Advertentie

Geweld treft merendeel burgemeesters Gelderland

Burgemeesters van Gelderse gemeenten vangen soms letterlijk de klappen op. Meer dan de helft zegt het afgelopen jaar met agressie of geweld te maken te hebben gehad. Gemiddeld vijf keer per persoon zelfs.

29 augustus 2017
Gelderse-grungevlag-shutterstock-1689159952.jpg

Ruim de helft van de Gelderse burgemeesters (56 procent) heeft in het afgelopen jaar te maken gehad met agressie en geweld door burgers. Van alle politieke ambtsdragers in Gelderland zegt een kwart slachtoffer te zijn geworden van schelden, bedreiging, intimidatie, slaan of schoppen. Gemiddeld kregen de slachtoffers er vijfmaal mee te maken.

Vestiging AZC's

Veel incidenten deden zich voor tijdens de conflicten in de Achterhoek over bezuinigingen in de thuiszorg. Ook de vluchtelingenproblematiek en mogelijke vestiging van asielzoekerscentra waren een reden om bestuurders aan te vallen. Dat blijkt uit een onderzoek dat de provincie Gelderland heeft laten doen naar geweld tegen Gelderse bestuurders en politici. Uitschelden en bedreigen komt het meest voor en vaak recht in het gezicht of via sociale media.

Mentale problemen

Maar bij een aantal slachtoffers stond ook ineens iemand in de tuin of voor de deur. ,,Ik neem tegenwoordig mijn hond mee als er een vreemde aanbelt'', zegt een slachtoffer. Een derde van de slachtoffers zegt nog steeds minder werkplezier, mentale problemen of verdriet te hebben. De provincie vindt het geweld onacceptabel en gaat trainingen organiseren voor bestuurders en ambtenaren over de omgang met dergelijke problemen. (ANP)

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Daan
56% van de BM's? Dat lijkt me niet bovengemiddeld. Ik denk dat 56% van de Nederlanders in het afgelopen jaar wel te maken gehad met agressie en geweld door andere burgers.



En slechts een kwart van de politieke ambtsdragers die te maken kreeg met o.a. schelden? Goh, die worden dan behoorlijk ontzien. Ik denk dat iedere Nederlander toch wel minstens een maal per jaar wordt uitgescholden.
Hans / afdelingsmanager
Oh dear, how sad, never mind...
Hendrik
De oplossing van de provincie: trainingen voor bestuurders en ambtenaren over de omgang met dergelijke problemen! Raar. Je moet toch de veroorzakers aanpakken? Zorg ervoor dat geweld uitzonderlijk wordt.
Paul Vreeke / directeur/eigenaar van APAPS
"De provincie vindt het geweld onacceptabel en gaat trainingen organiseren voor bestuurders en ambtenaren over de omgang met dergelijke problemen." Dit noemen wij in Gouda het paard achter de wagen spannen. Achterhaal eerst eens waar de agressie vandaan komt, waar het door wordt veroorzaakt en pak dàt vervolgens aan is mijn advies.
Corine
De gemeenten vertonen zelf ook geen voorbeeldgedrag.
Erik Peters / adviseur-inspecteur-auditor-docent Politie Keurmerk Veilig Wonen
Een aantal jaren geleden werd de mogelijkheid geboden om de woningen van leden van B&W bouwkundig te laten beveiligen conform de eisen van het Politie Keurmerk Veilig Wonen, hét keurmerk als het gaat om bouwkundige beveiliging.

Wellicht een overweging om dit nu opnieuw op te nemen in de maatregelen om leden van B&W te beveiligen. Een bijkomend voordeel is ook dat dezelfde leden van B&W dan per definitie óók ambassadeurs kunnen zijn voor het Politie Keurmerk Veilig Wonen.

Overigens ligt sinds 2005 de regierol voor het toepassen van het PKVW bij de gemeente.

Meer weten? www.cbenv.nl
Bjorn
Ik vind het een beetje vreemde verhoudingen: de gemeenten mogen alles qua gedrag en als de burger iets doet op een assertieve manier zelfs maar een beetje voor zichzelf op komt of zijn stem verheft omdat klachten worden genegeerd dan wordt er wel wat aan gedaan.Het klopt voor geen meter meer. Ze beheren gevoelige gegevens dat doet de zaak ook geen goed. De gemeenten moeten inderdaad ook eens bij zichzelf te rade gaan.De gemeente is iets zakelijks en nu plots zitten ze in de privesfeer en de zorg dat brengt ook een ander onbehaaglijk gevoel en sfeer en de gegevens liggen echt overal ze storen zich niet aan de privacyregelwetgeving.
Advertentie