Advertentie

Gouverneur Bovens en Limburgs college stappen op

Het college van Gedeputeerde Staten van Limburg is vrijdagmiddag per direct opgestapt. Het college reageerde met dit aftreden op een debat in Provinciale Staten over de gang van zaken rond voormalig directeur Herman Vrehen van landschapsbeheerder IKL.

09 april 2021
Provhuis-Limburg.jpg

Het college van Gedeputeerde Staten van Limburg is vrijdagmiddag per direct opgestapt. Het college reageerde met dit aftreden op een debat in Provinciale Staten over de gang van zaken rond voormalig directeur Herman Vrehen van landschapsbeheerder IKL. Ook gouverneur Bovens stapte eind van de middag op. 

Motie van wantrouwen
Volgens NRC heeft Vrehen, voormalig CDA-gedeputeerde, tonnen aan subsidies doorgesluisd naar eigen bv's. In de Staten leek zich een meerderheid af te tekenen voor een motie van wantrouwen tegen GS, ingediend door de PVV.

 

Vertrouwen ontbreekt

Namens het college maakte gedeputeerde Andy Dritty (Lokaal-Limburg) het terugtreden bekend. 'De signalen zijn helder, het vertrouwen ontbreekt', zei Dritty. 'Er wordt ge- en veroordeeld zonder waarheidsvinding.' Twee weken geleden stapten beide CDA-gedeputeerden Ger Koopmans en Hubert Mackus wegens dezelfde kwestie ook al op.


Bovens
De motie van de PVV was overigens niet alleen gericht tegen de gedeputeerden, maar ook tegen gouverneur Theo Bovens in diens rol van hoeder van de integriteit. Ook de SP riep Bovens vrijdag op de eer aan zichzelf te houden. Waaran Bovens vervolgens gehoor gaf. Hij blijft wel aan als waarnemer tot zijn opvolger is benoemd. 


Onderste steen
Vorige week zei de gouverneur dat de onderste steen boven moet komen in de IKL-kwestie. De affaire rond Vrehen en het opstappen van twee gedeputeerden noemde hij schadelijk voor het vertrouwen in het Limburgse bestuur. Als de berichten rond Vrehen kloppen, vindt Bovens de gang van zaken 'onaanvaardbaar en onuitlegbaar', zei hij een week geleden tijdens het eerste Statendebat over de kwestie.


Extraparlementair bestuur 

Limburg kent een extraparlementair bestuur, een vinding van voormalig CDA'er Koopmans. Dat betekent dat er geen coalitieprogramma is, en besluiten met wisselende meerderheden worden genomen. Het aanvankelijk zevenkoppige college werd tot nog toe door een meerderheid in de Staten gesteund. Nadat twee weken geleden het CDA-smaldeel het college verlaten had, kozen vrijdag ook de overige vijf gedeputeerden van VVD, Lokaal-Limburg, Forum voor Democratie, PVV en voormalig GroenLinks, voor de aftocht. (ANP)

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

De Majjem
Er ligt nog veel meer. Gaat nog het hele jaar duren. Lijntjes naar Waterschap en diverse gemeentebestuurders.



Het is ook niet alleen het CDA.
Hans / afdelingsmanager
Verrekte jammer dat dit gajus er zo mee weg komt. Men kan ze beter kapot vervolgen om herhaling te voorkomen, want dat gaat daar in Limburg geheid gebeuren.
B. Janssen / Ambtenaar
dhr. Dirrty? Whats in a name? In Limburg hebben ze erg veel last van het "ons kent ons" syndroom, helaas maar waar. Wanneer je het netwerk van bestuurders in beeld zou brengen zou je schrikken van de lijntjes die er liggen. Maar ja, daar is Nederland ook echt op zijn smalst.
De Majjem
Er wordt nu zo geschermd met het feit dat de provinciale werkgroep Integriteit Limburg in 2016 de Ien Dales Award ontving van het CAOP



Nou, ammehoela. Als je de talloze affaires bekijkt (en zeker die nog niet publiekelijk bekend zijn) en wie lid is van zowel de werkgroep als de stuurgroep dan weet je wel beter.



Grappig is dat een van de leden van die Ien Dales Award destijds ook weer bestuurslid van het Huis voor Klokkenluiders was. Mede aan haar en haar collega is de puinhoop daar te danken. Inmiddels hebben de beide dames weer een baantje bij de Integriteitscommissie van het ministerie van J en V.



Tientallen klokkenluiders zijn mede door hun toedoen door het Huis in de steek gelaten: op formele gronden en het onnodig opwerpen van drempels.



Er wordt niet voor niets gesproken over de Integriteitsindustrie: baantjes, commissies, rapporten, inhuur, consultants. Allemaal leuk betaalde schnabbels, maar de klokkenluider daadwerkelijk beschermen? De verantwoordelijken aanpakken?



Stef
Wat in Limburg speelt, gebeurt ook op landelijk niveau.



Premier Mark Rutte dramt de verplichting tot het dragen van mondkapjes er door (zonder wetenschappelijk bewijs dat ze werken..). Want goede politieke vriendin Edith Schippers is gelieerd aan DSM. En dat bedrijf produceert de kapjes sinds een halfjaartje.

Advertentie