Advertentie

Gemeenteraden worden kleiner

De Tweede Kamer stemt naar verwachting morgen in met het initiatiefvoorstel van de PvdA om gemeenteraden te verkleinen. CDA, D66, SP, CU en SGP vinden het onlogisch de raden te verkleinen op een moment dat gemeenten veel extra taken van het rijk op hun bordje krijgen.

13 februari 2013

Ondanks forse kritiek van de oppositie ziet het er naar uit de Tweede Kamer donderdag instemt met verkleining  van gemeenteraden met tien procent; de zogeheten dualiseringscorrectie.

Controle belangrijker dan ooit

Nu gemeenten extra taken op hun bordje krijgen, is het geen goed plan om de raden kleiner te maken, stellen de criticasters van het initiatiefvoorstel van de PvdA'er Pierre Heijnen. ‘Goede controle belangrijker dan ooit!’, twitterde CDA-Kamerlid Madeleine van Toorenburg. Dat beamen de Kamerleden Gerard Schouw (D66),  Ronald van Raak (SP), Roelof Bisschop (SGP) en Gert-Jan Segers (ChristenUnie). Raadsleden dreigen overbelast te raken, zo vrezen zij. De Raad van State heeft hier in zijn advies over het initiatiefvoorstel ook al voor gewaarschuwd.

Werkdruk raden

Heijnen deelt die vrees niet. Als gemeenten de decentralisaties goed oppakken, komt er meer samenhang in het beleid en kan de werkdruk van gemeenteraden juist dalen, zo stelde hij dinsdagavond in het Kamerdebat.

Besparing

Het terugbrengen van het aantal raadsleden met ongeveer 1.000 levert een besparing op van ongeveer 29 miljoen euro, zo verwacht minister Ronald Plasterk (PvdA, Binnenlandse Zaken). In het regeerakkoord is uitgegaan van een besparing op het gemeentefonds van 18 miljoen euro. Op verzoek van Heijnen heeft de minister het voorstel nog eens laten doorrekenen. Daaruit blijkt nu dat de besparing 11 miljoen hoger uitvalt. Die 11 miljoen euro valt toe aan gemeenten, zo heeft Plasterk toegezegd. Hij gaat met gemeenten in gesprek over de aanwending ervan.

Kleinere overheid

VVD en 50Plus steunen het wetsvoorstel. De PVV is weliswaar kritisch, maar Kamerlid Martin Bosma overweegt voor te stemmen, omdat het past in het streven van de PVV naar een kleinere overheid. Als de PVV instemt, dan is er ook in de Eerste Kamer een ruime meerderheid voor verkleining van de gemeenteraden.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

hans de Graaf / gemeenteraadslid
Overbelasting is onzin, als raadsleden zich alleen bezighouden met waar ze zich mee moeten bezighouden nl. kaderstelling en controle dan is het allemaal best te doen. Bijkomend voordelig effect is een hogere kiesdrempel waardoor de raad minder versplinterd zal worden wat de werkbaarheid ten goede komt. Kortom ik zie alleen maar voordelen. Een kiesdrempel van bv. 5% zou ook prima zijn.
Advertentie