of 62812 LinkedIn

Go Ahead mag niet spelen; Ajax zonder publiek

Burgemeester Ron König van Deventer verbiedt de competitiewedstrijd tussen Go Ahead Eagles en De Graafschap, die op zondag 6 september in zijn gemeente zou worden gespeeld. Volgens de burgemeester is het vanwege de beperkingen door coronamaatregelen 'te vroeg in het seizoen' om een dergelijke risicowedstrijd te laten spelen.
Reageer

Burgemeester Ron König van Deventer verbiedt de competitiewedstrijd tussen Go Ahead Eagles en De Graafschap, die op zondag 6 september in zijn gemeente zou worden gespeeld. Volgens de burgemeester is het vanwege de beperkingen door coronamaatregelen 'te vroeg in het seizoen' 
om een dergelijke risicowedstrijd te laten spelen. 

Geen idee 
Er mogen maar zo'n 1.600 supporters het stadion in, in plaats van de gebruikelijke 10.000. 'We hebben geen idee hoe de supporters daar mee omgaan', zegt König. 'Ik wil eerst ervaring opdoen met deze nieuwe situatie. De enige risicowedstrijd van het seizoen meteen laten spelen is een te groot risico voor de openbare orde.'  De streekderby heeft in het verleden tot ongeregeldheden geleid.

 

Zonder publiek

In Amsterdam speelt Ajax het oefenduel van zaterdag tegen RKC Waalwijk in de Johan Cruijff ArenA zonder publiek. De gemeente Amsterdam heeft nog geen vergunning vrijgegeven en de club heeft daardoor niet de formele toestemming die nodig is om de gewenste 9000 toeschouwers toe te laten.


Vergunningsaanvraag
Ajax heeft in aanloop naar het nieuwe seizoen in de eredivisie wedstrijden tegen RKC Waalwijk (8 augustus) en FC Utrecht (13 augustus) gepland in het eigen stadion. Volgens de club is op 15 juli een vergunningsaanvraag voor beide wedstrijden ingediend met daarin een uitgebreid plan dat voldoet aan de protocollen van de voetbalbond KNVB en richtlijnen van het RIVM om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.


9.000 supporters
'Op basis daarvan meenden Ajax en de Johan Cruijff ArenA dat het mogelijk was om op een verantwoorde en veilige manier het stadion met ongeveer 9.000 supporters te vullen, hetgeen ongeveer 16 procent van de huidige capaciteit is', aldus de club in een bericht op de website. De totale capaciteit van de Johan Cruijff Arena is sinds deze zomer 55.500.


Staken

Omdat de vergunning maandagavond nog steeds niet was afgegeven, heeft Ajax die plannen nu 'noodgedwongen moeten staken'. De club zegt alles in het werk te stellen om ervoor te zorgen dat er tegen FC Utrecht wel supporters aanwezig kunnen zijn en zal opnieuw met de gemeente in contact treden om de vergunning te krijgen.

 

In gesprek 
De veiligheidsregio laat in een reactie weten met Ajax in gesprek te zijn over de voorwaarden voor het toelaten van publiek. 'Het aantal besmettingen loopt weer op in onze regio. De veiligheidsregio kiest daarom voor de veilige optie. Dus gefaseerd opbouwen, eerst klein beginnen, leren van de praktijk en eventueel meer supporters toelaten bij een volgende wedstrijd. Als de veiligheidsregio en Ajax het eens worden over die voorwaarden dan kan de vergunning worden afgegeven.' (ANP)

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Vacatures

Van onze partners