Advertentie

‘Geweldsmonopolie verschuift niet naar boa’s’

Er is geen sprak van een verschuiving van het geweldsmonopolie van politie naar gemeentelijke boa’s. Dat zegt minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie in antwoord op Kamervragen.

14 april 2016

Er is geen sprak van een verschuiving van het geweldsmonopolie van politie naar gemeentelijke boa’s. Dat zegt minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie in antwoord op Kamervragen.

Veiligheid op straat
In het recent verschenen rapport ‘Stadshandhaver’ schreven onderzoekers aan de Radboud Universiteit Bas van Stokken en Pim Foeksens dat ‘de veiligheidszorg in de openbare ruimte niet langer het exclusieve domein is van de politie’. Volgens de onderzoekers verschuift het geweldsmonopolie steeds meer naar de boa’s en maken gemeenten ook steeds meer gebruik van boa’s om de veiligheid in op straat te handhaven.

Toestemming
De minister wijst erop dat het mogelijk is boa’s, afhankelijk van hun taken, uit te rusten met wapens. Meestal gaat het dan om een wapenstok, handboeien of pepperspray. Instanties die boa’s met deze zaken willen uitrusten, moeten daarvoor toestemming krijgen als de boa kan laten zien dat hij goed met de wapens kan omgaan en een positief advies heeft gekregen van politie en Openbaar Ministerie.

Leefbaarheid
Uit een onderzoek van het AD bleek dat gemeenten willen dat hun boa’s beter bewapend kunnen worden. 40 procent van de handhavers is afgelopen jaar mishandeld. Dat zou de reden zijn waarom gemeenten graag willen dat hun handhavers zich kunnen verweren. Van der Steur is het daar niet mee eens. De minister vindt dat de boa er voornamelijk is voor de leefbaarheid en de politie voor handhaving en toezicht. Hij ziet dan ook geen oplossing in het zwaarder bewapenen van de  boa’s. ‘Wanneer boa’s agressief worden benaderd, dan kunnen zij deze personen aanhouden en overdragen aan de politie,’ stelt de minister.

Reacties: 22

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Teun
"BOA deelt bekeuring uit voor vogels voeren met stukje banaan"



Je moet er toch niet aan denken dat dit soort lieden ook nog eens geweld zouden mogen toepassen. Voorzien van wapens en pepperspray. Brr.



http://regio.tpo.nl/2016/04/20/haag-man-gooit-st …
Jos / hoofd oov
Als de boa agressief wordt benaderd moet hij de betreffende persoon aanhouden en overdragen aan politie. Op papier een stelling die klopt als een bus. Maar een agressief persoon aanhouden met uitsluitend verbale vaardigheden of blote handen zonder hulpmiddelen is volgens mij in de praktijk toch net iets anders. Daarnaast heeft een gemeente tot taak haar medewerkers zoveel als mogelijk veilige arbeidsomstandigheden te bieden; daar kunnen dus ook middelen als handboeien en wapenstok toe dienen. Uiteraard dienen deze te worden gebezigd door personen die over de nodige vaardigheden beschikken.
Jos
Goed zo minister Steur ! Want het zijn niet de aardigste mensen waar je mee te maken krijgt.Ze doen moeilijk om de kleinste meest onbelangrijke dingen vooral in natuurgebieden als je even van het paadje afwijkt en vriendelijk tegen dieren zijn ze al helemaal niet !Ze dreigen zo met het doodschieten van een hond met hun jachtgeweer of pakken het dier hardhandig op aan zijn nek waar je bij staat.

Vele burgers kennen deze verhalen.De politie doet het nog steeds beter op alle fronten ondanks de negatieve invloed van de gemeenteteams wat erg jammer is.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Jos laat zijn hond kennelijk los in een wildgebied en vervolgens heeft hij kritiek op BOA's.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Broadcaster op 15 april 2016 07:52. Jos ken ik niet maar hij geeft in elk geval aan dat er in zijn ogen iets fout is gegaan. Mag dat niet Broadcaster? De BOA's zijn in principe aardige mensen maar de aansturing kan wel medemenselijker waardoor ook de uitvoering prettiger over komt. In dit land gaat het toch altijd om gevoel (veiligheidsgevoel enz.) of vergis ik me? De manier van uitvoering daar ligt, net als bij veel politieboys en- girls, vaak het probleem.
secretaris / secretaris
@Jos: inderdaad, niet de aardigste mensen, nog zacht uitgedrukt. Dom, bot, provocerend en naar het wel lijkt gerekruteerd uit de a-socialen. Nep-politie die zich nog gewichtiger en belangrijker gaar voelen als ze bewapend worden. In dit geval: plusje voor Van der Steur. Jan en alleman trekt tegenwoordig een uniform aan of een mooi hesje en speelt dan ook wat voor agent. Geen BOA's meer maar meer echt blauw op straat, echte politie. Dan heb je meer kans normaal behandeld te worden.
Wiet ten Doeschate / directeur ixad-communicatie en vormgeving. Maastricht
'Verschuiving van geweldsmonopolie' zou impliceren dat het bij de politie weggehaald wordt en aan de BOA wordt toegekend. Als de BOA geweld zou mogen gaan gebruiken zou het een uitbreiding betekenen.

Ambulancepersoneel en brandweerlieden krijgen, helaas, in deze vreemde tijden ook steeds meer te maken met geweld. Ik heb nog niemand horen pleiten voor het bewapenen van die groepen, gelukkig.

Politiek verantwoordelijken en aangestelde bestuurders zouden naar mijn mening in moeten zien dat het niet goed is om operettepolitie in te zetten. BOA staat te vaak voor 'beperkt opgeleide ambtenaar'. Enig historisch besef zou goed zijn; we moeten terughoudend zijn met het in uniform steken van mensen. Schijnoplossingen in de vorm van BOA's leiden de aandacht af van de werkelijke prioriteiten. Een bestuurder die niet inziet dat de nepagent óók slecht is voor het imago en autoriteit van de politie toont m.i. aan weg te kijken van de echte problemen.
Pierre Janssens / gepensioneerd burgemeester
Is het zo'n moeite om te vertellen waar ''boa'' voor staat ?
Bas
Het is mij ook overkomen als je in een natuurgebied wandelt met je hond netjes aan de lijn om even te kijken naar een mooie plant of plek naast de gebaande paden dan heb je al een dreigprobleem. Boa's hebben gewoon een andere mentaliteit dan de politie ook op straat.Het is echt beter om deze gasten niet van pepperspray,meer macht ,wapenstokken en vuurwapens te voorzien.Zij zijn zelf overdreven agressief naar de burger.En dan krijg je vanzelf een tegenreactie.
Simons / Wachtmeester
Beste mensen. Als ik jullie reacties lees, dan maak ik op dat jullie negatief zijn tegenover de gemeentelijke BOA's. Ik ben zelf als wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee overgestapt naar de gemeente om als BOA te gaan werken. Dat er sprake is van nepagenten, operettepolitie en andere benamingen heeft vaak te maken met het optreden van de ambtenaren. Een BOA is beperkt in de opsporingsbevoegdheid en dus ook beperkt om op te treden. Het kan dus zijn dat je in een situatie terecht komt waarin je niet alles kunt en mag afhandelen. Wist u trouwens dat het verkeershandhavingsteam van politie bestaat uit BOA's? Wist u dat de weginspecteur van Rijkswaterstaat BOA is? En wist u dat er zelfs militairen van de Kmar BOA zijn? En mijn vraag aan u: "zijn zij dan ook nepagenten?".



Als we dan kijken naar de bewapening van gemeentelijke BOA's, lijkt het mij ongepast dat deze groep onbewapend is. Er zijn meerdere disciplines in Nederland die bewapend zijn. Dat de politie een monopolie heeft mbt tot deze bewapening is incorrect en een schijn. De geweldsmonopolie behoort tot de overheid. BOA's maken deel uit van deze overheid.



Een gemeentelijke BOA moet dezelfde certificering afleggen als andere bewapende ambtenaren. De BOA's zijn dus opgeleid en weten wanneer geweld toegepast mag worden. Als jij niet luistert naar wat de BOA zegt, dan is deze bevoegd gepast geweld te gebruiken om zijn beoogde doel te bereiken mits dit niet op een andere wijze bereikt kan worden. Ik stel voor, ook de gemeentelijke BOA volledig te bewapenen, net zoals de BOA's van de politie, de Kmar, de fiscus en andere overheden in dienst zijn.
Ron / adviseur
Niet de politie heeft het geweldsmonopolie, de overheid heeft dat. Het is de overheid die de politie toestaat om in bepaalde omstandigheden gepast geweld toe te passen met gebruikmaking van de hulpmiddelen die de overheid voor een goede taakuitoefening ter beschikking stelt. Ik zou niet weten waarom een BOA opgeleid door de overheid en daartoe gemachtigd door de overheid, geen speciale bevoegdheden zou mogen hebben. Helaas trekt de politie al jaren een te grote broek aan. Al jaren ontbreekt politie op straat en word er niks aan handhaving gedaan op het gebied van fietsen op het trottoir, met een brommer scheuren daar waar het niet mag, rotzooi achterlaten op straat, hangen en overlast veroorzaken, etc. Ik juich het toe als de bevoegdheden van BOA's worden uitgebreid.
Jeroen Kleinsma
Dhr. Simons bevestigd nogmaals alle reacties.

Blijf alstublieft bij uw besluit minister Steur.

En misschien een strengere selectie voordat iemand boa mag worden ?



Marit Melissen
Boa's passen te snel geweld en ongepast gedrag toe en willen dit blijkbaar ook graag je ziet het veel. Riskant en zinloos.Ze komen meteen te dichtbij om niets.

We hebben sowieso in deze decentralisatie tijden een sterke minister Steur nodig.
John van der Ley
Boa's moeten geen gebruik mogen maken van handboeien dit lijkt me geen goed idee.

Er moet gewerkt worden aan de houding van de boa daar schuilt het probleem.De burger schiet hierdoor in de verdediging als de boa weer eens over de schreef gaat.Voor de houding van de politie is ( over het algemeen ) meer ontzag. Zij zijn rustig,beleefder en communiceren beter. Al is dat hier en daar verandert door de contacten met de wijkteams dat moet ik ook beamen.Je kunt eenvoudigweg niet alles aannemen wat de ( ggz ) wijkteams melden.Dat is een hele andere wereld met een reputatie.

We willen graag dat de politie blijft zoals die was.

O. ten Hove
Het probleem met de BOA's is dat het vaak kansarmen zijn die uit de kaartenbakken van de sociale dienst worden gerekruteerd en veelal allochtoon zijn met de daarbij behorende mentaliteit die het leuk vinden om macht uit te oefenen en dan niet eens onbevooroordeeld maar op basis van etniciteit. Een Marokkaanse boa zal niet snel een Marokkaan aanpakken... Mensen die jarenlang in de bijstand zitten (ten minste als ze onder de 50 jaar zijn) zijn veelal kansloos door opleiding en ongeschiktheid wegens het onbreken van sociale vaardigheden. Boa's okay maar niet uit de kaartenbakken van de sociale dienst.
Jos / hoofd oov
Als ik de reactie van Joschke, oud-consulent soza, lees bekruipt mij het gevoel dat hij toch tracht gast te houden aan zijn oude rol van consulent. Ook ik ken de periode uit begin/medio 90'er jaren waarin veel gemeenten een project stadswacht zijn gestart. Deelnemers aan die projecten werden destijds veelal gerekruteerd uit de diverse bakken bij Soza, waarbij mensen op basis van diverse gesubsidieerde regelingen (Melkert, Jeugdwerkgarantplan en later WiIW en ID, binnen de gemeentelijke organisatie werden geplaatst als stadswacht. Deze mensen werden veelal als gastheer/gastvrouw en ogen en oren voor de overige organisatieonderdelen te werk gestald. Deze functie is naar mijn mening echter niet meer vergelijkbaar met de huidige BOA, immers moeten deze voldoen aan steeds strengere eisen en jaarIjkse bijscholing, dit waar in het recente verleden kon worden volstaan met 5-jaarlijkse bijscholing.
Een gemeente die ondanks een steeds verder terugtredende politie op het gebied van leefbaarheid en overlast (gevolg van bezuinigingen en daaruit voort vloeiende prioritering) kan vrijwel niet anders dan investeren in een kwantitatief en kwalitatief goed team handhaving. Uiteraard kan ook binnen die groep medewerkers incidenteel sprake zijn van niet of minder professioneel optreden, wellicht ook een kwestie van terug geven wat je qua reactie terug krijgt.
Van veghel / BOA
Wij als handhavers hebben zeker meer geweld op straat vergeleken met andere jaren. We krijgen geen geweldsbevoegdheid met transportboeien. We zien vaker dat we zelf geweld moeten gebruiken maar moeten binnen de grenzen blijven waardoor er vaak agressieve personen gewoon weglopen en ons uitlachen. Dit wil je ook niet als handhaver. Geweldsbevoegdheden en transportboeien helpt ons als handhaver zeker om binnen de wet te kunnen handhaven als het uit de hand loopt. Zeer jammer dat de minister er zo over denkt en dat de veiligheid van de boa's op straat zo ten min komt. De politie is niet altijd inzet baar omdat deze vaak andere taken hebben binnen hun gebied. Er zullen zeker meer mishandelingen komen tegen de boa's amdat de meerdere burgers niet eens weten wat de taken en de bevoegdheden zijn van een BOA. De minister miet maar eens goed nadenken of geweldsbevoegdheid en transportboeien gewoon een standaard onderdeel wordt voor de BOA.
Karel
Het agressieve grensoverschrijdende machtsgedrag van de wijkteams lijkt erg veel op dat van de boa's.Met het verschil dat zij duidelijk laten blijken onze persoonsgegevens in handen te hebben.

Samen op een communicatie cursus hoe beheers ik mezelf hoe blijf ik rustig zonder meteen te dreigen en te kleineren misschien ? Geen wapens dus !
Niels / Ambtenaar
Menig uitroepteken in onderstaande reacties komt op mij over als "richting agressief". Op zulke momenten zou ik toch graag een BOA aan mijn zijde hebben, die bevoegd is uitroeptekens te gebruiken.
doeterniettoe / -
De opkomst van de BOA's is voor het grootste deel te wijten aan de afgang van de politie. Inclusief geweldsmiddelen.

Het is triest dat de politiek zich er weer onderuit wil praten (maar het is dat of toegeven dat hun beleid qua politie faalt).
Arjan
De BOA's hebben het weer gedaan....



Als je je aan de regels houdt heb je niets te vrezen.



Punt is alleen dat door het handhavingstekort grote groepen mensen in de veronderstelling zijn gaan verkeren dat ze "boven de wet staan".

Bijv. hondenbezitters van wie de grote meerderheid zich niets aantrekt van opruim- of aanlijnplicht.

Jolanda
We hebben ministers met verstand nodig zo snel mogelijk voor dat het nog verder uit de hand loopt.

Dit gaat om machtsmisbruik.

Dit gedrag moet gehandhaafd worden.

Boa's moeten alleen burgers aanspreken als dit strikt nodig en terecht is. En het wijkteampersoneel: als de burger hetzelfde gedrag zou vertonen dan zouden ze gearresteerd worden.Nu gebeurt er niets.

Het klopt niet meer in dit landje.regels moeten voor iedereen gelden.
Advertentie