Advertentie

Gouda blijft doorblunderen met integratie

Verontwaardiging alom over het ruime feestbudget dat de gemeente Gouda gaf aan de 'sneeuwbalrovers' in de hoop dat ze zich met oud en nieuw rustig zouden houden. Gouda kwam de laatste tijd niet alleen in het nieuws door incidenten rondom integratie maar ook door opvallende maatregelen zoals de gratis taxi naar de inburgeringscursus.

16 februari 2010
Cash
De gemeente, die relatief veel last heeft van jonge Marokkaanse criminelen, gaf 2250 euro cash om zelf een feestje te organiseren. Dat stelt de gemeentelijke VVD-fractie op basis van verklaringen van de betrokken jongeren uit de omstreden Goudse woonwijk Oosterwei. Enkele tientallen Marokkanen belaagden verschillende mensen met sneeuwballen, wierpen barrières op en maakten zich schuldig aan berovingen.

Gratis taxi
De VVD in Gouda is furieus omdat gemeenschapsgeld zonder procedures werd uitbetaald. "Bovenal is het niet verstandig. Je beloont immers crimineel gedrag", stelt de VVD-fractie. Het is niet de eerste keer dat Gouda met omstreden oplossingen komt voor het integratieprobleem van met name Marokkanen in de gemeente. Zo werd vorige maand bekend dat de gemeente elke dag de taxi van zo’n veertig inburgeraars betaalde die naar de cursus gebracht worden. Dit kostte zo'n 500 euro per dag. SP-kamerlid Sadet Karabulut sprak van geldverspilling: ’Daarbij staat dit haaks op de gedachte van zelfredzaamheid. Het is flauwekul om deze mensen zo in de watten te leggen. Ze kunnen makkelijk met de bus of de benenwagen.'

Klokkijken
Gouda kwam vorig jaar ook al in het nieuws wegens bijzonder gratis vervoer. Die keer ging het om oudere allochtone vrouwen die naar de dagopvang in een zorgcentrum werden gebracht . Het speciale taxibusje werd met AWBZ-financiering door Zorgberaad Midden-Holland aangeschaft omdat een aantal oudere allochtone vrouwen niet zouden kunnen klokkijken en daardoor het reguliere busje miste. Daarnaast zouden veel vrouwen door de thuissituatie niet kunnen worden opgehaald worden door een man.

Anschichtkaart
De politie van het korps Hollands Midden had vorig jaar een opmerkelijke actie voor jonge Goudse criminelen: namelijk een ansichtkaartje... Veelplegers kregen van de politie verscheidene keren een ansichtkaart met de tekst 'Wij houden je in de gaten' Dat hoort bij de nieuwe persoonsgerichte aanpak, liet Joep Pattijn (districtschef Gouwe IJssel) weten.

Reacties: 18

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jules Vismale
Ik heb voor die akelige linkse bestuurders (blauwe jakhalzen) in Gouda en het Marokkaanse tuig nou eens een heel goed plan! Laten alle mensen die hen haten bij banketbakkers in Gouda afgedankte slagroortaarten aanschaffen, de genoemde klootzakken ermee bekogelen, dit op youtube vastleggen en als dat gajes erover klaagt dan gewoon geld van hen eisen om rustig te blijven. Alles wat naar links bestuur klinkt en het criminele allochtoonse tuig inbegrepen wens ik nou haast de hel toe!
Martijn
Jules, ja hoor, laten we geweld gaan gebruiken. Dat lost dingen op!
pim fortuyn werd ook bekogeld door een slagroomtaart, voordat hij laf werd neergeknald.
De Groeten / Leuk - Betaald keten in Gouda !!
Vanavond met een paar 'matties. naar Gouda !
Schijnt goed te betalen !!!!!
Jules Vismale
Martijn, naar aanleiding van je reactie op mijn stukje moet je weten dat Pim Fortuyn niet met een echte slagroomtaart werd bekogeld maar met een exemplaar dat vol troep was gestopt! Ik had juist echte slagroomtaarten in gedachten zoals dat ooit te zien was in een lachfilm van Laurel & Hardy: The Battle of the Century (1927)waarbij 3000 taarten werden gebruikt! Overigens, heb jij misschien een beter idee om die linkse labbekakken en dat criminele uitschot daar in Gouda aan te pakken? Ik hoop van wel als het mijne niet zou werken.
Anton korst / Burger
zodra medeburgers in negatief in beeld komen, (de vraag is: komen ze nou vaker in beeld of worden ze vaker in beeld gebracht), maar in beeld komen ze wel, spreekt de autochtoon ineens over allochtoon en geeft hij/zij de schul aan links, en leeft verder lang en ongelukkig.
makkelijk natuurlijk, zij doen het en zij faciliteren het. punt. maar wat doen wij er als indivuen aan? wat is onze rol in het geheel, naast het hebben van " een mening" (op basis van nieuwsberichten".
is het niet zo dat door hoe wij er tegen aan kijken en hoe wij ermee omgaan en hoe wij erop reageren en hoe wij erover berichten en hoe wij erover praten er juist voor zorgt dat die al allochtonen zich een hoekje geduwd voelen. nee, ik geef niet de schuld aan de brave burger, wel aan de burger die niet weet waar het over gaat.

Feestje in gouda?? niets mis mee, kost 2000 euro, en bespaart politieinzet van denk ik wel wat meer en schade en ergenis in de buurt. niet mis mee en niets NIEUWS AAN, want dit is al JAREN BELEID IN GOUDA. aan de politiek en de burgers via hun stem om af te rekenen met dit beleid. toch? dat is toch democratie waar wij zo vol van zitten?? of zit het ons dwars dat er in gouda 2000 euro van onze belasting geld word verspild terwijl we braaf moet slikken hoe miljarden in irak en afganistan al dan niet cash worden uitgegeven?
Menno / beileidsmedewerker
Schandalig wat hier is gebeurd. Het bevoorrechten van bepaalde groepen is discriminatie. Door dit soort maatregelen wordt de haat tegen buitenlanders aangewakkerd. Het gemeentebestuur van Gouda moet zich diep schamen. .
@jules jij ook trouwens. Wat veel domheid in een paar zinnen. .
frans / ambtenaar
@burger korst

JIJ hebt het over allochtenen.
typisch PvdA, alle immigranten over één kam scheren en de schuld aan Wilders geven.
frans / ambtenaar
@me
...hmmm, allochTENEN...
klopt wel, als het tenminste PvdA stemmers betreft..
René / bel.adv.
Hoeveel gemeenten verzorgen/betalen niet een oudjaarsfeest om zo op die manier proberen te voorkomen dat er vernielingen worden aangericht? De manier waarop e.e.a. in Gouda is voorbreid verdient misschien niet de schoonheidsprijs. Maar heeft u wel eens een straat bbq willen organiseren? Vergunning hiervoor, vergunning daarvoor, 6 weken van te voren aanvragen, etc. Wat een bureaucratie. (n.b., de jongens die het "feestje" hebben georganiseerd hebben keurig rekening en verantwoording (incl. bonnetjes!!!) afgelegd. Daar kan menig VVD burgemeester een puntje aan zuigen. De VVD in Gouda wist 4 weken geleden hoe de vork in de steel zat, echter, dinsdagavond sprak Fred Teeven in Gouda, en ja, daar moet je natuurlijk wel de publiciteit mee zien te halen.
H.A.Decker / adviseur.
Intens triest dat een burgemeester "veiligheid / openbare orde" inkoopt of "dreigend geweld" afkoopt,
met dank aan de Goudse belastingbetaler of de afgewezen bijstandaanvrager.
Frans Westerbaan / adviseur
@René . kritiese kaaskop
Je stelt dat de manier waarop het in Gouda georganiseerd is misschien niet de schoonheidsprijs verdient. Niet "misschien" maar zeker! Niet alleen verdient het niet de schoonheidsprijs. Het geeft aan dat het plaatselijke bestuur ten aanzien van criminele Marokkanen geen ruggegraat heeft. Het blijkt immers dat als er openlijk, en bij voortduring openlijk crimineel gedrag wordt vertoond, men beloond wordt. U treft ten onrechte het vergelijk met andere gemeenten die ook een oudjaarsfeest vieren. Die doen dat namelijk niet uitsluitend voor criminelen!
Die laatste groep is nu al aan het verzinnen met welk crimineel gedrag dit jaar nog meer kan worden getoucheerd.
Dit is lachwekkend risicomijdend besturen.
jos Litjens / manager jeugdpreventie
De reacties zijn het land zijn begrijpelijk, zeker als ze gebaseerd zijn op de verslagegeving van de telegraaf. En daar doet de telegraaf vandaag nog een schepje bovenop. Ja, de Telegraaf heeft Gouda op de korrel, dat is allang duidelijk. Maar Gouda heeft een preventieve oplossing bedacht die blijkbaar succesvol is geweest, terwijl deze kompleet door de Telegraaf verdraaid wordt, in mijn beleving willens en wetens, in de drang naar sensatiejournalistiek ! En nu valt heel Nederland weer over het 'arme' bestuur van Gouda heen. Natuurlijk, hun reputatie is zwaar beschadigd, hebben jeugdzaken in het verleden absoluut verkeerd aangepakt en communiceren daar ook nog eens knullig over. Maar in dit geval heeft Gouda een goede oplossing bedacht. En het is ongetwijfeld niet alleen voor de sneeuwballengooiers bestemd geweest, maar voor een bredere groep allochtonen. Wat de lezers zich niet realiseren is dat het preventief "afkopen" van jongeren die in verband worden gebracht met overlast, in heel Nederland gebeurd. We noemen dat Jongerenwerk. In de grote steden worden zo jaarlijks tientallen miljoenen besteed om ervoor te zorgen dat jongerenoverlast voorkomen wordt. Wat dat betreft hoeft de Telegraaf niet af te reizen naar Gouda. Om de hoek, in Amsterdam zijn deze verhalen ook te vinden. Dagelijks worden er activiteiten voor jongeren georganiseerd in de achterstandswijken met als belangrijkste doel jongerenoverlast te voorkomen. En natuurlijk zullen de ambtenaren ook nog vertellen dat het geld gestopt wordt in het wegwerken van 'achterstanden' . Maar uiteindelijk is het de jongerenoverlast die bestuurders doen besluiten 'de knip te trekken' om nog meer jongerenwerk of politie inzetten. Want overlast raakt de burgers en dat ligt altijd al erg gevoelig, zeker in tijd van de verkiezingen. Gouda, prima gedaan, met weinig middelen veel resultaat ! En dat kunnen veel Gemeentes niet zeggen !
Michel Klijmij / Raadslid
Het is jammer dat Binnenlands Bestuur, dat toch een gerespecteerd blad schijnt te zijn, klakkeloos onwaarheden van de Telegraaf overneemt.

1. De organisatoren waren geen criminelen, maar juist goedwillende jongeren
2. De activiteiten die week en het afsluitende feest passen binnen de doelstellingen van het gebruikte subsidiepotje - een potje dat voor iedere Gouwenaar beschikbaar is trouwens.
3. Er was van tevoren begroot en alles is met bonnetjes verantwoord
4. En zo zie je maar: als je stimuleert dat positieve jongeren positieve activiteiten ondernemen krijg je geen rottigheid, je laat namelijk zien dat je die jongeren waardeert.

En verder:
- De taxibusjes voor inburgering zijn bedoeld voor mindervaliden en mensen die anders meer dan een uur onderweg zouden zijn. Zodra ze kunnen fietsen (die laatste groep) en de cursussen op een centrale plek zitten houden de busjes op. Overigens ging het om veel minder geld dan 500 euro per dag, maar ja, laat de feiten maar niet in de weg staan van een goed verhaal.

- die andere busjes werden niet gefinancierd door de gemeente Gouda.

- De ansichtkaarten waren van de politie, niet van Gouda. Een goedkoop middel om te laten merken dat criminelen in de gaten gehouden worden, waardoor sommigen wellicht afgeschrikt raken.

Volgende keer dat je een emmer stront over Gouda uitgooit, graag eerst even checken hoe het écht zit. Zorg dat BB niet blijft doorblunderen met halve waarheden.
Hans casteleijn / als lezer
Het lijkt er op dat autisme een competentie is waar je als bestuurder in Gouda aan moet voldoen. Sorry, dat heeft niets te maken met het lezen van de Telegraaf.
Als bestuurders geen oog meer hebben voor de effecten die hun maatregelen in de maatschappij te weeg brengen, dan moet men zich niet verbazen over de vertrouwenskloof die ontstaan is. Een bestuurder die zwicht voor straatterreur verliest uiteindelijk alle gezag. Wat dat betreft zou men in Gouda veel kunnen leren
van een paar jaar hard en duidelijk zero-tolerance beleid, in combinatie met het bieden van kansen aan jongeren. In 20 jaar tijd is zo het New Yorkse stadsdeel veranderd van een uiterst gevaarlijke stadswijk in een attractieve, grootstedelijke hotspot.
Zorg er eerst maar voor dat mensen in Gouda weer veilig ocver straat kunnen en dat je weer gewoon met de bus mee kunt.
Kritikus / Geen Hagenees
Ach gut, Michel Klijmij, raadslid voor Groenlinks in Gouda, is weer aan het woord met zijn policorpraatjes. En ondertussen een smerige streek (op eigen weblog) uithalend naar een mede-raadslid.

