of 59345 LinkedIn

Grapperhaus: 'Hogere straf voor bedreigen burgemeesters'

De strafverhoging moet ervoor zorgen dat het aantal bedreigde burgemeesters binnen vijf jaar verminderd van een kwart naar tien procent. ‘De bedreigingen zijn heftiger geworden en maken meer inbreuk op iemands leven’, zegt minister Grapperhaus.
4 reacties

Minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus wil dat de straffen voor het bedreigen van burgemeesters worden verdubbeld. Dat zegt de minister in De Telegraaf. Nu staat er nog een celstraf op van twee jaar, dat moet verhoogd worden naar vier jaar.

Heftige bedreigingen

De strafverhoging moet ervoor zorgen dat het aantal bedreigde burgemeesters binnen vijf jaar verminderd van een kwart naar tien procent. ‘De bedreigingen zijn heftiger geworden en maken meer inbreuk op iemands leven’, zegt de minister. De straffen passen volgens de minister niet meer bij de impact die de bedreiging heeft op een burgemeester. Zo moesten meerdere burgemeesters afgelopen jaar onderduiken afgelopen jaar.

Bulldozer
Daarnaast wil Grapperhaus dat de bedreigers onder curatele komen te staan, nadat ze zijn opgepakt. ‘Je moet ze hun vermogen en bezittingen afpakken. Zo kun je de criminele organisaties met een juridische bulldozer kapot rijden.’ (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Dafy (Rijksambtenaar) op
Niet alleen voor burgemeesters, maar voor ALLE overheidsdienaren die bedreigd worden of slachtoffer zijn van agressie en geweld door de uitvoering van hun ambt, dient sprake te zijn van een adequate vervolging. En daar schort het nog steeds aan, ondanks alle goede (beleids)voornemens. Dat is nogal in schril contrast met de beroemde theelichtjesgooier die uitgebreid werd vervolgd.
Door Als jullie je werk eerlijk en goed doen (Ben junk) op
Je krijgt alleen boze burgers als je frauderende ambtenaren laat lopen ten koste van de burgers en als men na overleg met de burger nog niets wenst te doen is de burger vrij zijn eigen regels toe te passen. Dus ook betreffende ambtenaren prive even checken.

Ambtenaar liegen met de wet in de hand, gedekt door anderen, dan is de burger vrij in zijn handelen. Wel zorgen dat ze je niet pakken.

Door Ben (gemeentejurist) op
Belachelijk voorstel van Grapperhaus; laat alsjeblieft de rechterlijke macht maatwerk blijven leveren en rechtspreken met inachtneming van alle beschikbare gegevens en omstandigheden. Onzalig idee; strafverzwaring in het wetboek wegens bedreiging van burgemeesters/ouderen/homo's/gehandicapten etc. Als het goed is houdt de rechter immers rekening met alle omstandigheden en de zwaarte van de bedreiging etc. Het voorstel is juridisch gezien niet correct en een typisch voorbeeld van symboolwetgeving. Over dat 'onder curatele stellen' hebben we het maar niet eens; vermogen en bezittingen afnemen op welke grond dan als het geen plukze-wetgeving is? Bovendien; is een bedreiging vanuit een criminele organisatie niet van een andere orde dan een boze burger die in zijn emotie iets roept?
Door Gepke de Leef (Slachtoffer politiegeweld/ corruptie bm.) op
Euh, en wat met bm's, die levens van burgers verwoesten. Ook dubbele straf en geen wachtgeld!