of 59318 LinkedIn

‘Geweldsmonopolie verschuift niet naar boa’s’

Er is geen sprak van een verschuiving van het geweldsmonopolie van politie naar gemeentelijke boa’s. Dat zegt minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie in antwoord op Kamervragen.

Er is geen sprak van een verschuiving van het geweldsmonopolie van politie naar gemeentelijke boa’s. Dat zegt minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie in antwoord op Kamervragen.

Veiligheid op straat
In het recent verschenen rapport ‘Stadshandhaver’ schreven onderzoekers aan de Radboud Universiteit Bas van Stokken en Pim Foeksens dat ‘de veiligheidszorg in de openbare ruimte niet langer het exclusieve domein is van de politie’. Volgens de onderzoekers verschuift het geweldsmonopolie steeds meer naar de boa’s en maken gemeenten ook steeds meer gebruik van boa’s om de veiligheid in op straat te handhaven.

Toestemming
De minister wijst erop dat het mogelijk is boa’s, afhankelijk van hun taken, uit te rusten met wapens. Meestal gaat het dan om een wapenstok, handboeien of pepperspray. Instanties die boa’s met deze zaken willen uitrusten, moeten daarvoor toestemming krijgen als de boa kan laten zien dat hij goed met de wapens kan omgaan en een positief advies heeft gekregen van politie en Openbaar Ministerie.

Leefbaarheid
Uit een onderzoek van het AD bleek dat gemeenten willen dat hun boa’s beter bewapend kunnen worden. 40 procent van de handhavers is afgelopen jaar mishandeld. Dat zou de reden zijn waarom gemeenten graag willen dat hun handhavers zich kunnen verweren. Van der Steur is het daar niet mee eens. De minister vindt dat de boa er voornamelijk is voor de leefbaarheid en de politie voor handhaving en toezicht. Hij ziet dan ook geen oplossing in het zwaarder bewapenen van de  boa’s. ‘Wanneer boa’s agressief worden benaderd, dan kunnen zij deze personen aanhouden en overdragen aan de politie,’ stelt de minister.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marit Melissen op
Boa's passen te snel geweld en ongepast gedrag toe en willen dit blijkbaar ook graag je ziet het veel. Riskant en zinloos.Ze komen meteen te dichtbij om niets.
We hebben sowieso in deze decentralisatie tijden een sterke minister Steur nodig.
Door Jeroen Kleinsma op
Dhr. Simons bevestigd nogmaals alle reacties.
Blijf alstublieft bij uw besluit minister Steur.
En misschien een strengere selectie voordat iemand boa mag worden ?

Door Ron_8491 (adviseur) op
Niet de politie heeft het geweldsmonopolie, de overheid heeft dat. Het is de overheid die de politie toestaat om in bepaalde omstandigheden gepast geweld toe te passen met gebruikmaking van de hulpmiddelen die de overheid voor een goede taakuitoefening ter beschikking stelt. Ik zou niet weten waarom een BOA opgeleid door de overheid en daartoe gemachtigd door de overheid, geen speciale bevoegdheden zou mogen hebben. Helaas trekt de politie al jaren een te grote broek aan. Al jaren ontbreekt politie op straat en word er niks aan handhaving gedaan op het gebied van fietsen op het trottoir, met een brommer scheuren daar waar het niet mag, rotzooi achterlaten op straat, hangen en overlast veroorzaken, etc. Ik juich het toe als de bevoegdheden van BOA's worden uitgebreid.
Door Simons (Wachtmeester ) op
Beste mensen. Als ik jullie reacties lees, dan maak ik op dat jullie negatief zijn tegenover de gemeentelijke BOA's. Ik ben zelf als wachtmeester van de Koninklijke Marechaussee overgestapt naar de gemeente om als BOA te gaan werken. Dat er sprake is van nepagenten, operettepolitie en andere benamingen heeft vaak te maken met het optreden van de ambtenaren. Een BOA is beperkt in de opsporingsbevoegdheid en dus ook beperkt om op te treden. Het kan dus zijn dat je in een situatie terecht komt waarin je niet alles kunt en mag afhandelen. Wist u trouwens dat het verkeershandhavingsteam van politie bestaat uit BOA's? Wist u dat de weginspecteur van Rijkswaterstaat BOA is? En wist u dat er zelfs militairen van de Kmar BOA zijn? En mijn vraag aan u: "zijn zij dan ook nepagenten?".

Als we dan kijken naar de bewapening van gemeentelijke BOA's, lijkt het mij ongepast dat deze groep onbewapend is. Er zijn meerdere disciplines in Nederland die bewapend zijn. Dat de politie een monopolie heeft mbt tot deze bewapening is incorrect en een schijn. De geweldsmonopolie behoort tot de overheid. BOA's maken deel uit van deze overheid.

Een gemeentelijke BOA moet dezelfde certificering afleggen als andere bewapende ambtenaren. De BOA's zijn dus opgeleid en weten wanneer geweld toegepast mag worden. Als jij niet luistert naar wat de BOA zegt, dan is deze bevoegd gepast geweld te gebruiken om zijn beoogde doel te bereiken mits dit niet op een andere wijze bereikt kan worden. Ik stel voor, ook de gemeentelijke BOA volledig te bewapenen, net zoals de BOA's van de politie, de Kmar, de fiscus en andere overheden in dienst zijn.
Door Bas op
Het is mij ook overkomen als je in een natuurgebied wandelt met je hond netjes aan de lijn om even te kijken naar een mooie plant of plek naast de gebaande paden dan heb je al een dreigprobleem. Boa's hebben gewoon een andere mentaliteit dan de politie ook op straat.Het is echt beter om deze gasten niet van pepperspray,meer macht ,wapenstokken en vuurwapens te voorzien.Zij zijn zelf overdreven agressief naar de burger.En dan krijg je vanzelf een tegenreactie.
Door Pierre Janssens ( > 13 jaar gepensioneerd gemeentebestuurder) op
Is het zo'n moeite om te vertellen waar ''boa'' voor staat ?
Door wiet ten Doeschate (directeur ixad vormgeving - communicatie - marketing) op
'Verschuiving van geweldsmonopolie' zou impliceren dat het bij de politie weggehaald wordt en aan de BOA wordt toegekend. Als de BOA geweld zou mogen gaan gebruiken zou het een uitbreiding betekenen.
Ambulancepersoneel en brandweerlieden krijgen, helaas, in deze vreemde tijden ook steeds meer te maken met geweld. Ik heb nog niemand horen pleiten voor het bewapenen van die groepen, gelukkig.
Politiek verantwoordelijken en aangestelde bestuurders zouden naar mijn mening in moeten zien dat het niet goed is om operettepolitie in te zetten. BOA staat te vaak voor 'beperkt opgeleide ambtenaar'. Enig historisch besef zou goed zijn; we moeten terughoudend zijn met het in uniform steken van mensen. Schijnoplossingen in de vorm van BOA's leiden de aandacht af van de werkelijke prioriteiten. Een bestuurder die niet inziet dat de nepagent óók slecht is voor het imago en autoriteit van de politie toont m.i. aan weg te kijken van de echte problemen.
Door secretaris ver. PEL op
@Jos: inderdaad, niet de aardigste mensen, nog zacht uitgedrukt. Dom, bot, provocerend en naar het wel lijkt gerekruteerd uit de a-socialen. Nep-politie die zich nog gewichtiger en belangrijker gaar voelen als ze bewapend worden. In dit geval: plusje voor Van der Steur. Jan en alleman trekt tegenwoordig een uniform aan of een mooi hesje en speelt dan ook wat voor agent. Geen BOA's meer maar meer echt blauw op straat, echte politie. Dan heb je meer kans normaal behandeld te worden.
Door loekoek (vm. jur.medew.gsd) op
@Broadcaster op 15 april 2016 07:52. Jos ken ik niet maar hij geeft in elk geval aan dat er in zijn ogen iets fout is gegaan. Mag dat niet Broadcaster? De BOA's zijn in principe aardige mensen maar de aansturing kan wel medemenselijker waardoor ook de uitvoering prettiger over komt. In dit land gaat het toch altijd om gevoel (veiligheidsgevoel enz.) of vergis ik me? De manier van uitvoering daar ligt, net als bij veel politieboys en- girls, vaak het probleem.
Door Broadcaster op
Jos laat zijn hond kennelijk los in een wildgebied en vervolgens heeft hij kritiek op BOA's.