Advertentie

Genomineerden Beste Lokale Bestuurder 2013 bekend

Een maand lang konden lezers van Binnenlands Bestuur laten weten wie ze de beste lokale bestuurder van 2013 vonden. Daaruit stelde de redactie een lijst van tien kandidaten samen.

31 januari 2014

Een maand lang konden lezers van Binnenlands Bestuur laten weten wie ze de beste lokale bestuurder van 2013 vonden. Daaruit stelde de redactie een lijst van tien kandidaten samen.

Een goede bestuurder is een daadkrachtige bestuurder. Dat blijkt uit de lijst van aangedragen kandidaten. Bijna de helft van alle respondenten noemt daadkracht als belangrijkste kwaliteit van hun favoriet. Overige kwaliteiten (creativiteit, moed, toegankelijkheid en vakkundigheid) scoren ongeveer in gelijke mate veel lager.

 

De shortlist in alfabetische volgorde:

Afbeelding

Janny Bakker

Wmo-wethouder Janny Bakker (CDA) van Huizen schudde gemeenten wakker met een brandbrief naar staatssecretaris Van Rijn. De overheveling van persoonlijke verzorging naar verzekeraars in plaats van naar gemeenten werd massaal door gemeenten verworpen.
 



Hans BuijtelaarAfbeelding

Respondenten roemen de toegankelijkheid, gedrevenheid en vakkundigheid van de Amersfoortse wethouder Financiën Hans Buijtelaar (VVD). Hij realiseerde niet alleen een bezuiniging van 20 miljoen, maar wist tegelijkertijd een decennialange discussie over een betere ontsluiting van Amersfoort te beslechten.


 

Afbeelding

Ferd Crone
Met de onverwachte verkiezing tot Culturele Hoofdstad van Europa in 2018 oogst burgemeester Ferd Crone (PvdA) van Leeuwarden veel lof, evenals met zijn krachtdadige optreden tijdens de omvangrijke centrumbrand in oktober afgelopen jaar.
 




Anno Wietze HiemstraAfbeelding

Dankzij ‘Het Hoogeveen Bouwpakket’ stimuleerde wethouder Anno Wietze Hiemstra (CDA) op een groot aantal fronten de lokale bouwmarkt. Van kortingen op bouwgrond, vergunningen binnen een week, halvering van de leges en goedkope leningen tot het minimaliseren van welstand.

 

AfbeeldingBirgit op de Laak

Wethouder Birgit op de Laak (PvdA) krijgt veel waardering voor de wijze waarop ze vormgeeft aan de decentralisaties in het sociale domein. Daarnaast scoorde ze als milieuwethouder door de Horstenaren tot de beste afvalscheiders van Nederland te maken.
 

Mariëtte PennartsAfbeelding

Gedeputeerde Mariëtte Pennarts (GroenLinks) van de provincie Utrecht krijgt de handen op elkaar voor haar inzet om al een jaar voor de deadline zoveel mogelijk jeugdzorgtaken naar de gemeenten over te hevelen. ‘Er is moed nodig om los te laten als je heel gedreven bent’, schrijft een ambtenaar.

Afbeelding

Albert Rodenboog

Burgemeester Albert Rodenboog (CDA) van Loppersum wordt geprezen voor zijn tomeloze inzet om de gevolgen van de aardschokken in zijn gemeente onder de aandacht te brengen. ‘Hij is het gezicht geworden van de strijd tegen de oneerlijke gaswinning door het grootkapitaal ten koste van de burgers’, meent een wethouder.



Robert StrijkAfbeelding

De Leidse wethouder Robert Strijk (D66) wordt door zijn stad ‘op handen gedragen’. Ondernemers zien in hem ‘de beste wethouder Economie’ die Leiden ooit heeft gehad, stelt een raadslid. Hij opereert zonder dubbele agenda en spreekt duidelijke taal. Sterk verbeterde regionale samenwerking wordt eveneens aan Strijk toegeschreven.

 

Afbeelding

Lambert Verheijen
Mede dankzij uitgebreide bestuurlijke ervaring slaagde dijkgraaf Lambert Verheijen (PvdA) van waterschap Aa en Maas erin elf partijen achter het Deltaplan Hoge Zandgronden te krijgen. Dit plan moet het regionale watersysteem en de ruimtelijke inrichting in Noord-Brabant en Limburg klimaatbestendig maken.

Peter van de Wiel

Afbeelding

Wethouder Peter van de Wiel (Combinatie95) van Boxtel vocht als David tegen Goliath om schaliegasboringen in zijn gemeente tegen te houden. ‘Het werd geen ‘not in my backyard’-discussie van één gedupeerde gemeente, maar dankzij hem een brede maatschappelijke discussie’, schrijft een wethouder. Zijn gedrevenheid en betrokkenheid bij bezorgde burgers, droegen bij aan zijn populariteit.


Verantwoording

Deze lijst is gebaseerd op bijna 200 inzendingen van bestuurders, raadsleden, ambtenaren en een klein aantal externen, vanuit alle decentrale bestuurslagen. De redactie van Binnenlands Bestuur heeft bij min of meer gelijke populariteit van genoemde kandidaten gekeken naar de verhouding tussen mannen en vrouwen en naar de spreiding over het land. Tot slot heeft de redactie de voorgedragen kandidaten die ook al op de shortlist stonden van de verkiezing Beste Bestuurder van 2012 buiten beschouwing gelaten.

Stemmen?
Ga naar www.binnenlandsbestuur.nl/bestebestuurder2013 en stem op uw kandidaat voor de verkiezing Bestuurder van 2013. Stemmen kan tot vrijdag 14 februari. De winnaar wordt op donderdag 27/2 bekend gemaakt tijdens het BB-raadsledendebat in Driebergen.

Reacties: 26

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Dirktje / inwoner
Mijn stem gaat naar dhr Rodenboog, de reden hiervoor is dat deze burgemeester op een ingetogen wijze de belangen van zijn inwoners onder de aandacht van de overheid heeft gebracht!
Burger / ondernemer
Dhr. Buijtelaar van Amersfoort verdedigt inderdaad standvastig typische VVD-zaken. Onder andere een snelweg dwars door de stad en het niet willen afboeken van grote verliezen op de grondposities. Of je dat goed bestuur kunt noemen zal niet bij deze lokale-bestuuder-verkiezing blijken, misschien zelfs niet op 19 maart, maar wel over een flink aantal jaar, als de dhr. Buijtelaar weer gewoon ergens ICT-systemen aan het verkopen is.
Peter Kelder / communicator
Als 'daadkracht' het enige kriterium zou zijn bij de beoordeling van beste bestuurder-kandidaten, dan moet onze Mariette gaan winnen....Juist op het ongelofelijk moeilijke terrein van de Jeugdzorg is zij heel 2013 druk in de weer geweest samen met het gehele jeugdzorgveld, de Utrechtse gemeenten en haar eigen ambtenaren, de jeugdzorgtransitie inhoud te geven. De Utrechtse gemeenten weten dat Mariette Pennarts voor hen de weg effent naar een succesvol vervolg van de jeugdzorg in onze provincie.

Waarin een kleine provincie met deze 'kleine' maar zeer moedige en communicatief sterke bestuurder GROOT kan zijn !
Hannah de Jong / Organisatieadviseur
Bij Buijtelaar is het aardig om te weten welk dossier hier in de tekst wordt bedoeld. Als het gaat om de aanleg westtangent, dan is het passend, eindelijk heeft Amersfoort dan een 'rondweg'.. Als het gaat om het dossier Kersenbaan dan heeft de Raad van State met haar uitspraak die discussie beslecht, niet Buijtelaar. Helaas doorstaat dat dossier de toets van effectiviteit, modern verkeersbeleid en duurzaamheid niet; juist door de aanleg van de westtangent en de nieuwe locatie van het ziekenhuis. Jammer van > 25 mln euro.
mr. J.J.Lambeck / raadslid
Vanwege een brandbrief van mij aan hem, kwam Rodenboog pas 8 maanden na de aardbevingen een beetje in actie! Als u dat daadkracht noemt ! De voorlichting aan de inwoners is abominabel slecht, de kans op aardbevingen nog even groot: heeft niets bereikt.
mr. J.J.Lambeck / raadslid
Rodenboog,bah. Wat heeft Rodenboog bereikt door zijn zogenaamde daadkracht ? Nul komma nul. Rodenboog doet niets meer dan koffiedrinken met de NAM. Toen Kamp naar Loppersum kwam bestookte Rodenboog ons provocerend en achterbaks met dranghekken en pelotons politie en ME: walgelijk.

Het is gewoon een slijmerig mannetje, samen met "zijn" wethouder, die hem in een opzetje nomineerde!
ir E.H.J.M. de Groot / Lid Dagelijks Bestuur Waterschap Aa en Maas
Ik stem Lambert Verheijen, omdat hij als lokale en regionale bestuurder de problematiek van de zoetwatervoorziening voor de Nederlandse zandgronden op de kaart heeft gezet.



