of 58952 LinkedIn

Golf van integriteitskwesties in bestuurlijk Nederland

De afgelopen tijd zijn er meerdere wethouders en burgemeesters opgestapt omdat ze in verband werden gebracht met belangenverstrengeling, zelfverrijking, lekken en corruptie.
22 reacties

Binnen korte tijd kwamen diverse gemeentelijke en provinciale bestuurders in het nieuws wegens integriteitproblemen. Hoewel bij sommige bestuurders de onderzoeken al langer liepen, komen nu steeds meer details over de affaires naar buiten. Hieronder de meest recente gebeurtenissen.

AfbeeldingVoormalig gedeputeerde Ton Hooijmaijers van Noord-Holland wordt beschuldigd van onder meer belangenverstrengeling. Volgens justitie heeft Hooijmaijers zich in de periode 2005-2009 flink laten betalen door projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Ook zou hij in 2007 ruim 7000 euro aan steekpenningen van Fortis Nederland hebben ontvangen.
 

Afbeelding De Roermondse wethouder Jos van Rey (VVD) wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van ambtelijke corruptie en het lekken van vertrouwelijke informatie naar kandidaten in de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond. Van Rey zou die informatie hebben doorgegeven aan burgemeester Ricardo Offermans van Meerssen die graag eerste burger van Roermond wilde worden. Van Rey trad door de verdenking af als wethouder en Eerste Kamerlid.
 

AfbeeldingBurgemeester en VVD-voorzitter Limburg Ricardo Offermans wordt door de Rijksrecherche als medeverdachte aangemerkt in het onderzoek naar corruptie en lekken van informatie door Van Rey. Als gevolg daarvan trok hij zijn kandidatuur in en trad hij af als burgemeester van Meerssen. Hoewel hij graag had willen blijven, hadden de wethouders en raadsleden geen vertrouwen meer in hem. Later trok hij zich ook terug als voorzitter van de VVD Limburg.
 

AfbeeldingIn de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland is het wethouder Jan den Uil (ChristenUnie) die in opspraak raakte. Hij zou zijn zakelijke belangen te veel hebben vermengd met die van het wethouderschap. Dat blijkt uit een rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten. (BING). Als bestuurder was hij verantwoordelijk voor onder meer bouwprojecten en tegelijkertijd was hij directeur/aandeelhouder van een architectenbureau.
 

Afbeelding Donderdag werd duidelijk dat burgemeester Harry de Vries zijn functie als burgemeester van Lingewaard neerlegt. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan ,,foutieve declaraties en onzorgvuldig declareren van reiskosten, waarop ik geen recht bleek te hebben''. De Vries meldde zich ziek. Ook zijn wethouders Barth van Eeten en Kees Telder zouden kosten hebben gedeclareerd waarvan de onderbouwing ontbrak. Of de wethouders ook vertrekken, is nog niet duidelijk.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
Het is een feit dat het vrijwel altijd VVD-ers of CDA-ers zijn.... Dat is blijkbaar typerend voor die partijen.
Door ir. Marius Elders (Senior Nederlands staatsburger vechtend tegen onrecht, fraude en corruptie) op
@Johan, BING kan bestuurders vals beschuldigen van belangenverstrengeling maar ook andersom. Dat ze hen vrijpleiten in een vals rapport. Ik woon in Eindhoven en volg een voorbeeld in de regio waar veel over te doen is. De Keelvenkwestie Someren. Daarin hebben 2 directeuren van het BING vrienden van mij zwaar gedupeerd door een aangeklaagde wethouder te verschonen zonder toetsing aan wettelijke regels en gedragscode die zij overtreden had bij een wedstrijd om een bouwproject. Terwijl BING juist voor die toetsing was ingehuurd! De gedupeerden moeten nu bij de rechter procederen om zaken rechtgezet te krijgen want op grondige kritiek - zelfs met een wetenschappelijk rapport van prof.dr. Hans van den Heuvel van de VU eronder - gaf BING nul commentaar. Niet iets voor een integer bureau zou je zeggen. Dit maakt duidelijk dat het zich ook leent om belangenverstrengeling en fraude van bestuurders toe te dekken. Het maakt zich er zelf aan schuldig en laat zich ervoor betalen. In wezen corrupte praktijk van commerciële integriteitsgoeroe's die bestuurders en ambtenaren overal wel eens even zullen vertellen hoe het moet. Nog erger dan hun slachtoffers die nu zoveel negatieve aandacht krijgen want vooral bij BING rekent iedereen op de hoogste integriteit toch?
Het bureau is niet onafhankelijk en niet onpartijdig genoeg om bij incidenten als betrouwbare scherprechter te fungeren. Het bureau richt daardoor zelf schade aan in het land. De VNG wil er geen afstand van nemen want die zit er dubbel in, vanwege die 2 laatste letters en de invloed die het via de heer Pans nog altijd heeft in de handel en wandel van BING. Maar goed dat steeds meer integere politici nu eindelijk door hebben dat er snel iets moet gebeuren:
1. het wetsvoorstel klokkenluiders moet er z.s.m. doorheen;
2. benoem in combinatie daarmee de Nationale Ombudsman om klachten van politiek of burgers over belangenverstrengeling te onderzoeken: onafhankelijk, onpartijdig, op voldoende afstand, wèl 100% betrouwbaar.
Aangeklaagde bestuurders en belanghebbende burgers mogen niet langer worden overgeleverd aan een commercieel bedrijf bij wie de gemeente als opdrachtgever de uitkomst van een onderzoek kan bestellen. Iedereen heeft recht op een zorgvuldige en eerlijke behandeling. Met schijnintegriteit is het openbaar bestuur niet gediend.
Door J. Kop op
En weer geen enkele PvdA-er in het lijstje van BB.

