of 63946 LinkedIn

Golf van integriteitskwesties in bestuurlijk Nederland

De afgelopen tijd zijn er meerdere wethouders en burgemeesters opgestapt omdat ze in verband werden gebracht met belangenverstrengeling, zelfverrijking, lekken en corruptie.
22 reacties

Binnen korte tijd kwamen diverse gemeentelijke en provinciale bestuurders in het nieuws wegens integriteitproblemen. Hoewel bij sommige bestuurders de onderzoeken al langer liepen, komen nu steeds meer details over de affaires naar buiten. Hieronder de meest recente gebeurtenissen.

AfbeeldingVoormalig gedeputeerde Ton Hooijmaijers van Noord-Holland wordt beschuldigd van onder meer belangenverstrengeling. Volgens justitie heeft Hooijmaijers zich in de periode 2005-2009 flink laten betalen door projectontwikkelaars en bouwbedrijven. Ook zou hij in 2007 ruim 7000 euro aan steekpenningen van Fortis Nederland hebben ontvangen.
 

Afbeelding De Roermondse wethouder Jos van Rey (VVD) wordt door het Openbaar Ministerie (OM) verdacht van ambtelijke corruptie en het lekken van vertrouwelijke informatie naar kandidaten in de benoemingsprocedure voor een nieuwe burgemeester van Roermond. Van Rey zou die informatie hebben doorgegeven aan burgemeester Ricardo Offermans van Meerssen die graag eerste burger van Roermond wilde worden. Van Rey trad door de verdenking af als wethouder en Eerste Kamerlid.
 

AfbeeldingBurgemeester en VVD-voorzitter Limburg Ricardo Offermans wordt door de Rijksrecherche als medeverdachte aangemerkt in het onderzoek naar corruptie en lekken van informatie door Van Rey. Als gevolg daarvan trok hij zijn kandidatuur in en trad hij af als burgemeester van Meerssen. Hoewel hij graag had willen blijven, hadden de wethouders en raadsleden geen vertrouwen meer in hem. Later trok hij zich ook terug als voorzitter van de VVD Limburg.
 

AfbeeldingIn de Zuid-Hollandse gemeente Lansingerland is het wethouder Jan den Uil (ChristenUnie) die in opspraak raakte. Hij zou zijn zakelijke belangen te veel hebben vermengd met die van het wethouderschap. Dat blijkt uit een rapport van het Bureau Integriteit Nederlandse Gemeenten. (BING). Als bestuurder was hij verantwoordelijk voor onder meer bouwprojecten en tegelijkertijd was hij directeur/aandeelhouder van een architectenbureau.
 

Afbeelding Donderdag werd duidelijk dat burgemeester Harry de Vries zijn functie als burgemeester van Lingewaard neerlegt. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan ,,foutieve declaraties en onzorgvuldig declareren van reiskosten, waarop ik geen recht bleek te hebben''. De Vries meldde zich ziek. Ook zijn wethouders Barth van Eeten en Kees Telder zouden kosten hebben gedeclareerd waarvan de onderbouwing ontbrak. Of de wethouders ook vertrekken, is nog niet duidelijk.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
@hans:
"Integriteit is volgens mij dat je eerlijk bent en besluiten kunt en wilt verantwoorden, dat je A zegt en ook A doet, dat je jezelf niet verrijkt "
Goh, kent u uberhaupt politici die hieraan voldoen?? Volgens mij legt u de lat wel erg hoog...
Door Dick op
Per 1 januari wordt mensen met een WWB uitkering extra streng gecontroleerd op fraude. Wordt het niet eens tijd om politieke bestuurders beter te gaan controleren. Ook zij worden riant betaald met belastinggeld.
Door Jasper Offermans op
@Nico: doofpotten zijn inderdaad erger!

Gezeur en gezeik is aan de orde van de dag. Dagelijks lees je berichten over:

Noordwijk
Nieuwegein
Wassenaar
Schiedam
Landsmeer

Et cetera.

Die verrotte politieke cultuur is diepgeworteld in onze samenleving!
Door Henri Okken (Klokkenluider misbruik praktijken Hoogeveen &Drenthe.) op
Doofpotten cultuur!.
Steeds meer van deze bestuurders komen in de schijnwerpers. Het droevige is, dat men op kosten van de bevolking zich kunnen bezatten!. Foute bestuurders heen zenden zonder toeslagen. Deze integere bestuurders hebben gezworen!. Laten we er niet om heen draaien. Dit is het topje van de ijsberg. Er staan er nog genoeg op de kalender!. vriendelijke groet, H. Okken drenthe.
Door Marius Elders (Senior Nederlands staatsburger vechtend tegen onrecht, fraude en corruptie) op
Geachte heer Johan,
Dank voor uw reactie. Belangrijk dat voldoende mensen meestrijden tegen 'integere' adviseurs die zich lenen voor het goedpraten van bedrieglijk en schadelijk handelen van bestuurders in strijd met integriteitsregels. Ze zijn daarmee namelijk ‘faciliterend’ voor fraude/corruptie. Als ze zich daar als ondernemers voor laten betalen - met gemeenschapsgeld - is men zelf corrupt. Als zo’n adviesbedrijf daarmee weg komt en zich van de overheid mag blijven profileren als 'corruptiemeldpunt voor bedrijven' hebben we het over een direct gevaar voor de maatschappij. Dit soort praktijken ondermijnt de democratie en de rechtspleging.
Het dossier dat ik noemde wijst uit dat de Rijksrecherche dit type witteboordencriminaliteit laat lopen. Misschien afgestemd met het OM wat incidenteel óók met BING samenwerkt. Ons kent ons. Het is niet in het belang van de corruptiebestrijding dat een daarbij betrokken adviesbureau - met een I en met NG in de naam - zelf niet onkreukbaar is. Niet bevorderlijk voor het vertrouwen van de burger in het systeem. Bovendien zijn er enkele burgemeesters bij betrokken. De sop is de kool niet waard. Als de gestelde fraude wordt bewezen via horen onder ede, zodat de waarheid overwint, kan een idioot bovendien zomaar gaan roepen dat de corruptie in ons land toch echt wel iets voorstelt, als je in de krant leest dat zelfs onze corruptiebestrijders en rechters onderhevig zijn aan corruptie (kleine én grote, zie Chipshol). Daar zit niemand op te wachten in het systeem.
Gelukkig heeft de kritiek achter de schermen natuurlijk wel aandacht en gaat er verbetering van uit. Ik vind het een goede zaak dat met het openbaar bestuur ook een facilitair bedrijf als BING eens flink wordt opgeschud, dus ja ik hou graag mee vol.
Door Cor de Jong op
Wat jammer dat het in de journalistiek blijkbaar geen probleem is om totaal verschillende zaken over één kam te scheren. Wie de berichten over wethouder Jan den Uil (Lansingerland) goed heeft gelezen, weet dat in het BING-onderzoek juist is aangetoond dat hij bij geen enkele van de onderzochte dossiers zichzelf, zijn architectenbureau of derden heeft bevoordeeld, of geprobeerd dat te doen.
Dat kan - voor zover ik kan beoordelen - van de drie andere bestuurders die in het artikel worden genoemd, NIET worden gezegd!
Door Johan (adviseur) op
Geachte heer ir. Elders,

Ik begrijp uw geschonden rechtsgevoel heel goed. Integriteit = eerlijkheid en BING is domweg niet eerlijk. Ik voel veel meer voor een onderzoek door de Rijksrecherche, die onder ede personen kan horen en die bewijzen verzamelt. Ook het BING-rapport Wassenaar voelt niet goed en ik weet dat topfunctionarissen bij de VNG er hetzelfde over denken, maar liever zwijgen.

Houd moed en vo!. Hoogmoed komt voor de val en BING is overtuigd van het eigen gelijk.en waant zich onaantastbaar,

mr. Johan
Door oma van drie kleinkinderen (bestuurssecretaresse) op
Ook ik kan na 25 jaar "overheid" de lijst wel aanvullen. Wat mij het meest opvalt dat is dat toch vaak de persoon die weet dat hij handelingen verricht die niet integer zijn gewoon er mee weg komt! Het is gewoon een bepaalde culuur " de linker hand weet zogenaamd niet wat de rechterhand" doet v.v.Wil je een overheid die integer is zul je inderdaad van bovenaf moeten schone en stap af van vriendjespolitiek.
Door Logisch op
@ Jan: lijkt me logisch.
VVD is ikke ikke ikke, CDA lapt zijn eigen overtuigingen aan de laars als het om macht gaat, beide "karakter"eigenschappen werken corruptie in de hand.