of 64120 LinkedIn

Gemeentesecretaris stapt op bij gebrek aan vertrouwen

Het College van B en W van Amersfoort
Het College van B en W van Amersfoort
5 reacties

Gemeentesecretaris Henk Huitink van de gemeente Amersfoort stapt op. Hij stelt zijn functie per 1 januari ter beschikking, omdat de situatie rond het nieuwe cultureel centrum Eemhuis naar zijn mening zo uit de hand is gelopen dat hij niet meer in volledig vertrouwen het college van B en W kan adviseren noch leiding kan geven aan de ambtenaren. Dat heeft Huitink maandagavond in een verklaring laten weten.

10 miljoen duurder
Het Eemhuis wordt ruim 10 miljoen euro duurder dan begroot. Er zijn grote politieke fouten gemaakt, zo bleek vorige week uit een rapport. Ook topambtenaren kregen er van langs. In lokale media hadden raadsleden daarna zo veel kritiek op Huitink, dat burgemeester Lucas Bolsius zich geroepen voelde om het schriftelijk voor hem en andere ambtenaren op te nemen en de fractievoorzitters te vragen minder 'op de man te spelen.'

Wethouder weg
Eerder stapte de verantwoordelijke wethouder al op. Het college van B en W respecteert het besluit van Huitink en zal hem helpen ander werk te vinden, aldus een reactie dinsdag. Dinsdagavond praat de raad weer over het Eemhuis.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Jan op
@Willem. Dàt natuurlijk weer wel. Of op papier een mooie adviseursfunctie bij dezelfde gemeente met hetzelfde salaris....
Door hoogmoed (publicist) op
dit is niet het eerste noch het laatste fiasco. laat eens iemand opstaan om te vertellen hoe je dit soort geldverslindende projecten kunt stoppen en politici kunt leren de tering naar de nering te zetten. moet er niet een landelijk controllingbureau komen? zonder fiat niet aan beginnen?
Door Niek (adviseur) op
Nog even los van de "schuld" vraag ik mij af waarom dit soort projecten zo vaak qua kosten uit de hand lopen. Je besteed dit toch aan tegen een vaste prijs of ben ik nu gek geworden. Uit mijn ervaring weet ik wel dat dit soort projecten door politici omarmd worden als hun kindje waar dan alles voor moet wijken. En aannemers weten dat en spelen daar dan ook handig op in.
Beter is om een wethouder projecten aan te wijzen die professioneel zo'n klus klaart. En binnen de gemeente ook een professionele projectleider die als het even kan ervaring heeft met dit soort projecten. Desnoods stel je 'm voor 5 jaar aan.
En dat de politiek nu piept, daar snap ik ook niets van. Die heeft kennelijk jarenlang liggen slapen bij zo'n belangrijk dossier.
Door JvV (adviseur) op
je hoort niet vaak dat een gemeentesecretaris als hoogste ambtenaar zijn stutten trekt. Klinkt naar verantwoordelijkheid nemen en dat lijkt me prima.
Door Willem op
En dan ook geen dure wachtgeldregeling opeisen, hè Henk!?