Michel, je kunt een proces tegemoet zien. wegens verspreiden van laster en smaad.
Jules Vismale
@Menno burger
Dus ik moet me schamen omdat ik een hekel zou hebben aan sommige groepen buitenlanders? Wat je niet weet is dat ik zelf voor 25% Surinaams bloed heb, in Nederland ben geboren en me prima aan de Nederlandse cultuur heb aangepast! De desbetreffende allochtonen die ik bedoelde zijn niét degenen die de Nederlandse cultuur hebben aangenomen en zich fatsoenlijk gedragen maar juist zij die hier niets anders dan ellende aanrichten in Nederland (bepaalde autochtone Nederlanders meegerekend) zich niet willen aanpassen en al jarenlang worden voorgetrokken door links. En met die blauwe jakhalzen uit mijn eerste stukje bedoel ik een bepaalde filosofie over het genoemde dier uit een Indische fabel die (nadat hij door vijandige honden werdt achtervolgd) in een teil met blauwe verf belandde en hierdoor blauw werdt van kleur. Talloze dieren zagen hem toen aan voor een godheid en kroonden de blauwe jakhals tot hun koning. En daar was hij zo blij mee dat de blauwe jakhals het die buitenstaande dieren naar de zin ging maken maar toen zijn eigen soortgenoten verwierp en verwaarloosde! Op een kwade dag dat het misging kwamen een aantal dieren die zich bedrogen voelden tegen de blauwe jakhals in opstand en doodden hem! Vergelijking: de honden (niet al te letterlijk bedoeld) zijn asociale figuren die de jakhals (gewone burger) treiteren omdat ze vonden dat hij niet bij hen hoorde waardoor deze in de verf belandt. Toen hij blauw werdt en later koning verkoos de blauwe jakhals (linkse politici) vreemde dieren (bepaalde groepen allochtonen) boven de overige jakhalzen (autochtone burgers en ook weer niét letterlijk bedoeld!) die hij verloochende. Op het moment dat de blauwe jakhals een enorme puinhoop maakte van zijn regeringsperiode keerden bepaalde dieren (sommige extremistische allochtonen) zich tegen hem omdat ze vonden dat hij zijn eigen soort nog niet voldoende had verraden! En even een vraag nog: heb jij nooit last gehad van onaangepaste en criminele allochtonen of autochtonen? Ik helaas in het verleden maar al te vaak en zoals ik al vroeg aan Martijn, weet jij misschien een betere oplossing te verzinnen om Nederland weer leefbaar te maken voor iedereen? Want dat zal helaas nóóit gebeuren onder de genoemde linkse bestuurders! Het beste is gewoon om die groepen criminelen en hun linkse beschermengelen het land uit te zetten, iedereen die zich heeft aangepast aan Nederland gelijk behandelen, de mensen weer fatsoen bij te brengen, elkaar niet voortrekken boven anderen en zo elkaar te respecteren want dan hoeven we elkaar tenslotte ook niet te haten of te discrimineren!
Menno / beileidsmedewerker
@jules
Kleur, geslacht, afkomst maakt mij niet uit. Ik keur bepaald gedrag af. Net als jij denk ik. Alleen spreekt jouw aanpak en woordkeus mij niet aan. Waarschijnlijk omdat ik ook een linkse labbekak ben.
Donnie / medewerker RO
Ik ben absoluut tegen het weggeven van geld, maar ik sta absoluut achter Gouda. Als ik voor 2000,- rust in de tent kan creeren en 1 fte/agent dan kan laten doen wat ie moet doen (namelijk in de bosjes liggen en boetes uitdelen) , dan lijkt het mij een geslaagde avond. Gouda kon natuurlijk ook 25 ffe agenten inschakelen met hu\p van collega-MEers. Wat had dat geintje ons gekost?

Doen marokanen eindelijk iets om problemen te voorkomen, valt iedereen over een louzy 2000,- euro. Volgens mij weigert een provincie/gemeente te veel uitgekeerde geld van ruim 50.000,- terug te halen. Korpsbeheerders declareren de meest achterlijke dingen en die kosten gaan de 2000,- ruim te boven. Maarja het is altijd makkelijk om te klagen en te zeuren wanneer het marokkanen aangaat. Gouda had natuurlijk ook de juiste weg kunnen bewandelen en de subsidie zou pas kerst 2010 uitgekeerd kunnen worden.
Advertentie