Advertentie

Grensbestuur afwachtend na stilleggen kerncentrales

Regionale overheden in het gresngebied wachten de ontwikkelingen rond de kerncentrales in België af. De centrale in Doel is stillgelegd wegens haarscheurtjes.

14 augustus 2012

Berichten over scheurtjes in kerncentrales in België leidden onder Nederlandse bestuurders in de grensstreek tot ‘bezorgde’ maar tegelijkertijd  afwachtende reacties .‘Dit komt na het reces op de politieke agenda’.

Haarscheurtjes
Bij de kerncentrale in Doel werden afgelopen weken tijdens onderhoud haarscheurtjes geconstateerd in een van de reactoren. Het is maar de vraag of de centrale ooit nog in gebruik zal worden genomen. Een tweede centrale van hetzelfde type wordt in september voor onderhoud stilgelegd en zal dan onderzocht worden op hetzelfde euvel.

Woensdrecht mag niet communiceren

Doel ligt op luttele kilometers van de Nederlandse gemeente Woensdrecht, dat bij een ongeluk zwaar getroffen zou worden. Het gemeentebestuur heeft kennis genomen van de scheurtjes, maar heeft geen contact met België. Ook wordt er geen informatie naar buiten gebracht. ‘Dat is aan de veiligheidsregio’s en aan het miniserie van economische zaken’, aldus een woordvoerder. ‘Wij mogen hierover zonder toestemming van hen niet communiceren met onze burgers’.


Radioactief lekwater

De tweede omstreden centrale ligt bij Tiange ten oosten van Luik, op 30 kilometer van Maastricht. Deze reactor lekt al jaren radioactief water, zo werd onlangs bekend. Dit leidde tot ophef in bestuurlijk  Limburg.  Energie gedeputeerde Bert Kersten (PvdA) eiste na de berichtgeving opheldering van de Belgische autoriteiten. Naar eigen zeggen kreeg hij die , waarna hij geen verdere actie ondernam.

Na reces op agenda
 ‘Ik had en heb er vertrouwen in dat er geen direct gevaar dreigt, zo liet hij maandag weten. Hij zal niet aandringen op het onmiddellijk stilleggen van de centrale. Dat is niet mijn taak, daar gaan de veiligheidsregio en het Rijk over’. Wel zei hij de kwestie na het reces in september zeker op de provinciale politieke agenda te zullen zetten.

Rijk moet aan de bel trekken
Ook woordvoerster Charlotte Smeets van Veiligheidsregio Zuid-Limburg vindt het niet aan de lokale bestuurders en samenwerkingsverbanden om België rechtsreeks te benaderen.  ‘Natuurlijk maken we ons zorgen, maar het is aan het Rijk om aan de bel te trekken ’.

PS hadden centrale al langer op de korrel
Binnen de Provinciale Staten van Limburg ligt Tiange al langer onder vuur. In maart van dit jaar organiseerde de Statenfractie van Groen Links een congres over de vermeende onveiligheid van de centrale en over de (on)macht van de Nederlandse bestuurders daar iets aan te doen. Voorzitter was GL-burgemeester Anton Barske van Stein. 'Er waren vraagtekens bij de staat van onderhoud, maar daar kun je vanuit Nederland niet veel mee: De Belgische staat is het bevoegd gezag, uit oogpunt van congruentie zou het raar zijn als allerlei lokale overheden daar contact mee opnemen.' Het weglekken van radioactief water noemt hij onnacepabel en 'dat zal België hoe dan ook moeten horen'.

Sluiting en beter rampenplan geëist
Na het congres namen Provinciale Staten een breed gedragen motie aan, waarin werd aangedrongen op een beter rampenplan en op sluiting van de verouderde kerncentrale. Desondanks besloot de Belgische regering vorige week de centrale juist langer in dienst te houden. Ook willen de staten dat er een regionaal opslagpunt komt van jodium pillen in de regio. Momenteel liggen deze pillen, die de opname van radioactiviteit in het lichaam tegengaan, alleen in een magazijn Zoetermeer.

Wie komt de jodiumpillen brengen?

 ‘En wie komt die bij een ramp even snel naar Limburg brengen’, aldus Ton Ancion, Groen Links raadslid in Landgraaf. Hij stelde vragen over de veiligheid van de centrale, was aanvankelijk niet tevreden over de antwoorden, maar zegt nu ‘volledig te vertrouwen op de informatieverstrekking van de burgemeester’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie