Advertentie

Glazen plafond breekt: opmars vrouwelijke burgemeester

Die opmars van vrouwen blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Binnenlands Bestuur naar het aantal burgemeestersvacatures, de respons daarop en de uiteindelijke benoemingen. Van de 35 burgemeesters die dit jaar tot nu toe door de Kroon zijn benoemd, zijn er 12 van het vrouwelijk geslacht. In percentages uitgedrukt komt dat neer op ruim 34 procent van het aantal benoemingen.

21 december 2017

Nog nooit zijn er zoveel vrouwen als burgemeester benoemd als in 2017. Ook over meerdere jaren bezien is duidelijk sprake van een stijgende lijn. 

Die opmars van vrouwen blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Binnenlands Bestuur naar het aantal burgemeestersvacatures, de respons daarop en de uiteindelijke benoemingen. Van de 35 burgemeesters die dit jaar tot nu toe door de Kroon zijn benoemd, zijn er 12 van het vrouwelijk geslacht. In percentages uitgedrukt komt dat neer op ruim 34 procent van het aantal benoemingen. De jaren ervoor lag dat percentage beduidend lager. Het aantal vrouwelijke burgemeesters is ten opzichte van vorig jaar december met vijf gestegen: van 76 naar 81. En dat terwijl door herindelingen het aantal gemeenten daalde van 390 naar 388. Het percentage vrouwelijke burgemeesters klimt daarmee van 19 naar 21 procent.

Speerpunt
Mannelijke bestuurders belandden dit en vorig jaar nog wel steeds het vaakst op het pluche. Maar hun ‘voorsprong’ wordt dus wel kleiner. Ruud van Bennekom, secretaris van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters (NGB), spreekt van het doorbreken van het zogeheten glazen plafond. Jarenlang schommelde het aandeel vrouwen in het burgemeesterskorps rond de 20 procent.

Inlopen achterstand
Volgens Ruud van Bennekom zijn de verschillen tussen de provincies wat het aandeel vrouwelijke burgemeesters betreft aanzienlijk. Dat laat zien dat de commissarissen van de koning hun invloed kunnen aanwenden. ‘Sinds Theo Bovens gouverneur is in Limburg, is het aantal vrouwelijke burgemeesters daar flink gestegen. Inmiddels is de helft van de burgemeesters er vrouw. In een paar jaar tijd is de achterstand die juist Limburg had ingelopen’, zegt hij. Iets dergelijks ziet hij nu ook in de provincie Zeeland gebeuren.

Sollicitaties
Er zijn steeds meer vrouwen die naar de vacante posten van burgemeester solliciteren. Het aandeel steeg van 21 procent in 2015 naar bijna 30 procent in 2017. In Heemstede solliciteerden dit jaar evenveel vrouwen als mannen naar de vrijkomende post van burgemeester. Astrid Nienhuis (VVD) ging er met de buit vandoor, 17 mannen en 16 vrouwen het nakijken gevend.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 24 van deze week (inlog)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hannes Haganum / kritisch lezer
Ja dat zal ons toch aan ons blanke achterste roesten? Het gaat toch om de bestuurlijke kwaliteiten ? Of om de goede sier van een paar grote ego's?
Martin
Inmiddels leven we bijna in 2018 en nog steeds leven velen in de ideologische waan dat positieve discriminatie geen racisme en seksisme is.



Mensen selecteer je op opleiding, ervaring en competenties; niet op grond van sekse, etniciteit of geaardheid.



Oplossing van het probleem? Anoniem solliciteren. Maar daar willen zelfs onze egalitaristen niet aan. Dan kunnen ze namelijk niet zelf baantjes toebedelen aan zogenaamde achtergestelde minderheden.
Advertentie