Advertentie

Gemengde reacties op bericht over uitstel superprovincie

Tevredenheid, maar ook kritiek en onrust in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland nadat minister Ronald Plasterk heeft gezegd dat de plannen voor een FUN-provincie een jaar uitgesteld worden.

26 april 2013

Gemengde reacties van de provincies op het besluit van minister Ronald Plasterk dat Utrecht, Flevoland en Noord-Holland pas in 2016 hoeven te fuseren, en niet al in 2015. Politieke partijen hadden al bezwaar gemaakt tegen de haast.

Onzekerheid

Gedeputeerde Mariëtte Pennarts van Utrecht is blij met de extra tijd en hoopt dat er ruimte komt om alternatieven te onderzoeken. ,,Wij vonden de tijd die de minister wilde nemen voor deze grootschalige ingreep, erg kort. Ze is minder blij over de onzekerheid die nu is ontstaan over de fusie van andere provincies. Straks bestaat ons land uit één superprovincie en negen kleinere.''


Te vroeg
In Flevoland blijft de kritiek over de fusie overeind, ook al wordt die uitgesteld. ,,De minister had kunnen weten dat 2015 te vroeg is", zei gedeputeerde Marc Witteman. Hij begrijpt niet dat Plasterk nu zegt dat de andere provincies niet hoeven te fuseren.


Verstandig
Ook Noord-Holland noemt het verstandig dat Plasterk meert tijd neemt voor deze mega-operaties. ,,Het is een ingewikkeld proces, maar in beginsel is er met ons te praten als de nieuwe provincie een stevig takenpakket krijgt'', zegt een woordvoerder. Hij is dan ook benieuwd welke rijkstaken Plasterk wil overhevelen naar de superprovincie.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie