of 58952 LinkedIn

Golf van integriteitskwesties in bestuurlijk Nederland

De afgelopen tijd zijn er meerdere wethouders en burgemeesters opgestapt omdat ze in verband werden gebracht met belangenverstrengeling, zelfverrijking, lekken en corruptie.
22 reacties

Binnen korte tijd kwamen diverse gemeentelijke en provinciale bestuurders in het nieuws wegens integriteitproblemen. Hoewel bij sommige bestuurders de onderzoeken al langer liepen, komen nu steeds meer details over de affaires naar buiten. Hieronder de meest recente gebeurtenissen.

AfbeeldingVoormalig gedeputeerde Ton Hooijmaijers van Noord-Holland wordt beschuldigd van onder meer belangenverstrengeling. Volgens justitie heeft Hooijmaijers zich in de periode 2005-2009 flink laten betalen door projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Ook zou hij in 2007 ruim 7000 euro aan steekpenningen van Fortis Nederland hebben ontvangen.
 

Afbeelding De Roermondse wethouder Jos van Rey (VVD) wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van ambtelijke corruptie en het lekken van vertrouwelijke informatie naar kandidaten in de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond. Van Rey zou die informatie hebben doorgegeven aan burgemeester Ricardo Offermans van Meerssen die graag eerste burger van Roermond wilde worden. Van Rey trad door de verdenking af als wethouder en Eerste Kamerlid.
 

AfbeeldingBurgemeester en VVD-voorzitter Limburg Ricardo Offermans wordt door de Rijksrecherche als medeverdachte aangemerkt in het onderzoek naar corruptie en lekken van informatie door Van Rey. Als gevolg daarvan trok hij zijn kandidatuur in en trad hij af als burgemeester van Meerssen. Hoewel hij graag had willen blijven, hadden de wethouders en raadsleden geen vertrouwen meer in hem. Later trok hij zich ook terug als voorzitter van de VVD Limburg.
 

AfbeeldingIn de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland is het wethouder Jan den Uil (ChristenUnie) die in opspraak raakte. Hij zou zijn zakelijke belangen te veel hebben vermengd met die van het wethouderschap. Dat blijkt uit een rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten. (BING). Als bestuurder was hij verantwoordelijk voor onder meer bouwprojecten en tegelijkertijd was hij directeur/aandeelhouder van een architectenbureau.
 

Afbeelding Donderdag werd duidelijk dat burgemeester Harry de Vries zijn functie als burgemeester van Lingewaard neerlegt. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan ,,foutieve declaraties en onzorgvuldig declareren van reiskosten, waarop ik geen recht bleek te hebben''. De Vries meldde zich ziek. Ook zijn wethouders Barth van Eeten en Kees Telder zouden kosten hebben gedeclareerd waarvan de onderbouwing ontbrak. Of de wethouders ook vertrekken, is nog niet duidelijk.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door eric op
Gisteren gesprek met Bingbaas gezien.Wil de controle aan de burgemeesters overlaten.Heb al contact met ze proberen te zoeken ivm een kwestie in Helmond,heeft geen zin.Nu weer een Gouveneur die nu niet belaald meewerkt om enige transparantie in de zaak van Rey te krijgen.
Door Johan (adviseur) op
Als iemand de fout in gaat dan ben ik duidelijk ...dan is het einde oefening, maar ik bespeur de laatste tijd ook steeds meer dat locale politiek een slangenkuil is geworden waarbij men graag integriteit als wapen inzet om de tegenstander te elimineren. Als je iemand wil uitschakelen even BING bellen want die hanteren normen die zelfs in de hemel niet worden nageleefd door het opperwezen. Als je niets hebt gedaan en ook geen voordeel hebt gehad en er geen enkel bewijs is dan concludeert BING dat je de schijn tegen hebt...ja zo lust ik er nog wel een paar. Wantrouw bedrijven die integriteit in hun naam voeren en onafhankelijkheid suggereren. BING heeft niets meer met VNG te maken maar wekt wel die suggestie met BI(NG)