of 59318 LinkedIn

‘Geweldsmonopolie verschuift niet naar boa’s’

Er is geen sprak van een verschuiving van het geweldsmonopolie van politie naar gemeentelijke boa’s. Dat zegt minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie in antwoord op Kamervragen.

Er is geen sprak van een verschuiving van het geweldsmonopolie van politie naar gemeentelijke boa’s. Dat zegt minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie in antwoord op Kamervragen.

Veiligheid op straat
In het recent verschenen rapport ‘Stadshandhaver’ schreven onderzoekers aan de Radboud Universiteit Bas van Stokken en Pim Foeksens dat ‘de veiligheidszorg in de openbare ruimte niet langer het exclusieve domein is van de politie’. Volgens de onderzoekers verschuift het geweldsmonopolie steeds meer naar de boa’s en maken gemeenten ook steeds meer gebruik van boa’s om de veiligheid in op straat te handhaven.

Toestemming
De minister wijst erop dat het mogelijk is boa’s, afhankelijk van hun taken, uit te rusten met wapens. Meestal gaat het dan om een wapenstok, handboeien of pepperspray. Instanties die boa’s met deze zaken willen uitrusten, moeten daarvoor toestemming krijgen als de boa kan laten zien dat hij goed met de wapens kan omgaan en een positief advies heeft gekregen van politie en Openbaar Ministerie.

Leefbaarheid
Uit een onderzoek van het AD bleek dat gemeenten willen dat hun boa’s beter bewapend kunnen worden. 40 procent van de handhavers is afgelopen jaar mishandeld. Dat zou de reden zijn waarom gemeenten graag willen dat hun handhavers zich kunnen verweren. Van der Steur is het daar niet mee eens. De minister vindt dat de boa er voornamelijk is voor de leefbaarheid en de politie voor handhaving en toezicht. Hij ziet dan ook geen oplossing in het zwaarder bewapenen van de  boa’s. ‘Wanneer boa’s agressief worden benaderd, dan kunnen zij deze personen aanhouden en overdragen aan de politie,’ stelt de minister.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jos op
Goed zo minister Steur ! Want het zijn niet de aardigste mensen waar je mee te maken krijgt.Ze doen moeilijk om de kleinste meest onbelangrijke dingen vooral in natuurgebieden als je even van het paadje afwijkt en vriendelijk tegen dieren zijn ze al helemaal niet !Ze dreigen zo met het doodschieten van een hond met hun jachtgeweer of pakken het dier hardhandig op aan zijn nek waar je bij staat.
Vele burgers kennen deze verhalen.De politie doet het nog steeds beter op alle fronten ondanks de negatieve invloed van de gemeenteteams wat erg jammer is.
Door Jos (hoofd oov) op
Als de boa agressief wordt benaderd moet hij de betreffende persoon aanhouden en overdragen aan politie. Op papier een stelling die klopt als een bus. Maar een agressief persoon aanhouden met uitsluitend verbale vaardigheden of blote handen zonder hulpmiddelen is volgens mij in de praktijk toch net iets anders. Daarnaast heeft een gemeente tot taak haar medewerkers zoveel als mogelijk veilige arbeidsomstandigheden te bieden; daar kunnen dus ook middelen als handboeien en wapenstok toe dienen. Uiteraard dienen deze te worden gebezigd door personen die over de nodige vaardigheden beschikken.