of 59130 LinkedIn

Gemeenteraden achter fusie Noord-Hollandse gemeenten

De gemeenteraden van Haarlemmerliede en Spaarnwoude en van Haarlemmermeer zijn unaniem akkoord met het herindelingsontwerp voor de samenvoeging van beide gemeenten. De gemeente Haarlem heeft het nakijken.

De gemeenteraden van Haarlemmerliede en Spaarnwoude en van Haarlemmermeer zijn unaniem akkoord met het herindelingsontwerp voor de samenvoeging van beide gemeenten. De gemeente Haarlem heeft het nakijken.

Nieuwe gemeente
De nieuwe gemeente Haarlemmermeer zal per 1 januari 2019 een feit zijn. Voor het zover is moet het herindelingsontwerp eerst tot 10 februari ter inzage liggen, zodat inwoners van de gemeenten kunnen reageren. Daarna wordt het herindelingsadvies opgesteld dat beide colleges van burgemeester en wethouders en beide gemeenteraden moeten vaststellen. Voor 1 mei moet het herindelingsadvies naar de Provincie worden gestuurd. Daarna is het parlement aan zet, omdat er een wetswijziging nodig is voordat de nieuwe gemeente ontstaat op 1 januari 2019. In het herindelingsontwerp wordt voorgesteld dat de nieuwe gemeente Haarlemmermeer gaat heten.

Niet enthousiast
Buurgemeente Haarlem is niet enthousiast over de samenvoeging van de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude met de gemeente Haarlemmermeer. Maandag 12 december probeerde Haarlem nog roet in het eten te gooien. Eerder was al duidelijk geworden dat een fusie tussen Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Haarlem er niet in zat. Spaarndam-West ligt echter in Haarlem, terwijl Spaarndam-Oost in de buurgemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude ligt. Afgelopen maandag stelde de gemeenteraad van Haarlem zich op het standpunt dat heel Spaarndam in Haarlem moet komen te liggen.

Slechte verliezer
In de politiek van Haarlemmerliede viel deze late flirt van Haarlem slecht. ‘Weinig respect uit hrlm voor democratisch besluit gemeenteraad', twitterde D66-raadslid Pablo Meegdes. De Haarlemse gemeenteraad stelde zich echter op het standpunt dat het de wens was van de inwoners van Spaarndam om deel uit te maken van de gemeente Haarlem. Dat zou uit een peiling zijn gebleken. Partijen in de gemeenteraad van Haarlemmerliede en Spaarnwoude spraken echter van weinig respect en noemde Haarlem een slechte verliezer.

Naamborden
De ambtenaren van de gemeenten Haarlemmermeer en Haarlemmerliede en Spaarnwoude gaan per 1 januari 2018 al op in een nieuwe organisatie. De nieuwe gemeente krijgt 4.6 miljoen euro van de rijksoverheid voor de kosten van de fusie. Van dat geld kunnen verbouwingen worden betaald maar ook de aanschaf van nieuwe naamborden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door K. de Beer (adviseur) op
Waarom niet doorpakken en een gemeente maken van het gebied ten westen van Amsterdam (H'meer, H'liede en Spaarnwoude, Heemstede, Zandvoort en Bloemendaal en Haarlem)