Hierbij schakelt hij niet alleen op lokaal niveau (zowel bestuurlijk als maatschappelijk), maar ook op provinciaal en nationaal niveau.
Mieke
Zojuist was een enthousiaste Birgit bij me op de koffie. Een geweldige wethouder die rechtstreeks contact met de inwoners van Horst aan de Maas heel belangrijk vindt en hier veel tijd instopt.
Veldman / journalist
Waarom stemmen, Eric de Kluis? Waarom maakt u als gerenommeerd blad niet zelf een goede afweging? Hoe kunnen we vanuit Amersfoort Jantje uit Hoogeveen met Pietje in Delfzijl vergelijken? Hou hier mee op!
SB Weijers
"CDA-lobby voor Rodenboog! Dat gaat als volgt: Rodenboog, CDA, voordracht van R. door Wethouder Prins, CDA, degenen die hem prijzen, allemaal CDA! Wat zegt de wereldberoemde Redmond O'Hanlon over die mensen: " Religieus geïnspireerde mensen zijn de meest gevaarlijke die er zijn, zij zijn degenen die anderen pijn doen en laten lijden". Juist die mensen hebben altijd het woord "respectvol" voor in de mond! Dus, Rodenboog, absoluut niet! Geef mij Fred Crone maar!"
Wibe Ophof
Peter v/ Wiel is goed bezig
Een Leidse
Fantastisch dat Robert Strijk genomineerd is! Terecht omdat er eindelijk een wethouder Financien is die de jarenlange troep van zijn voorgangers aanpakt.

E.L. Meertens
"Robert Strijk (D66) wordt door zijn stad ‘op handen gedragen’". Dat is onjuist. Buiten een kringetje van ondernemers en partijgenoten ligt hij helemaal niet goed in Leiden. Er is daar veel kritiek op deze wethouder van asfalt en financiële fouten. Op 6 september 2013 meldde de website van Binnenlands Bestuur: "De Leidse wethouders Jan-Jaap de Haan (werk en inkomen, CDA) en Robert Strijk (financiën, D66) hebben de gemeenteraad vorig jaar bewust onjuist, onvolledig en te laat geïnformeerd over een financiële misser. De raad is daarnaast diverse keren onjuist en onvolledig geïnformeerd over financiële problemen." Dat is een doodzonde voor een bestuurder en een extra ernstige voor een wethouder van financiën, laat staan dat zo iemand " lokale bestuurder van het jaar" kan zijn.
Leidenaar
Dat rapport en de berichtgeving erover was zwaar overtrokken. Niet voor niets heeft geen enkele partij (niet oppositie en niet coalitie) tijdens de raadsvergadering waarin dit punt besproken werd een motie van wantrouwen, treurnis of iets van dergelijke strekking ingediend.
Hans van Wegen / BPA / Fractievoorzitter Burger Partij Amersfoort (BPA)
de gezamenlijke VVD afdeling en VVD fractie van Amersfoort heeft goed werk verricht met ruim 29 nominaties op dezelfde persoon tw Hans Buijtelaar Zo kom je vanzelf hoog op de lijst
Matthijs Lambooy
Buijtelaar heeft besloten een weg aan te leggen die helemaal niet meer nodig is na de verhuizing van twee ziekenhuizen en de leegstand van kantoren in Amersfoort centrum. Plus doet hiermee een groot deel van de omwonenden veel verdriet. Besturen is meer dan ideeen doordrukken tegen wil en dank. Voor mij zak hij door het ijs.
Stoffel
Die dijkgraaf van Waterschap Aa en Maas mag het natuurlijk nooit worden. Die belazert zelfs zijn eigen bestuur door een gigasubsidie aan Heineken onder de pet te houden.
F. Saarloos / gepensioneerd
Hoe is het mogelijk. Dit lijkt een beetje op de verkiezing van dhr Cohen. Ja, hij had goede dingen gedaan, maar er was ook een keerzijde die niet werd belicht.

Hier kun je stellen dat dhr Buijtelaar een daadkrachtig bestuurder is, maar bovenal één die, kost wat kost, zijn zin doordrijft en weinig respect toont voor de burgers die hij mede bestuurt.

Ik vind dat dhr Buijtelaar iets te ruimhartig met het gemeenschapsgeld is omgesprongen. Hoezo 20 miljoen bezuinigd. Denk even aan Vathorst.

Er hangt, als een zwaard van Damocles, nog steeds een onvoorwaardelijke creditgarantie van 175 miljoen boven ons hoofd. En daarvoor is Amersfoort helemaal alleen aansprakelijk.
Hans van Wegen / BPA / Fractievoorzitter Burger Partij Amersfoort (BPA)
Uiteraard gaat die VVD-er uit Amersfoort ruimschoots winnen, gewoon een kwestie van de interne VVD achterban even mobiliseren - Echter voor de inwoners van Nederland is 19 maart as leidend, en niet 200 ( !! ) reacties van de 15 miljoen mensen in Nederland - Statistiek is overigens voor journalisten of geen vak of wellicht een héél klein bijvakje - En dan krijg je dit soort vertekende beelden al snel -
E. Mazurel
Anno Wietze Hiemstra van Hoogeveen wordt o.a. genomineerd vanwege zijn bijdrage "tot het minimaliseren van welstand". Gelukkig dat hij geen sociale zaken in portefeuille heeft(!)
Jaap / Beleidsadviseur
Mijn stem gaat naar wethouder Janny Bakker uit Huizen. Naast het feit dat zij op landelijk niveau het verschil heeft gemaakt met het opstellen van de brandbrief aan de staatssecretaris, is de 'Huizer aanpak' van de WMO al jarenlang een grote bron van inspiratie voor veel Nederlandse gemeenten. Meer informatie hierover (naar aanleiding van een reportage van Nieuwsuur waarin zij aan het woord kwam) is te vinden op het weblog van Janny Bakker: http://wethouder.cdahuizen.nl/2013/07/05/aanpak- …
Robert / inwoner Hoogeveen
Ik stem op wethouder Anno Wietze Hiemstra van Hoogeveen. Sinds 2010 is hij wethouder en hij heeft mooie resultaten bereikt. De gemeentefinanciën zijn weer op orde gebracht, hij is een doorzetter met veel kennis van zaken. Staat tussen de mensen en hij heeft een luisterend oor voor de inwoners, oog voor detail en probeert mensen echt te helpen. Met het omvangrijke bouwstimuleringsplan Hoogeveense bouwpakket heeft hij samen met de Hoogeveense ondernemers een impuls gegeven aan de bouwsector in Hoogeveen. Dit heeft ook een grote voordelen voor het verduurzamen van de bestaande woningvoorraad.

P. Verkerk / OR-voorzitter Servicebureau|Gemeenten
De heer Buijtelaar is naast wethouder financien in Amersfoort ook voorzitter van het DB van het Servicebureau|Gemeenten. Hier laat hij zien dat hij zijn petten niet gescheiden kan houden. Waar hij als bestuursvoorzitter en dus 'eigenaar' van de onderneming het belang van de onderneming als eerste prioriteit hoort te hebben, acteert hij alleen als wethouder Financien van de gemeente zelf en handelt in die hoedanigheid juist in strijd met het belang van het Servicebureau|Gemeenten. Hiermee laat hij juist extra mogelijkheden om via samenwerking extra besparingen te realiseren ondergeschikt worden aan de wens van 1 van de aangesloten partijen. Helaas dus niet in staat om het gezamelijk belang voor ogen te houden.
Eric de Kluis
@Humor Beste Humor, we hebben het over 200 nominaties, niet over 200 mensen die reageren. Uit de 200 nominaties is de lijst met tien genomineerden samengesteld waarop nu gestemd kan worden. Er zijn inmiddels vele duizenden stemmen binnen.
van Stein, A.M.C.A. / n.v.t.
i.v.m. stemmen "lokale"bestuurders, wil ik aangeven dat, hoewel wonende in Den Haag, sinds jaren "bewondering"heb voor Dhr. van der Laan.

Ik heb hem "gekend"in den Haag als "verantwoordelijke Huisvesting"voordat hij - helaas - verdween naar Amsterdam: hij was ook welkom geweest in Den Haag en had héél véél goeds teweeg kunnen brengen.

Bewoonster Stationsweg den Haag, mist hem nogsteeds"qua bestuursintentie".

Wens hem veel succes en geluk.

Boeke Boekema
Het is een gegeven dat Albert Rodenboog uit Loppersum ruimschoots gaat winnen omdat hij laat zien dat hij voor zijn mensen opkomt. Zijn nieuwjaarstoespraak is door de pers uitgeroepen als de meest eerlijke in zijn soort. Waar vind je dat tegenwoordig nog?
Advertentie