Advertentie

Gemeenteraad Rheden veegt koopzondag van tafel

De gemeenteraad van Rheden heeft de zondagsopenstelling van winkels toch weer van tafel geveegd.

30 november 2011

De gemeenteraad van Rheden heeft de uitbreiding van het aantal koopzondagen van 12 naar 52 van tafel geveegd. In de afgelopen maanden is het beleid in Rheden al diverse keren gewijzigd.

Verzet
De kleine en zelfstandige ondernemers in de Gelderse gemeente Rheden kunnen voorlopig weer genieten van hun zondagsrust. Samen met CNV Vakmensen hebben zij zich succesvol verzet tegen het vaste voornemen van het college van B en W om 52 koopzondagen per jaar toe te staan.

Omzetverlies

De Rhedense gemeenteraad was in augustus van dit jaar nog voor dat voorstel van het college, maar stemde het dinsdagavond toch met een nipte meerderheid weg. Winkeliers in Rheden zijn blij, want zij hebben al omzetverlies geleden door een beperkt aantal koopzondagen, zeggen zij. Grote winkeliers zijn het echter niet eens met het raadsbesluit. Zij overwegen naar de rechter te stappen.

Toeristische aantrekkingskracht

De afgelopen maanden is het beleid ten aanzien van de zondagsopenstelling in Rheden al een aantal keren radicaal gewijzigd. In juni besloot de raad met een nipte meerderheid dat winkels alle zondagen open zouden mogen zijn. Daartegen spanden twaalf kleine winkeliers en CNV vakmensen een procedure aan bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Deze oordeelde in september dat de gemeente zich met recht had beroepen op een ‘substantiële toeristische aantrekkingskracht’, waardoor de winkels inderdaad 52 zondagen per jaar open mochten blijven.

Advies op advies

De gemeentelijke commissie bezwaarschriften gaf echter de tegenstanders van de zondagopstelling gelijk. B en  van Rheden negeerde dat advies echter en adviseerde de gemeenteraad om te blijven bij het besluit om de winkels open te laten op zondag. De gemeenteraad heeft nu echter besloten op haar beurt dit advies weer naast zich neer te leggen, en de winkels slechts toestemming te geven 12 zondagen per jaar open te blijven.

Landelijke aandacht

De procedures rondom de zondagsopenstelling in Rheden wordt landelijk met veel aandacht gevolgd, omdat de kwestie voor het eerst helemaal wordt uitgeprocedeerd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie