Advertentie

Gevecht om de miljoenen: 1-0 voor Bos

Morgen besluiten de colleges van de lagere overheden of ze in bezwaar gaan tegen de kroonvernietiging door Wouter Bos. Bezwaar betekent in dit geval naar de bestuursrechter van de Raad van State.

10 november 2008

Vleugellam
De lagere overheden die zelfstandig hun geld uit IJsland proberen terug te halen, zijn nu vleugellam gemaakt door minister Bos. Hij heeft hun beslaglegging op het geld bij de gewraakte banken ongedaan gemaakt, oftewel kroonvernietiging toegepast. Het voorstel van de overheden om een derde onafhankelijke partij te laten bemiddelen heeft Bos van tafel geveegd.

'Stap naar achteren'

De provincies en gemeenten zijn diep teleurgesteld in de houding van de minister. Woordvoerder Wrister Grommers van de provincie Noord-Holland begrijpt niets van de starheid van het kabinet: ‘Minister Bos beschuldigt ons ervan voor te dringen. Maar wij stonden al meteen vooraan door heel snel beslag te laten leggen. Wij hebben ook meteen aansluiting bij het Rijk gezocht. Die vond dat wij een stap naar achteren moesten doen. Wij willen best een stap opzij doen, maar onze juridische positie geven wij natuurlijk niet zomaar op.’

Geen goede deal
‘Er viel ook niet echt te praten met de vertegenwoordigers van het Rijk,’ vervolgt Grommers. ‘Er kon geen enkele toezegging gedaan worden, we zouden het achteraf wel te horen krijgen of er nog een bedrag voor de lagere overheden uitgesleept kon worden. We bekijken het puur zakelijk, dat is voor ons geen goede deal, met de beslaglegging stonden we tenminste sterk.’

Akkoord met bezwaar
Aangenomen wordt dat morgen alle lagere overheden akkoord gaan met het bezwaar. De gang naar de bestuursrechter is dan ook zo goed als zeker. De provincie Groningen (-30 miljoen) en de gemeente Den Haag (-10 miljoen) zijn de enige lage overheden die wel vrijwillig de controle uit handen hebben gegeven aan het Rijk.

Lees ook:
'Kroonvernietiging mogelijk in kwestie spaartegoeden' (03/11/2008)
Terughalen spaartegoeden: ieder voor zich (07/11/2008)

 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie