of 64707 LinkedIn

Grave valt voorlopig buiten de boot

Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis gaan gevieren per 2022 fuseren. Grave kan pas, als de gemeente dat al wil, per 2026 aanhaken.

Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis gaan per 2022 samen fuseren. Grave kan pas, als de gemeente dat al wil, per 2026 aanhaken. Dat hebben de vier gemeenten laten weten. De inwonersraadpleging in Grave, waarin Gravenaren zich kunnen uitspreken over een al dan niet zelfstandig voortbestaan, gaat op 14 mei gewoon door.

Kans verdampt

Nadat de raad van Grave vorige maand tot de inwonersraadpleging had besloten, was het al een black box wat de uitslag zou betekenen, stelde de Graafse burgemeester Lex Roolvink destijds in Binnenlands Bestuur. De kans was klein dat Grave inderdaad nog per 2022 kon aansluiten, maar niet helemaal ondenkbaar. Dat kleine kansje lijkt verdampt. Toch kan het voor Grave niet als een verrassing komen, stellen de vier fusiepartners in een gezamenlijke persverklaring. ‘De provincie, het ministerie van BZK en de stuurgroep Land van Cuijk i.o. hebben Grave tijdig laten weten dat dit (de inwonersraadpleging op 14 mei, red) betekent dat deze gemeente pas per 1 januari 2026 kan aansluiten bij de dan reeds vier jaar bestaande gemeente Land van Cuijk.’

 

Nieuw ontwerp

De colleges van Boxmeer, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis hebben dinsdag het herindelingsontwerp ‘Prachtig en krachtig vanuit onze kern’ vastgesteld en aan hun gemeenteraden aangeboden. De vier raden besluiten op 26 maart over het herindelingsontwerp voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk. De raden van Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis stelden eind oktober vorig jaar al een herindelingsontwerp vast, maar omdat Mill en Sint Hubert pas begin dit jaar besluit zich bij de fusieplannen aan te sluiten, moest er een nieuw ontwerp komen.

 

Sterker in regio

Het Land van Cuijk omvat per 2022 een gemeente met ruim 77.000 inwoners en 29 kernen. De samenvoeging heeft voordelen voor inwoners en het bedrijfsleven, stelt burgemeester Marcel Fränzel van Sint Anthonis. ‘Zoals voldoende werkgelegenheid, een passend woningaanbod en goed bereikbare dorpen. Ook kan de nieuwe gemeente ondernemers beter ondersteunen en onze economie verder versterken.’ ‘De nieuwe gemeente staat sterker in de regio, kan meer positie innemen in provinciale en landelijke dossiers en is in staat om goede medewerkers (blijvend) aan ons te verbinden’, vult de Boxmeerse burgemeester Karel van Soest aan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners