Advertentie

Gemiddeld 7,6 partijen in gemeenteraad

Het gemiddeld aantal partijen in de gemeenteraad ligt nu op 7,6. Dit is gemiddeld een halve partij meer dan na de raadsverkiezingen van 2014. Dat blijkt uit de inventarisatie van Simon Otjes, wetenschappelijk medewerker van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP), die hij voor het Montesquieu Instituut heeft gemaakt.

30 maart 2018

Het gemiddeld aantal partijen in de gemeenteraad ligt na 21 maart op 7,6; variërend van drie (Schiermonnikoog) tot vijftien (Den Haag). Dit is gemiddeld een halve partij meer dan na de raadsverkiezingen in 2014.

Grote gemeenten

Dat blijkt uit de inventarisatie van Simon Otjes, wetenschappelijk medewerker van het Documentatiecentrum Nederlandse Politieke Partijen (DNPP). Met name in de grotere gemeenten is de versplintering toegenomen. Gemiddeld kwam daar één extra partij in de raad en zijn vaker vier of vijf partijen nodig voor een meerderheid, aldus Otjes die de versplintering voor het Montesquieu Instituut in kaart heeft gebracht.

Kleinere grootste partij

Het steeds kleiner worden van de grootste partij is ook een teken van versplintering van de politiek, aldus Otjes. Gemiddeld haalt de grootste partij in een gemeenteraad 28 procent van de zetels. In een kwart van de gemeenten is de grootste partij kleiner dan de grootste partij in de Tweede Kamer (VVD, 22 procent). De grootste partij in Gouda (35 zetels) telt 4 zetels. In totaal behaalden daar 5 partijen na 21 maart 4 zetels. ‘De grootste partij is het grootste in Tubbergen’, aldus Otjes. Het CDA behaalde daar 12 van de 19 zetels.   


Meest versnipperd

In 11 procent van de gemeenten is de versplintering sterker dan in de Tweede Kamer, waar 13 partijen zijn vertegenwoordigd. Den Bosch is met 14 partijen in de raad, waaronder 6 lokale partijen, het meest versnipperd. De twee grootste partijen (VVD en D66) hebben 5 zetels, gevolgd door 2 partijen met 4 zetels, 4 met 3, 3 met 2 en 3 partijen met 1 zetel.

Coalitie

Voor de vorming van een coalitie zijn er gemiddeld 2,8 partijen nodig, zo heeft Otjes becijferd. In zeven gemeenten zijn vijf partijen nodig om een meerderheidscoalitie te vormen. Naast Den Bosch zijn dat Gouda, Hoorn, Lelystad, Purmerend, Vlaardingen en Zaanstad.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie