of 63908 LinkedIn

Gezocht: betrokken en daadkrachtige burgemeesters

© Shutterstock
© Shutterstock

Gemeenteraden die een nieuwe burgemeester zoeken, zijn vooral gecharmeerd in kandidaten die kunnen aantonen dat ze betrokken en daadkrachtig zijn.

Volgens directeur Hans Oostendorp van Necker van Naem springer juist die twee competenties eruit. Zijn bureau stelt in opdracht van gemeenten veel teksten voor burgemeestersvacatures op.

Rouw en trouw
Onder betrokken wordt tegenwoordig wel meer verstaan dan een paar jaar geleden. ‘Naast de aanwezigheid bij rouw en trouw, wordt van de burgemeester vandaag de dag ook verwacht dat hij initiatieven in de samenleving aanjaagt. Dat past in de veranderde houding tussen overheid en burger’, zegt hij.

Regionale samenwerking
De competentie daadkracht wordt vanouds vooral gekoppeld aan de portefeuille openbare orde en veiligheid. De burgemeester moet de rug recht kunnen houden, is de omschrijving die Oostendorp in dit verband vaak hoort. ‘Maar steeds meer wordt van de burgemeester ook verwacht dat deze daadkrachtig is in de regio, vooral op het vlak van samenwerking. Die verwachting ligt volgens mij vaak te hoog', aldus Oostendorp.

Vijftigplussers
Uit het jaarlijkse onderzoek van Binnenlands Bestuur blijkt dat de voorkeur uit gaat naar ervaren kandidaten voor de post van burgemeester. De gemiddelde leeftijd van de dit jaar benoemde burgemeesters ligt op 50,9 jaar. De afgelopen vijf jaar schommelt die gemiddelde leeftijd steevast rond de 51 jaar. Joyce Vermue (Zundert, PvdA) was in 2019 met haar 33 jaar de jongste.

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 24 van deze week (inlog)


 Afbeelding

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Rikkert op
Kandidaten met beide competenties betrokken en daadkrachtig zijn er niet. De eerste hoort bij burgervaders en de tweede bij burgemeesters.
Door Spijker (n.v.t.) op
Schapen met zeven poten zijn op één hand te tellen. Bij sommige politieke partijen moet je helemaal niet zijn. Daar staan ze vooraan om hun zakken te vullen.