Hoewel je dat wel zou kunnen verwachten:
De affaire in de gemeente Groningen is een staaltje machtsmisbruik (ook integriteit !) van het zuiverste water.
Door Toine van Bergen (Free lance journalist) op
Helaas zal integriteit bij de overheid een groot probleem blijven zolang de trap niet van bovenaf wordt schoongeveegd. Zo startte Justitie onlangs een campagne om vakantiegangers in te schakelen bij het opsporen van pedoseksuelen. Maar de (voormalige) hoogste baas van Justitie blijft- ondanks belastende verklaringen over seksuele contacten met minderjarigen- zelf de dans ontspringen. Hoe hypocriet kan een overheid zijn????
Door Collega (consultant) op
"Een beetje integer bestaat niet". Ien Dales zei het al.
Ondanks de Baars-affaires in de jaren '90, ondanks alle vastgoedfraudes e.d. zijn er nog steeds bestuurders die denken dat ze weg kunnen komen met halve integriteit. Probeer nou niet de -misschien wel te veel voor eigen parochie prekende heren van BING - als boodschappers de schuld te geven voor het gedrag van bestuurders!
Voor een bestuurder zou moeten gelden: in geval van twijfel declareer ik géén reis- of andere kosten; als ik een relatie met iemand heb doe ik géén zaken met hem etc etc. Wees roomser dan de paus en opereer vanuit het principe dat alles wat je doet in de krant moet kunnen komen. Anders moet je ze niet doen.
Door JHAGM Sneuf van NToetellaere (BD) op
In talloze gemeenten draait de macht om één of twee personen, daartoe geïnstrueerd door adviesburo en HR profeten. In de 44 jaar dat ik het binnenlands bestuur van binnenuit ken, kan ik zo nog minstens 4 A-4tjes vullen.....
Door Johan (adviseur) op
Gisteren schoor een directeur van BING deze zaken over 1 kam op tv. De heer den Uil heb ik gemaild om vooral aan te blijven en niet niet te wijken voor die BING-terreur. Maar hij is kennelijk blij dat ie uit die locale sllangenkuil bevrijd is. Verstandig besluit. De heer Hooymakers is onder de rechter en hij is pas schuldig als de rechter dat ook vindt en hij geniet dus rechtsbescherming, iets wat je bij BING niet hebt en de heer de Vries heeft de eer aan zichzelf gehouden en dat recht heeft hij. Er is een crisis in het lokale openbare bestuur want wie huurt BING volgende week in om iemand uit te schakelen ? Mijn advies: gewoon niet meewerken, devoot kijken en zwijgen. Iedereen heeft de schijn tegen en als BING geen spoor van bewijs vindt kan je nog sneuvelen met de toverformule dat je niet alles hebt gedaan om de schijn te vermijden. Zoals de waard is vertrouwr hij zijn gasten.
Door Fred van Beek (crisismanagement) ((adviseur crisismanagement)) op
Van een kwalitatief blad als Binnenlands Bestuur, dat ook nog eens als het vakblad van het openbaar bestuur wordt beschouwd, zou je toch een iets hoogstaander overzicht verwachten. Hooijmakers, Den Uil en De Vries over één kam scheren: schandalig. De een in het vizier van Justitie, de ander zelf opgestapt vanwege gemaakte fouten. Stemmingmakerij, en dat over je eigen werkveld...
Door fan van Johan op
@Johan for president!
Door Johan (adviseur) op
Elk integriteitsonderzoek moet gebaseerd zijn op feiten en bewijzen want integriteit kan ook misbruikt worden. Getuigen moeten onder ede worden gehoord en als er geen bewijzen zijn dan is men onschuldig, simpel toch? BING vindt roddels ook bewijzen en het valselijk iemand beschuldigen is denk ik wel een van de ergste dingen die men een ander kan aandoen. 3 eeuwen geleden werden kwaadsprekers de tong uitgedraaid. Feiten en bewijzen moeten bepalend zijn en een beschuldigde moet zich kunnen verdedigen. Die wethouder in Lansingerland was al veroordeeld voordat hij 1 woord kon zeggen. Hoewel hij is afgetreden lijkt er slechts sprake van een fout van het gehele college. Hij heeft er geen voordeel van genoten. BING is wel een extreme fatsoensrakker, maar kunnen zich dat waarmaken ? Hoe integer is BING eigenlijk? Even googelen op Jaap Ten Wolde berispingen. Hij is directeur van BING en koploper tuchtrechtelijke straffen in de afgelopen 12 jaar. Ik ben niet opgevoed met de bijbel maar er zal vast een tekst zijn die waarschuwt voor personen die zich zuiverder voordoen dan ze feitelijk zijn. Oordeel niet over de ander met een splinter in zijn oog, terwijl u zelf een balk in uw oog heeft...klopt dat ?