten nauw samen.    

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Daar krijgen ze nog wel spijt van en anders de inwoners wel. Hogere gemeentelijke lasten, meer stroperigheid en bestuurders die verder van je afstaan, liggen in het verschiet, leert de ervaring elders. En efficiënter? Helemaal niet, want niemand heeft het totaal overzicht meer. Meer kennis in huis dan? Ook niet, want generalisten verdwijnen onder de ambtenaren en specialisten komen. Die weten wel veel, maar over weinig. En denk maar niet dat er dan van alle specialisten twee zijn (makkelijk als er één ziek of afwezig is). Welnee, ieder zijn taakje. Hoe groter de gemeente, hoe vaker de burger te horen krijgt: nee, daar weet ik niets van, daarvoor moet u bij mijn collega zijn.
H. Wiersma / gepens.
Proficiat. Weer twee zeer verstandige gemeenten er bij!
Advertentie