of 61043 LinkedIn

‘Gezichtsherkenning mensenmassa’s biedt overheid kansen’

Gemalto heeft onlangs een systeem op de markt gebracht voor live-gezichtsherkenning. Er liggen met deze technologie grote mogelijkheden voor overheden om veiligheid te verhogen, stelt Andreas Loesch, Field Marketing Manager namens het bedrijf aan Binnenlands Bestuur.

Gemalto heeft onlangs een systeem op de markt gebracht voor live-gezichtsherkenning. Er liggen met deze technologie grote mogelijkheden voor overheden om veiligheid te verhogen, stelt Andreas Loesch, Field Marketing Manager namens het bedrijf aan Binnenlands Bestuur. Wetgeving lijkt voorlopig de belangrijkste hindernis.

Duizenden gezichten tegelijk scannen
Gemalto, dat al langer in technologische oplossingen voorziet voor biometrie waaronder systemen voor het scannen van vingerafdrukken, biedt deze nieuwe technologie sinds enkele maanden aan. Een camera filmt ‘live’ de gezichten van voorbijgangers en vergelijkt deze met een database. Er kunnen met deze technologie duizenden mensen tegelijk worden gescand. ‘We zijn naast onze reguliere biometrie-oplossingen bezig met het verkennen van nieuwe mogelijkheden, waaronder deze. Sinds enkele maanden hebben we deze technologie in huis en kunnen we deze leveren’, zo vertelt Loesch. Het ‘Live Face Identification System’ is in staat om alle gezichten van een mensenmassa tegelijk te scannen. Zo kan in een ogenblik achterhaald worden wie uit de massa mogelijk een gevaar is voor de veiligheid. Het systeem kan real-time waarschuwingen versturen wanneer er bijvoorbeeld een gezochte terrorist door het systeem wordt aangetroffen. ‘Dat kan door gezichten live met een videostream te koppelen aan een database.’

Veiligheid vergroten
De technologie is volgens Loesch met name interessant voor vliegvelden en grenscontroles. In diverse landen wordt er ook al mee gewerkt, zo vertelt Loesch. De mogelijkheden voor live gezichtsherkenning verschillen per land en zijn vanzelfsprekend afhankelijk van wetgeving. ‘In de Verenigde Staten bijvoorbeeld mag het.’ Voor overheden is live gezichtsherkenning een kans om de veiligheid te vergroten, vindt Loesch. ‘Je kan het op een vliegveld inzetten en zo makkelijker criminelen of terroristen vinden. Het werkt zoals een tijdelijke inlogtoken. Het systeem is zo ingericht dat de beelden van gezichten van ‘normale’ mensen direct ook weer gewist worden, zodat wordt voldaan aan lokale wetgeving op het gebied van data en privacy.’ Behalve voor het onderscheppen van potentieel gevaar, kan de technologie ook als extra beveiligingsmiddel worden ingezet voor toegang bij zwaar beveiligde gebouwen. ‘Je kan toegang verschaffen aan mensen nadat ze zijn geïdentificeerd op basis van hun gezicht. Ook kun is het mogelijk om maatregelen te treffen rondom voetbalstadions, waarbij mensenmassa’s gefilmd kunnen worden om degenen met een stadionverbod eruit te halen. Het is nu vrijwel onmogelijk om deze mensen voor 100 procent zeker te kunnen weren, maar deze technologie kan het veranderen.’ 

Klanten wereldwijd
Of Nederlandse overheden en bedrijven binnenkort ook met live gezichtsherkenning aan de slag kunnen, is volgens Loesch afhankelijk van wetgeving. ‘In Nederland hebben we onze oplossing nog niet geleverd, we zijn wel in gesprek met een aantal wereldwijde klanten.’ Per land geldt een andere wetgeving en zijn er andere mogelijkheden.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Hub Dumont (Terrorism Awareness) op
Het is hoog tijd dat Facial Recognition wordt ingevoerd. Gemalto legt prima uit waarom. Europa zit momenteel in een nieuwe oorlog. Terrorisme is slechts een wapen waarmee deze wordt gevoerd en waarmee men denkt de doelstellingen te bereiken.
Door Robin Caron (Privacywatcher) op
Ik verzoek de redactie van Binnenlands Bestuur dringend dit soort illegale verkooppraatjes nu direct te verwijderen en niet onterecht een podium te geven. De geschetste ontwikkeling stuit terecht op wetgeving die dit verbiedt en het is in strijd met Europees recht. Het hoort meer bij een politiestaat (... en zelfs daar niet!). Wat fout na de oorlog is dit. Echt ophouden daarmee, we glijden af naar een nazistaat als we niet kritisch blijven op deze glijdende schaal. Graag een reactie van de redactie/webmaster.
Door Jacob Jansen op
Ontzettend foute, onzalige ontwikkeling. Je kunt erop wachten dat je in de toekomst nergens meer kunt verschijnen zonder dat men direct alles van je weet. Standaard maar met gezichtsverhullende kleding over straat of een grote zwarte zonnebril of zo? Pffff. Je kunt simpelweg niet naar een maatschappij waar geen aanslagen, geen geweld, geen moord en geen verkrachtingen meer zijn. Net zoals je nooit wereldvrede zult krijgen. Maar ja: onder het mom van veiligheid wordt dit verkocht en daar zijn we met z'n allen erg gevoelig voor..
Door Hans op
Het kan dus we doen het. Nummerplaatherkenning gaat nu ook naar de niet-snelwegen, je kan wachten op de volgende stap. Maar telefoon wordt gevolgd, je slimme meter uitgelezen, je pintransacties, je surfgedrag, alles vastgelegd: deze camera's lijken me dan ook niet echt nodig. (Maar ze komen natuurlijk wel). George Orwell zag het in 1950 al aankomen, lees zijn "1984" nog maar eens na 'Grote Broer Ziet U". En ja, dood-eng inderdaad.
Door Arjan op
Niet doen dus, zie ook nummerplaatherkenning/ANPR. Zou eerst ook alleen voor de rechtstreekse "hits" gebruikt worden, alle andere kentekens gelijk weggegooid. Inmiddels bewaart men die data langer en is het de facto een voertuigvolgsysteem geworden.
Door Arjan op
Inzet van dit systeem roept gewoon om "function creep". Als we die data toch al hebben kunnen we het ook wel inzetten voor [vul hier noodzaak in]...Eerst nog alleen voor terrorisme, daarna ook voor "gewone" misdaad en uiteindelijk voor alles tot verkeerd oversteken aan toe. Kan door populistische partijen ook leuk worden gebruikt om specifieke bevolkingsgroepen mee te monitoren.
Door Hans op
Er zal toch Louche zijn bedoeld, geen Loesch??
Door J. de Niet (fin. adviseur) op
Het is net als gewone wapens, het gaat er om wie er aan de trekker zit. Ik vind dat er door de overheid stevig doorgepakt mag worden op de publieke veiligheid en de aanpak van terrorrisme maar ook de hufterigheid die je overal om je heen ziet. Net als bij het voetbal vermoed ik dat het inzetten van de videoref binnen een jaar zorgt voor het uitbannen van alle gedoetjes. Naast betere preventie en opsporing hoort ook het instellen van minimumstraffen en hoge boetes. Laat overtreders de schatkist maar vullen in plaats van hardwerkende goedwillenden.
Door Brechtje op
De voorbeelden die genoemd worden in het artikel mogen nu ook al, zoals iemand met een stadionverbod de toegang weigeren. Alleen wordt nu de pakkkans verhoogd. Lijkt mij principieel niks op tegen.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@Ben (gemeentejurist) op 4 januari 2018 12:38. Geheel met u eens. Het zou de Overheid bij wet verboden moeten worden om iets dergelijks in te zetten. Doet men het toch dan is er sprake van een situatie vergelijkbaar met een burgeroorlog. In een dergelijk geval is iedereen gerechtigd om eigen have en goed te beschermen. Dat betekent dat de id-camera's vernietigd mogen worden. In sprookjes als het wissen van "normale" gezichten, geloof ik niet en ene Orwell ook niet. De techniek op zich kun je niet tegen houden maar het gebruik wel. De atoombom is ook ontwikkeld en gelukkig maar 2x gebruikt.