Advertentie

Gezocht: 70.000 stembureauleden

Voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart zijn minstens 70.000 stembureauleden nodig. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is vandaag een campagne gestart om gemeenten in die zoektocht te ondersteunen.

30 november 2020
verkiezingen-stemmen-stembureau.jpg

Voor de Tweede Kamerverkiezingen van maart zijn zeker 70.000 stembureauleden nodig. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is vandaag een campagne gestart om gemeenten in die zoektocht te ondersteunen. De provincies en waterschappen bieden stemlocaties en mensen aan. Ook de rijksoverheid roept medewerkers op zich aan te melden als stembureaulid.

Meehelpen

‘Het zijn bijzondere verkiezingen in bijzondere tijden. Om ervoor te zorgen dat kiezers veilig hun stem kunnen uitbrengen, zijn zeker 70.000 mensen nodig die meehelpen op de stembureaus als stembureaulid of teller. Ik hoop dan ook dat veel mensen zich in maart willen inzetten voor de democratie’, aldus minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren.

 

Coronaproof

Vanwege de coronacrisis worden bij de Kamerverkiezingen extra maatregelen genomen om de verkiezingen zo ‘coronaproof’ te laten verlopen. Het aantal stembureauleden is uitgebreid van drie naar vier personen. Dat was ook zo bij de herindelingsverkiezingen van eerder deze maand in een aantal gemeenten in Groningen en Noord-Brabant. Daarnaast zijn er veel reserve stembureauleden en tellers nodig in het geval stembureauleden op de dag van de verkiezingen corona gerelateerde klachten hebben.

 

Looproutes

Anders dan bij de herindelingsverkiezingen is in maart een aantal stemlokalen al twee dagen voor de officiële verkiezingsdag open. Ook dat vraagt extra stembureauleden. Stemlokalen moeten voldoen aan coronaregels. Daarmee is bij de herindelingsverkiezingen al mee geoefend. Zo werden er onder meer speciale looproutes gemaakt, aparte in- en uitgangen aangeven, afstandsstickers op de grond geplakt en kuchschermen geplaatst. In Appingedam, Loppersum en Delfszijl kregen kiezers het stempotlood mee naar huis; in Oisterwijk werden ze na gebruik gereinigd. Niet alle ‘traditionele’ stemlokalen kunnen deze keer bij de verkiezingen worden benut, zoals verzorgingshuizen en scholen. In de herindelingsgemeenten moest naar andere plekken worden gezocht.

 

Stemlocaties

Mede daarom bieden waterschappen en provincies locaties aan. ‘Waterschappen en provincies beschikken over gebouwen op plekken door het hele land die zo nodig ingericht kunnen worden als stemlocatie. Nu gemeenten vanwege de uitzonderlijke situatie rond corona hard op zoek zijn naar extra stemlocaties, reiken we ze als medeoverheden graag de hand’, aldus Rogier van der Sande, voorzitter van de Unie van Waterschappen. Ook het rijk biedt stemlokalen aan als stemlokalen. Als andere partijen mogelijke stemlokalen achter de hand hebben, kunnen zij zich bij de gemeente of het ministerie van Binnenlandse Zaken meden. Provincies en waterschappen roepen daarnaast hun ambtenaren op zich als stembureaulid bij de gemeente te melden. Dat doet ook de rijksoverheid. Mensen kunnen zich rechtstreeks aanmelden bij hun gemeente of via www.elkestemtelt.nl.

 

Grote druk

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten is blij met de hulp van de medeoverheden. ‘Gemeenten staan voor een enorme opgave om de verkiezingen op een goede manier te organiseren. De druk is groot. We zijn daarom enorm blij met de inzet van locaties en eventuele vrijwilligers door onze medeoverheden. Het maakt de verkiezingen voor gemeenten beter uitvoerbaar en veiliger voor kiezers’, aldus VNG-voorzitter Jan van Zanen.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Je zal wel gek zijn om je aan te melden. Voor een fooitje heel lang werken en dan ook nog het risico lopen besmet te raken met Corona. De overheid had beter internet stemmen kunnen mogelijk maken met gebruikmaking van DigiD. En daarnaast stemmen per post voor iedereen die geen internet heeft, dus niet alleen 70-plussers.
Advertentie