Advertentie

Gratis fietsenstallingen bij stations verplicht

Gemeenten zijn verplicht gratis fietsenstallingen te plaatsen in een straal van 400 meter rondom een station, schrijft minister Schultz aan de Kamer.

26 oktober 2012

Gemeenten moeten het mogelijk maken dat mensen hun fiets gratis kunnen stallen binnen een straal van 400 meter van het station. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu stelt dit verplicht en komt daarmee tegemoet aan de wens van de Kamer.

Verplichting gekoppeld aan budget
De verplichting is gekoppeld aan het budget dat minister Schultz heeft voor de aanleg van fietsenstallingen bij stations. Gemeenten kunnen alleen een beroep doen op dit budget van 186 miljoen euro als in de stationsomgeving de mogelijkheid blijft bestaan om fietsen te parkeren. Na overleg met de VNG en de Fietsersbond heeft minister Schultz besloten dat de maximale afstand van 400 meter tot het station een redelijke voorwaarde is. Navraag bij het ministerie leert dat gemeenten zelf mogen bepalen hoeveel fietsenstallingen ze binnen die straal neerzetten. ‘Over capaciteit gaan de gemeenten zelf. Het ministerie stelt weliswaar deze voorwaarde, maar gaat niet over het aantal fietsenrekken’, aldus een woordvoerder.

Fiets op redelijke loopafstand kunnen parkeren
De minister vindt het niet onredelijk dat in de directe nabijheid van stations wegens ruimtegebrek vaak geen andere mogelijkheden zijn dan betaalde inpandige fietsenstallingen. De reiziger krijgt daar immers iets voor terug: de fiets staat droog, staat onder toezicht en de loopafstand tot het station is kort. ‘Reizigers die hun fiets gratis willen parkeren, kunnen dat weliswaar iets verderop doen, maar nog altijd op een redelijke loopafstand.’

Fietsenstalling dichterbij station is lokale afweging
De situatie van een gratis fietsparkeermogelijkheid op 400 meter van een station in combinatie met een bewaakte, betaalde inpandige voorziening dichtbij het station zal zich volgens de minister vooral voordoen bij grote stations in grote steden. De minister benadrukt dat het gemeenten vrij staat andere oplossingen te kiezen met gratis fietsstallingen dichterbij het station dan de minimale eis van 400 meter. ‘Dat is een lokale afweging.’

Voorwaarden gelden tot 2020
De voorwaarden voor het investeringsbudget gelden vanaf nu voor alle medefinanciering door het Rijk van de aanleg van fietsparkeermogelijkheden bij stations. Het budget en de daaraan gekoppelde voorwaarden lopen tot 2020. Daarna is het aan gemeenten zelf om hun eigen politieke afweging te maken rekening houdend met de lokale omstandigheden. In 2015 vindt een evaluatie plaats, waar gemeenten lering uit kunnen trekken.

Breda houdt grote schoonmaak
De gemeente Breda heeft onlangs in haar APV opgenomen dat elke zwerffiets zonder waarschuwing kan worden weggehaald, met name rondom het station, maar ook elders in de binnenstad. Rondom het station staan duizenden fietsen, vaak lukraak neergezet. De betaalde fietsenstalling bij het station heeft te weinig capaciteit. Op 25 en 26 oktober wordt een grote schoonmaak gehouden en vanaf dan gaat de APV ook in. De regeling blijft van kracht tot de verbouwing van het Centraal Station af is, in 2014. Dan komt er een nieuwe fietsenstalling waarin 4000 fietsen kunnen worden geplaatst.

Gezamenlijke regie
Wethouder Wilbert Willems (GroenLinks) van Breda zegt in een reactie dat de aanvullende voorwaarden van de minister tegemoet komen aan de planning van Breda voor de verbouwing van het Centraal Station en het aanbod van betaalde en onbetaalde fietstenstallingen. 'Dit wordt in gezamenlijke regie met NS en ProRail gedaan', aldus de wethouder. Inzet van de gemeente is dat ook tot 2014 voldoende gratis fietsenstallingen binnen een straal van 400 meter rondom het station zullen zijn voor reizigers die met de fiets naar het station komen. 'We maken het gebied schoon en richten het opnieuw in door nieuwe bestrating aan te leggen en borden te vernieuwen. Ook zullen we streng handhaven op fout-parkeren. Een straal van 400 meter is een groot gebied. Daarbinnen moeten reizigers hun fiets wel kwijt kunnen', aldus een woordvoerder.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

johan
Gratis fietsstalling zou super zijn!
Advertentie